Kako su Simpsonovi predvideli budućnost! :)

Matt Groening nije bio spreman da svoje životno delo “Life in Hell” pretvori u animiranu seriju, pa je stvorio njih. A onda su oni postali njegovo životno delo i omiljeni junaci širom sveta. Gledali smo ih u 508 epizoda kroz 24 serijala, a 25. je u SAD već krenuo sa prikazivanjem. Njihove fraze su ušle u svakodnevnu upotrebu, a čuveno “d’oh!” danas možete naći i u zvaničnom rečniku engleskog jezika! Čuvena familija koja je spasila čitav grad od uništenja je otkrila koliko su baš oni zaslužni za napredak tehnologije kakvu danas poznajemo! 🙂

1. NSA prisluškivanje

3hVjvmU

Sećate se prošle godine kada je Edward Snowden otkrio poverljiva dokumenta prema kojima NSA(National Security Agency) prisluškuje svakog od nas? Pa, Simpsonovi su to predvideli pre 5 godina. U The Simpsons Movie – Marge, Bart i Lisa su begunci koji pokušavaju da spasu Springfield od sigurnog uništenja. Dok u vozu razgovaraju o tome kako su begunci i kako ne treba da se eksponiraju, Lisa upozorava da paze šta pričaju, a Marge je uverava da ih niko ne prisluškuje, nesvesna činjenice da je NSA već čula njihov razgovor i isplanirala hapšenje na licu mesta! Video pogledajte ovde!

2.Smartwaches

smart-watch

U epizodi iz 1995. godine pod nazivom “Lisa’s Wedding”, Lisin verenik u dvorištu obavlja telefonski poziv preko sata. 19 godina kasnije wearable tehnologija je uzela maha, a na tržištu su se pojavili Samsung Galaxy Gear i Pebble.

3. 3D printer

3d-printed-food

U 2005. godini, Fox studio je prikazao epizodu pod nazivom “Future Drama”, u kojoj Marge slika Barta i Lisu sa naizgled običnim polaroidom, ali kad slika izađe, ona postaje sve veća i veća, i pretvara se u tortu. Ako se sećate, ove godine na CES 2014.(Consummer Electronics Show) prestavljen je prvi 3D printer za torte – ChefJet koji “štampa” čokoladu, šećer i slatkiše u različitim ukusima.

4.  GoPro

hat-with-camera

U epizodi “Homer and Apu” iz 1994, mogli ste da vidite kako Homer pomaže policajcima da uhvate Apua koji prodaje pokvarenu hranu uz pomoć ogromnog šešira u kome je sakrivena kamera. Danas je tu GoPro – kamera za ekstremne uslove.

5. Kamera pod nazivom Bug Eyes

bug-on-your-tv-screen

1994. godine, u epizodi “Homer Badman” Homer je optužen za zločin koji nije počinio. Na kraju epizode lokalni tabloid povlači svoje optužbe, a kao izvor izmedju ostalog navodi  “The ‘Bug’ on your TV screen.” Od tada su oči insekata bile inspiracija za mnoge kamere, pa je tako nastala i digitalna Bug Eyes kamera koja vam omogućava da gledate iz muvlje perspektive.

6. Selfies 

selfies

Simpsonovi su za selfije znali već 1992. godine u epizodi “Separate Vocations”, gde Bart slika sebe u ogledalu, i Homera kako uništava čuvenu čokoladnu tortu gospođe Simpson. Nas je sindrom selfija zahvatio tek 2013. godine, a u 2014. je prvi tweet koji je  retweetovan neverovatnih milion puta bio upravo jedan selfie.

7. Opet to čuveno prisluškivanje

nsa

U epozodi “El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer (The Mysterious Voyage of Homer)”, u jednom trenutku vidimo pod Margeine i Homerove sobe, u kom se između dasaka vide žice, a svaka je obeležena drugom etiketom (NSA, CIA, MCI, KGB). Nama je trebalo tričavih 16 godina da shvatimo da nas prisluškuju, a čak ni nemačka kancelarka Angela Merkel nije izuzetak.

8. Google vladar sveta

google

U futurističkoj epizodi “Holidays of Future Passed”, Lisa otkriva da, iako je Google zarobio pola sveta, i dalje je prokleto dobar pretraživač. Danas situacija nije baš toliko kritična, ali da li ste se zapitali šta će jednom pretraživaču svi oni super roboti  koje je kupio početkom godine?

9. Auto Correct

eat-up-martha

Sigurno niste znali da su za Auto Correct “krivi” baš Simpsonovi. 1994. godine je izašla epizoda u kojoj nasilnik Dolph u svoj Apple Newton napiše podsetnik “Beat up Martin”(istuci Martina), ali kada otvori podsetnik, Apple Newton mu napiše “Eat up Martin”(pojedi Martina). Ovo je progonilo inžinjere u Appleu godinama, i nateralo ih da naprave nove opcije za iPhone AutoCorrect. Sve o tome možete pročitati ovde!

10. Video chat

video-phone

U već pomenutoj epizodi iz 1995. godine “Lisa’s Wedding”, Lisa i Marge razgovaraju preko fiksnog telefona sa brojčanikom, na kome postoji ekran na kome se vidi Marge koja je na drugoj strani Amerike. Možda je JanusuNiklasu baš ova epizoda poslužila kao ideja za Skype.

11. Transformator Plača

baby-translator

U epizodi “Brother, Can You Spare Two Dimes?”, iz 1992. godine, Homerov polu-brat Herb je napravio transformator plača, koji pomaže majkama da bolje razumeju svoju decu. Iako zvuči neverovatno, ista naprava se pojavila 2009. godine, a imala je čak i svoju aplikaciju.

Šta da vam kažem sem – gledajte Simpsonove, jer, možda baš vama daju ideju za neku “sledeću veliku stvar”…

 

Izvor: Mashable

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: