Google seminar u Crnoj Gori: Par riječi o AdWords oglašavanju

Evo dođe i mojih pet minuta da nešto napišem za Digitalizuj.me. 🙂 Mala šala, čisto da razbijem tremu, ne zamjerite. 🙂 Tek u sledećim tekstu pokušaću da vam prenesem utiske sa Google seminara koji je održan u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u hotelu The Queen of Montenegro u Bečićima.

Prva zamjerka organizatoru, imajući u vidu aktuelnost teme, jeste slaba obaviještenost ljudi. A možda je u pitanju ipak samo moja profesionalna deformacija, s obzirom da obavljam posao PR i marketing menadžera, pa stalno nekog nešto obavještavam. 🙂 Ja sam za seminar saznala sasvim slučajno, jer sam u tom trenutku bila na Facebooku, a ujutro je stigao mejl na adresu kompanije u kojoj radim. Vjerovatno biste pomislili, pa eto, to je dovoljno. Možda bih i ja mislila da jeste, da na seminaru nije bilo praznih mjesta, kao i prijatelja koji su me, nakon moje objave na Twitteru, pitali, kako sam saznala za seminar? Eto mala sugestija organizatoru za sledeći put. 🙂 Nego, da se vratim temi.

Seminar je bio namijenjen dataljnjijem upoznavanju sa svim onim što Internet oglašavanje nudi, s posebnim osvrtom na Googleovu oglašivačku platformu AdWords. Predavači su bili Mario Janković Romano (Online Media Associate AdWords Srbija) i Maja Magdalenić (Online Media Associate AdWords Srbija).

Najprije smo imali priliku da vidimo i čujemo neke statističke podatke, kao na primjer koliki je udio oglašavanja po kanalima oglašavanja za Srbiju i Crnu Goru, u 2010. i 2011. godini. Trend pokazaje ono što možete da pretpostavite, a to je da udio oglašavanja na internetu, ali i radiju značajno raste, dok na ostalim medijima (TV, outdoors oglašavanje i print mediji) pada. I tako dolazimo do suštine priče, a to je, zašto i kako se oglašavati na internetu.

Naši predavači, posebno stavljajući akcenat na sektor turizma, kao najbolji vid reklamne kampanje, predlažu sledeći miks – web prezentaciju, video materijal na YouTubeu, nastup na društvenim mrežama, reklamiranje na mobilnim telefonima, prikazivanje na mapama, analizu posjetilaca na web sajtu, reklamiranje na pretraživačima i reklamiranje na web stranicama. Dakle, jedna uspješna reklamna kampanja na internetu, kreće od kvalitetne web prezentacije, na kojoj obavezno treba da se nađe video materijal postavljen na YouTubeu. Nakon uspješne web i video prezentacije, koje daju korisne informacije korisnicima, ono što je obavezno jeste prisustvo na društvenim mrežama (naravno, oni potenciraju njihovu društvenu mrežu, Google+, koja je po mom mišljenju ipak samo blijeda kopija Facebooka). Ovdje bih samo dodala, da prisustvo na Facebooku podrazumijeva kreiranje STRANICE (FB Page), a nikako otvaranje profila, o čemu je uostalom već bilo riječi na Digitalizuj.me događajima.

Smatram da su ovo ključni instrumenti za uspješnu kampanju na internetu, ali radi još jačeg inteziteta, možete se reklamirati na mobilnim (smart) telefonima, prikazivati na mapama (to bi vam najbolje objasnio Bojan Ćinćur!) :), zatim vršiti analizu posjetilaca vašeg web sajta preko Google Analyticsakoji će vam dati dosta korisnih informacija o ponašanju posjetilaca na web sajtu. A naši Google stručnjaci za Srbiju i Crnu Goru, Mario i Maja, predlažu još dva instrumenta – reklamiranje na pretraživačima i web stranicama, te tako konačno dolazimo do priče o Google AdWordsu. Šta je zapravo Google AdWords?

AdWords predstavlja Googleov servis za naručivanje visoko kvalitenih klikova. Drugim riječima to je servis uz pomoć kojeg je moguće reklamirati proizvode i usluge samo onim klijentima koje to interesuje. Prikazivanje oglasa je besplatno, plaća se samo kada neko klikne na oglas (PPC model – Pay Per Click) i ode na Vašu stranicu.

Google AdWords nije isto što i regularna, prirodna optimizacija za Google. U Google AdWords programu vaš oglas se prikazuje u sekciji “sponzorisani linkovi” na vrhu i desno pokraj rezultata pretrage, a ne u samim tzv. “organskim” ili “prirodnim” rezultatima pretrage.

Princip rada je izuzetno jednostavan. Sami birate ključne riječi, koje kada korisnik otkuca prilikom pretrage aktiviraju pojavljivanje oglasa. Jedina cijena koju plaćate je klik i to po cijeni koju sami odaberete.

Ključne riječi u Google AdWords kampanji su riječi ili izrazi koje se postavljaju u podešavanjima, a ljudi ih koriste u pretrazi da bi pronašli informacije koje ih zanimaju na Googleu. Da bi Vaš oglas bio ponuđen tačno ciljanoj grupi ljudi, veoma je bitno da se izaberu što preciznije ključne riječi, tj. riječi ili fraze vezane za vaše poslovanje i brend.

Kada se kreira AdWords kampanja i odaberu ključne riječi, vaši oglasi će se prikazivati na Google pretrazi po odabranim ključnim riječima. Tako se oglašavate samo publici koja je stvarno zainteresovana za proizvod/uslugu koju nudite. Veoma bitna stvar je što su ovi oglasi uvijek pri vrhu pretrage!

Ovim servisom je moguće kontrolisati trošenje sredstava na dnevnom nivou i po visini troškova po kliku (tzv. CPC – Costs per Click). Kampanju je moguće zaustaviti u svakom momentu i na isti način je ponovo pokrenuti. Pored prikazivanja tekstualnih reklama na pretraživaču Google, reklame se pojavljuju u formi teksta i banera na različitim (uglavnom veoma posjećenim) svjetskim sajtovima (Program za oglašivačke medije AdSense).

Dakle, da rezimiramo. Zašto biste vaš biznis reklamirali baš na Google AdWordsu?

  • 55% svih korisnika interneta u svijetu (1 milijarda ljudi) koristi Google,
  • 91% svih korisnika interneta u Srbiji i Crnoj Gori koristi Google,
  • jednostavna registracija (dovoljno vam je 10-15 minuta za početno postavljanje parametara kampanje, pisanja oglasa i ključnih riječi ),
  • birate gdje će vam se oglasi prikazivati, i kome – koristite. Budite sigurni da se oglas prikazuje samo na web stranicama na kojima stvarno želite,
  • dobijate pokrivenost za sve ključne riječi koje pokrivaju Vašu ponudu proizvoda ili usluga,
  • trenutno dobijate kvalitetan promet na sajtu, nove posjetioce i klijente,
  • nema uslova potrošnje, budžet je fleksibilan,
  • platite jedino kada neko klikne na oglas,
  • u svakom trenutku možete podesiti kampanju na različite načine, prema trenutnim potrebama (lokacija pojavljivanja oglasa, starosna grupa, polna grupa, vremenski intervali…),
  • možete pratiti rezultate, pomoću bogatih i izuzetno detaljnih alatki koje su dostupne u okviru Google AdWords statistike.

Eto, nadam se da ste iz ovog teksta uspjeli da shvatite suštinu Google Adwordsa, kao oglašivačkog alata, i da će ga mnogi od vas uključiti u reklamnu kampanju svojih proizvoda ili usluga.

Konkretna objašnjenja i uputstva možete pogledati na www.google.rs/AdWords i adwords-rs.blogspot.com

Autor: Jelena Kaluđerović, PR i marketing menadžer Jadranskog sajma Budva

Photo credit: http://www.personalmag.rs

 

Author: Vladimir Vulić

Suosnivač Digitalizuj.Me. Nezavisni konsultant u oblasti digitalne transformacije, inovacija i društvenih medija. Programski direktor konferencije Spark.me. Ima 12 godina iskustva kao predavač Strategijskog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu Podgorica. Govorio je na konferencijama u 20 država na četiri kontinenta, od Perua do Tajvana. Bio je TEDx govornik tri puta. Kad poraste, biće Džedaj učitelj Joda. Njegove supermoći su neiscrpna energija i entuzijazam.

Share This Post On

Vaše mišljenje: