WeAreDevelopers World Congress 2023 – najveći svjetski kongres za programere doveo Silicijumsku dolinu u Berlin

  • Više od 12.000 učesnika i 500 predavača u kongresnom centru Messe Berlin
  • Sir Tim Berners-Lee otvorio kongres sa vizijom daljnjeg razvoja World Wide Web-a
  • Stack Overflow najavio novi alat “OverflowAI” zasnovan na vještačkoj inteligenciji
  • Legendarni kreator video igara John Romero predstavio biografiju “Doom Guy”
  • CODE100: WeAreDevelopers lansirao prvi svjetski šampionat u kodiranju

WeAreDevelopers World Congress 2023, održao se 27. i 28. jula u Berlinu, te okupio programere i svjetske tehnološke lidere koji su raspravljali o najvažnijim trendovima i inovacijama u industriji. Tokom dva dana organizatori su dočekali preko 12.000 posjetilaca kongresnog centra Messe Berlin. Dosljedni ovogodišnjem sloganu “Shaping the Future. Together.” preko 500 predavača predstavilo je najnovije uvide u domenu razvoja software-a, digitalizacije i uticaja vještačke inteligencije (AI) na našu budućnost.

Kongres je otvorio Sir Tim Berners-Lee, pronalazač modernog interneta ili World Wide Web-a. Rangiran je među 100 najuticajnijih ličnosti 20. vijeka od strane TIME Magazina. Britanski fizičar, koji je svojim obraćanjem oficijalno otvorio kongres, primarno je zagovarao decentralizovne koncepte za daljnji razvoj interneta. Berners-Lee predstavio je i svoju viziju vještačke inteligencije, Web 3.0 i iznio predloge kako se privatnost i podaci korisnika mogu zaštiti od interesa velikih tehnoloških kompanija.

Stack Overflow: Svjetska premijera AI alata “OverflowAI”

Prashanth Chandrasekar (CEO, Stack Overflow) premijerno je najavio tokom prvog kongresnog dana – Overflow AI. Očekuje se kako će upotreba OverflowAI voditi ka značajnom porastu produktivnosti u razvoju software-a. “Nema sumnje da će se, sa široko rasprostranjenim pristupom GenAI alata, programski kod pisati mnogo brže. Očekivano je i da će volumen najvjerovatnije eksplodirati korištenjem alata za kompletiranje koda, ali i povjerenje programera u slične alate. Naš cilj sa Overflow AI je postići ne samo da programeri doprinose temeljima današnjeg GenAI, već i da su integralnim dijelom njegove budućnosti. Programeri i tehnolozi se moraju ponositi i preuzeti vlasništvo u saznanju da je zajednica budućnost vještačke inteligencije.”, naveo je Chandrasekar u svom obraćanju pred prepunom dvoranom kongresa u Berlinu.

Legendarni John Romero inspirisao posjetioce sa biografijom “Doom Guy”

Poseban događaj za sve posjetioce kongresa bilo je prisustvo John Romera, uz predstavljanje biografije “Doom Guy: Life in First Person.” John Romero je jedan od najuspješnijih dizajnera video igara (Doom, Wolfenstein 3D) i smatra se ocem  gejmerskog žanra iz prvog lica (eng. first person shooter).

WeAreDevelopers World Congress: Vodeća platforma za razmjenu znanja među tehnološkim liderima

“Izuzetno se ponosimo što smo kreirali i razvili WeAreDevelopers World Congress kao platformu za razmjenu između programera, svjetskih lidera i globalnih tehnoloških kompanija. Impresivni odaziv posjetilaca i kompanija – uključujući i sve relevantne lidere sa globalnog tržišta, kao i internacionalno poznate ličnosti iz tehnološkog svijeta podvlači poziciju WeAreDevelopers World Congress-a kao centralne i najvažnije platforme u globalnoj tech industriji”, objašnjava Sead Ahmetović, CEO i suosnivač WeAreDevelopers.

“Takođe smo ponosni da imamo mnogo predstavnika iz korporativnog svijeta na našem kongresu”, nadovezuje se Rudi Bauer, CCO i Managing director u WeAreDevelopers. “Kompanije i developeri trebaju jedni druge. U sklopu WeAreDevelopers World Congress, oni mogu pronaći i čuti jedni druge, praveći ne samo bolji software, nego i bolje radno okruženje.”

Najveće takmičenje u kodiranju u Evropi

CODE100, najveće takmičenje i šampionat u kodiranju u Evropi premijerno je predstavljen ove godine u sklopu WeAreDevelopers World Congress 2023! U jedinstvenoj atmosferi takmičenja uživo, učesnici su se borili na centralnoj bini ispred više od 3.000 gledalaca za nagradni fond od 100.000 EUR. CODE100  nastavlja turneju kroz Amsterdam, London, Barcelonu, Beč i Zagreb, te završava sezonu glavnim finalom tokom WeAreDevelopers World Congress 2024 u Berlinu.

Naredni termin WeAreDevelopers World Congress 2024 već je zakazan (18 – 19. 7. 2024.), te više informacija možete pronaći ovdje.

Author: Bobana Pejović

Bobana je diplomirani ekonomista i project menadžerka u Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: