Utisci sa drugog dana Spark.me konferencije

Kako je prvi dan Spark.Me konferencije i više nego uspješno protekao, ništa manje se nije očekivalo od drugog dana jedne od najvećih konferencija u Jugoistočnoj Evropi.

Ovo je već peta godina kako smo organizacioni partner Spark.me i znali smo da će nas drugog dana u sali dočekati ne baš tako naspavana publika. 🙂 Razlog za to je fenomenalan koktel, koji se održava svake godine u hotelu Splendid, nakon prvog dana konferencije. Bilo je potrebno “razdrmati” publiku, što je pošlo za rukom odličnoj Heder Armstrong (Heather R. Armstrong), najpoznatijoj blogerki koja piše o roditeljstvu. Heder je svojim energičnim predavanjem razbudila i one “najupornije” od prethodne noći. 🙂 Poručila je da je autentičnost zapravo prevara i da više ne postoji.

“Zapitajte se svaki put kada hoćete nešto da prodate – da li je zaista autentično, ili vi samo vjerujete u to?”

Kao neko ko piše o roditeljstvu dala nam je sjajne primjere kako ne bi trebalo da se ponaša roditelj i šta se sve krije iza savršenih porodičnih fotografija. Na kraju svog predavanja upozorila nas je na to da “naša djeca žive u vremenu u kojem se ne zna kada neka priča počinje, a kada se završava”.

Sledeći na magičnoj Spark.me sceni bio je Ejza Raskin (Aza Raskin). Govorio je o ljudskoj ranjivosti, posebno kada su društvene mreže i tehnologija u pitanju. Ejza nam je objasnio da realnost zapravo predstavlja ono u šta smo sami sebe ubijedili da vjerujemo, a ne ono što je stvarno. Naglasio je da, kada je tehnologija u pitanju, moramo biti veoma obazrivi i znati u kojem se pravcu krećemo kako ne bismo došli do one tačke gdje počinjemo da gubimo. Svoje predavanje završio je porukom:

Ako možete koristiti tehnologiju da nekoga navedete na dobro, onda tu istu tehnologiju možete koristiti i u loše svrhe.“

Dok smo nestrpljivo čekali predavanje Džona Burkharta (Jon Burkhart), loptice koje su bile poređane na sceni već su obećavale spektakl. 🙂 Džon je istakao da veliki procenat marketara stvara sadržaj bez ikakve osmišljene strategije, što predstavlja ogromnu grešku. Naravno, kada greške počnu da se dešavaju, onda svi krive alate koje su koristili. Međutim, Džon je takvim marketarima i svima onima koji se bave marketingom poručio:

„Nemojte kriviti alate za vaš neuspjeh. Krivite sebe – vi ste glavni alat!“

Uslijedio je i performans sa lopticama, koji je izazvao sjajne reakcije prisutnih. 🙂 Nećemo vam okrivati detalje spektakla, već vam ostavljamo da to odgledate putem Spark.me YouTube kanala na kojem će uskoro biti objavljeni video zapisi svih predavanja. Džon je, na kraju, poručio: „Izađite iz svoje zone komfora i prestanite da radite stvari na uobičajen način.“

Svi ljubitelji Snapchata imali su priliku da na Spark.me uživaju predavanje kraljice ove društvene mreže, Virdžinije Salas Kastiljo (Virginia Salas Kastilo). Virdžinija se, pored Snapachata, osvrnula na sve ključne društvene mreže na kojima je prisutan veliki broj korisnika. Dala je smjernice za svaku od njih – kako kreirati kvalitetan sadržaj koji će biti viđen. Poručila je da uvijek treba imati na umu da korisnici više ne kupuju samo proizvod, već kupuju priču. Naglasila je da su društvene mreže tu kako bi uticale na ljude.

„Ako zaista želite bolju interakciju sa publikom i viđen sadržaj, onda im morate naglasiti šta želite od njih.“

Moramo priznati da su drugog dana vladali zaista energični i dugo očekivani predavači. Jedan od njih je bio i Šarad Sagar (Sharad Sagar), čijee se predavanje najavljivalo mjesecima, imajući u vidu da riječ o najmlađem Spark.me predavaču svih vremena. Šarad je podijelio sa nama svoju životnu priču koja je pravi primjer kako neko iz male i ne tako razvijene sredine može da napravi veliki uspjeh. Osim toga što nas je sve zaista motivisao, Šarad je govorio i o odnosu korporacija sa zaposlenim: „Korporacije su zapravo ljudi!“ Onako kako se ponašate prema zaposlenima tako će oni raditi za vas – to je ključni razlog zbog kojeg bi trebalo da ulažete u zaposlene. Šarad je uputio i poruku svim ženama: „U isto vrijeme možete biti i majka i izvršna direktora, samo nikada ne odustajte!“. Svoj inspirativni govor završio je rečenicom:

„Budite srećni, morate biti srećni, jer vi ste ti koji donose odluke.“

Dok je žiri donosio odluku ko je pobjednički startap i ko zaslužuje da se oproba u San Francisku, u “Aleji preduzetnika”, na Tech Crunch Disrupt konferenciji, mi smo slušali narednu govornicu, Ensilu van de List (Ancilla van de Leest), koja je podsjetila da je privatnost jedno od osnovnih ljudskih prava. Konstatacija da svi naši podaci mogu biti iskorišteni za stvaranje nečijeg profita nije ostavila publiku ravnodušnom, što je pokrenulo lavinu ozbiljnih pitanja. Ensila je kao primjer navela Facebook kompaniju i rekla: „Mark Zakerberg vodi računa o privatnosti, ali ne vašoj, već njegovoj!“. Uvijek imajte na umu da svi vaši podaci mogu biti iskorišteni protiv vas, jer, kako je naglasila Ensila na kraju svog predavanja:

„Tehnologija jeste neutralna, ali ljudi nisu!“

Uslijedilo je i proglašenje pobjednika. Ove godine na Spark.me startap takmičenju, odlukom žirija, pobjedu je odnijela ekipa Couch Coach iz Srbije. Čestitamo pobjednicima i želimo im mnogo sreće i uspjeha u San Francisku! 🙂

Kako je adrenalin već bio na nivou, jer je slijedilo predavanje i našeg poslednjeg govornika za Spark.me 2017, publika je velikim aplauzom pozdravila Rorija Saterlenda (Rory Sutherland). Da bi vam prenijeli sve ključne poruke koje je Rori uputio, bilo bi potrebno najmanje još dva blog posta. 🙂 Živa marketing legenda ukazala nam je na to da u digitalnom svijetu ne postoji način da odolimo iskušenju.  Naglasio je i to da, bez obzira čime se bavili, marketing ne bi trebalo da služi kao opravdanje za visoke cijene. Kada je govorio o kvalitetu proizvoda, složio se da je to nešto što je veoma važno, ali da bi doživljaj korisnika bio potpun potrebno je još dosta komponenti.

„Bez obzira na to kakav bio proizvod koji prodajete, sve je uzalud ako je marketing užasan!“

Govorio je i o psihilogiji marketinga i pokazao da marketing nije nimalo lak posao, već nešto o čemu moramo konstantno da istražujemo i učimo kako bi uspjeli.  Nakon što je Rori završio svoje predavanje uslijedile su stojeće ovacije i ogroman aplauz, kao i serija pitanja iz publike.

Zadovoljni i srećni, uz odgovarajuće muzičke tonove, zaključili smo peti Spark.me.  Ako smo uspjeli da probudimo iskru u vama, naša misija je i više nego ispunjena.

Ukoliko imate bilo kakvih sugestija, savjeta ili kritika, Spark.me tim vam stoji na raspolaganju, a mi već počinjemo odbrojavanje do #SparkMe 2018! 🙂

Author: Milena Akovic

Student na Ekonomskom fakultetu. Ljubitelj putovanja i aktivizma. U slobodno vrijeme najviše voli da čita knjige, od teorija zavjere pa do savremenih tehnologija i digitalnog marketinga.

Share This Post On

Vaše mišljenje: