WeAreDevelopers 2018 kongres – raj za programere u srcu Beča

Imao sam priliku da predstavljam Digitalizuj.Me na WeAreDevelopers kongresu, vodećoj evropskoj konferenciji za programere, koja se održala od 16. do 18. maja 2018. godine u Beču. Moj put počeo je sa oko pet sati čekanja na aerodromu i odlaganja, ali ništa nije moglo da umanji moju euforiju zbog posjete ovog programerskog raja, a i predivne austrijske prijestonice.

Prošlogodišnje izdanje kongresa okupilo je oko 4.000 programera iz cijelog svijeta, a ove godine taj broj je udvostručen. Ovaj podatak, sam po sebi, ukazuje da Beč postaje međunarodni tehnološki centar i mjesto susreta zajednice, što ističe i Benjamin Ruschin, jedan od suosnivača WeAreDevelopers. Ovogodišnji kongres održan je u Austrija Centru, najvećem kongresnom centru u zemlji. Program je vođen na 7 bina istovremeno, pa je svako mogao naći nešto što ga zanima, a meni je jako često bilo teško odlučiti na koje predavanje da pođem.

Odmah po dolasku u Beč, obavio sam prijevremenu registraciju u kancelariji WeAreDevelopers tima, kako bih bez čekanja u dugim redovima mogao pristupiti kongresu prvog dana. Prvo predavanje tog dana bilo je i ono najviše iščekivano, govornik je bio Stiv Vozniak, popularni „Woz“, suosnivač Applea i jedan od pionira kompjuterske revolucije. Glavna sala u kojoj je govorio može da primi 4.500 ljudi, tako da sam poranio kako bih zauzeo svoje mjesto, i vrijedjelo je! Stiv je postavio pitanje koje se na neki način prožimalo cijelim kongresom – „Šta znači biti developer?“. Odgovor na ovo pitanje nije tako očigledan, i mnogo je širi od onoga što nam u prvi mah pada na um. Developer je svako ko razmišlja izvan okvira, rješava probleme i ne zadovoljava se time što nešto funkcioniše već ga čini boljim. Davao je savjete vezane za razvoj startapa. Istakao je da su kao pokretači neophodni troje ljudi – onaj ko ima ideju, onaj koji vodi posao, i inženjer, odnosno developer.

Naglasio je da je u razvoju startapa jako važno raditi na prototipu, nečemu što je više od riječi i može pokazati šta želimo da postignemo. Dotakao se i aktuelnih tema iz svijeta programiranja. Govorio je o tome šta misli o bitcoinu i uopste o blockchainu. Postavio je jasnu paralelu između ljudskog mozga i računara i istakao da misli da je vještačka inteligencija trenutno više vještačka nego inteligencija. Neizostavno je bilo i komentarisanje društvenih mreža, pogotovo Facebooka, na kome Vozniak već neko vrijeme nema nalog. „Nekad je, u strahu da gubiš i propuštaš, strašno otići od stvari i odustati. Treba živjeti život umjesto da ga pokazujemo!“, bile su upečatljive riječi suosnivača Applea. Prema njegovom stavu developeri se razlikuju od ostalih po svojoj svijesti, oni ustaju ujutru i pitaju se kako žele da mijenjaju svijet, a potom isprogramiraju sebe da postignu cilj.

Tokom kongresa pokrivene su sve aktuelne teme iz svijeta programiranja – počevši od frontend i backend programiranja, preko bezbjednosti, do IoT („internet stvari“), virtuelne stvarnosti, vještačke inteligencije i blockchaina. Izvršni direktor Stack Overflowa, Džoel Spolski, govorio nam je o tome na koji način je stvorena ova izuzetno važna zajednica programera i o tome koliko je vremena sačuvano postavljanjem problema na njihov portal i traženjem pomoći drugih. Ilija Grigorik, inženjer Googla, pričao nam je o webu kao platformi i tome na koji način se web mijenjao, evoluirao i koja je njegova budućnost. Istakao je da je rad na unaprjeđenju weba kao da pokušavamo da radim popravke na avionu u toku leta. Microsoftov potpredsjednik za vještačku inteligenciju, Džosef Siroš, bio je jedan od glvnih predavača i uputio nas je u najnovije napore u ovoj oblasti. Izuzetno jak utisak na mene ostavilo je predavanje Andreasa M. Antonopoulosa, jednog od najvećih svjetskih eksperata iz oblasti blockchaina i kriptovaluta. Andreas je uspio da nam blockchain, koji je izuzetno kompleksna tehnologija, približi na prilično jednostavan način. Govorio nam je o potencijalima koje ima blockchain, kao decentralizovana mreža na koju niko ne može da utiče, kada su u pitanju neke od drevnih tehnologija koje koristimo, kao što je novac. Ali je i naglasio da se ne treba koristiti za sve.

Tokom kongresa, u holu Austrija Centra mogli smo vidjeti mnoštvo startap štandova koji su prezentovali svoje ideje. Štandove su imali i mnogobrojni parteri kongresa – BMW, Microsoft, Google, IBM, Stack Overflow, Erste Banka, Raiffeisen Banka, itd. Mnogi od njih nudili su i poslove različitim IT stručnjacima. Na štandu BMW i Microsofta imali smo priliku da isprobamo nove Microsoft računare, virtuelnu stvarnost u vožnji BMW automobila, kao i Microsoft Hololens naočare koje su nas učile kako da satsavimo BMW motor. U dijelu kongresa koji je nazvan „Igralište za developere“, takođe smo imali priliku da isprobamo razne VR i AR sisteme, fitnes uređaje, radimo programerske zagonetke itd.

Za mene, kao studenta računarskih nauka i vječitog zaljubljenika u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama, prilika da učim od najvećih svjetskih stručnjaka o svim aktuelnim temama i isprobam najsavremenije tehnologije bila je nezaboravno iskustvo!

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: