Utisci sa 37. Digitalizuj.me događaja – John A. Sweeney – “Strategijsko planiranje: Kako da kroz igru kreiramo budućnost?”

Počela je peta po redu sezona Digitalizuj.me događaja u saradnji sa Nikšićkim pivom, a prvo predavanje u ovoj sezoni (i treće na engleskom jeziku) održao je  John A. Sweeney, nagrađivani autor i futurista iz SAD, koji je govorio na temu “Strategijsko planiranje: Kako da kroz igru kreiramo budućnost?”.IM7_4910Iako je futurista, John kaže da njegov posao nije da predviđa budućnost, već da napravi prozore tamo gde su zidovi i da proširi vidike ljudima. Važno je da shvatimo da živimo u “tuđoj” budućnosti, tačnije da je naša sadašnjost vizija nečije budućnosti. Kao što je rekao Betrand de Jouvenel: “Mi smo u poziciji turiste koji planira svoj put uz pomoć zastarelog turističkog vodiča”. Ovo je po Johnu idealna definicija strategijskog planiranja, jer planira budućnost koja možda nikad neće postojati ili je već prošla. Reč “nemoguće” za futuriste ne postoji, jer svaka verzija budućnosti je moguća, što odlično pokazuje primer kompanije DHL. Sigurno se svi sećate vulkana na Islandu koji je pre par godina blokirao avionski saobraćaj u čitavoj Evropi. Pošto avio-saobraćaj nije funkcionisao, sve kurirske službe su bile blokirane, sem DHL-a. Naime, DHL je pri planiranju svog poslovanja napravio strategiju šta bi se desilo kada bi čitavu Evropu zahvatila neka pandemija, i kako bi onda funkcionisali kada avio-saobraćaj ne bi bio u opticaju. Dakle, iako nisu predvideli tačnu budućnost, predvideli su nešto slično, i imali su rešenje za problem za koji nijedna druga kurirska služba nije imala. I samo zamislite koliko im je profit skočio tih meseci… 🙂Untitled_Panorama1ssPrva igra koju su John i njegovi prijatelji napravili je imala za cilj da pokaže da su sve verzije budućnosti moguće. Naime, oni su iskoristili glavni grad Havaja, Honolulu, i u četiri različita kvarta tog grada napravili četiri različite verzije budućnosti. I dok su  jednoj budućnosti Zemljom vladali dronovi, u drugoj je jedna osoba vladala svetom i odlučivala o svačijoj budućnosti uz pomoć svoje “čudne kape”. Takođe, John i ekipa su uspeli da naprave i interaktivnu budućnost. Pošto je Honolulu mesto održavanja najvećeg street-art festivala na svetu, i pošto svake godine umetnici menjaju njegov izgled uz pomoć novih grafita, u jednoj od verzija moguće budućnosti ove grafite ste na svom mobilnom telefonu mogli da vidite kao spomenike prošlosti. Ovom igrom su želeli da pokažu koliku moć, u stvari, pojedinac ima da promeni budućnost.
IM7_9955Da li ste ikada čuli za državu koja se zove Tonga? To je  država, to jest, kraljevstvo koje se nalazi u Polineziji, i za koje je uz pomoć jedne od svojih igara, John “predvideo” budućnost. Naime, igrajući ovi igru, Tonga više nije bila malo ostrvsko kraljevstvo, već najveća zemlja na svetu. UNDP je želeo da kroz ovu igru sazna kako funkcioniše ovo kraljevstvo i na koji način mogu da im pomognu. Građani su, igrajući ovu igru, otkrili da Vladu Tonge može da čini isključivo plemstvo, da Tonga nikad nije bila kolonizovana i da njome i dalje vlada kralj. Praveći igru, John je ostavio jednu “praznu” kartu, na kojoj su građani mogli da napišu bilo šta, uključujući i vrednosti koje čine plemstvo. Pogađate, niko nije hteo da bude plemstvo za vreme igre. Sad se sigurno pitate kakvu su budućnost predvideli? Pa igra je pokazala da mora doći do nekih promena u hijerarhiji. Nedugo zatim su bili izbori za novog premijera Tonge, i prvi put u istoriji, premijer nije morao biti deo plemstva. Kada su građani dobili ovu mogućnost, izabrali su premijera koji je dolazio iz sloja “običnog” građanstva. Dakle, igre vam itekako mogu promeniti budućnost… Nakon ovoga, John nam je pričao o nečemu o čemu ne smemo da pričamo ni pišemo jer – MI6 (ako vas zanima o čemu se radi, trk na snimak predavanja pa ga preslušajte). 🙂
IM7_9951John nam je  otkrio da pravi ozbiljnu igru i za Crnu Goru – prvu njegovu igru koja će se igrati online. O tome vam ništa više nećemo reći, jer ćete uskoro moći da pročitate više na našem blogu, i da učestvujete u stvaranju budućnosti Crne Gore. Hvala Johnu na odličnom predavanju, a mi se uskoro vidimo na novom događaju!

P.S. Great shoes, John, but someone had better ones! 🙂

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: