Globalni indeks inovacija 2015. godine (The Global Innovation Index 2015)

Globalni indeks inovacija (Global Innovation Index – GII) je godišnji izveštaj koji rangira nivo inovacija u 141 državi sveta, na osnovu 79 kriterijuma. Izveštaj je ove godine uradila Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (World Intellectual Property Organization – WIPO), u saradnji sa poslovnom školom Johnson američkog univerziteta Cornell i francuskom poslovnom školom INSEAD. GII 2015. godine ispituje kako politika usmerena na inovacije utiče na ekonomski rast i razvoj.

Crna Gora se nalazi na 41. mestu na ukupnoj listi, a 5. je u grupi zemalja sa višim srednjim dohotkom (upper-middle-income economies). U ovoj grupi nalazi se 14 zemalja među kojima su: Moldavija, Kina, Jordan, Bugarska, Indija, Ukraina i Tajland. U kategoriji “Kultura i izvoz kreativnih usluga”, Crna Gora se nalazi na 7. mestu, a na 1. mestu je u kategoriji “popularnost državnog domena” (radi se o domenu .ME, o čijim smo rezultatima poslovanja već pisali). Koliko je lako dobiti kredit u Crnoj Gori govori činjenica da je u ovoj kategoriji, verovali ili ne, čak 4. na svetu. Čitav izveštaj GII možete pogledati ovde, a rezultate Crne Gore po kategorijama ovde.

image-0001

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: