Digitalizuj.me vol. 31 – Dragan Varagić – “Kako imati koristi od bloga”

Vjerujem da je sam naslov ovog predavanja, i 31. Digitalizuj.Me događaja, odmah zainteresovao sve one koji već neko vrijeme razmišljaju o pokretanju svog bloga, ili ih prosto zanima kako to neki bloger može zarađivati i živjeti od onoga što piše. Ovaj put smo imali priliku da to saznamo od Dragana Varagića, jednog od najpoznatijih blogera i online stratega u regionu. Imajući u vidu činjenicu da bi zainteresovanih za predavanje bilo mnogo, Dragan je, dan ranije, bio i gostujući predavač na Digitalizuj.Me blogerskoj radionici.

Kroz bogato iskustvo blogovanja na ličnom blogu, upoznao nas je, prije svega, sa karakteristikama koje blog mora imati, da bi se uopšte moglo i razmišljati o zaradi od istog. U osnovi, sve se svodi na tri važne stavke, a to su: kvalitetan rad, biti u kontekstu nečega što ljude interesuje, kao i relevatnost. Praktično, sve ovo znači da u vrijeme postojanja toliko sadržaja na Internetu, ne možete pisati kao hiljade drugih ljudi. Morate se izdvojiti autentičnošću i drugačijim pristupom. A relevantnost se u ovom slučaju odnosi na to da morate iznova i iznova dostavljati čitaocima kvalitet u pisanju i sadržaju, i predstaviti znanja tako da im budu korisna jer je to ono zbog čega će se oni vraćati vašem blogu.

A govoreći konkretno o zaradi od bloga, Dragan je govorio o tri velike grupe sistema zarade:

Screenshot_1
U osnovi, najveći broj ljudi hoće da zarađuje od reklama, a sami se često i ne razumiju u medijski biznis. Dakle, nekad je potrebno prevazići potrebu da sve radite sami, i često rešenje predstavlja udruživanje sa onima koji znaju određene stvari koje vi ne znate.

S druge strane, na Internetu postoje dvije velike grupe oglašavanja: brend oglašavanje i ono bazirano na performansama. Što se tiče oglašavanja baziranog na efektima, odnosno po kliku (pr. Google AdSense), potrebno je imati ogromnu posjećenost da biste zaradili neki novac. Primjera radi, Dragan je naveo da je to u Srbiji potrebno približno 100.000 posjeta za zaradu od 100€. Oslanjanjem na takve oglase, i uopšte neaktivnim pristupom u prodaji medijskog prostora, uskraćujete sebi mogućnost za ozbiljnu zaradu. Osim toga, ovi oglasi se često postavljaju na najuočljivija mjesta na blogu, što ljude nervira, skreće pažnju, a u dugom roku vodi smanjenoj posjećenosti sajta, a ujedno i zaradi.

Priča o brendingu, odnosno promociji brenda preko bloga, zahtijeva nešto više posla. Podaci za američko tržište pokazuju vrlo zanimljiv podatak – da preko 70% ukupnog novca koji se daje za Internet oglašavanje ide na top 10 sajtova, a čak 95% na prvu polovinu najpopularnijih sajtova. Stanje ni kod nas nije mnogo drugačije, te sigurno preko 70% novca odlazi na oglašavanje na top 20 sajtova. Razlog je jednostavan, najposjećeniji sajtovi imaju najveći procenat svih ciljnih grupa! Dakle, ako ste se pitali zašto su nam news feedovi u poslednje vrijeme zatrpani naslovima kao što je “Nikada nećete pogoditi šta se desilo…”, odgovor je upravo u tome – veća posjećenost sajta vodi većoj koristi!

Ono što blogeri treba da nauče iz ovakve statistike jeste da moraju imati jasno definisanu ciljnu grupu, jer ako nije tako, takmiče se sa najposjećenijim sajtovima, koji imaju milionske posjete, i tu odmah gube. Treba naći karakterističnu nišu, gdje ćete, i sa posjetom od 15-20 hiljada pregleda mjesečno, kakvu recimo ima baš Draganov sajt, imati koristi. Pritom je opet važno naglasiti da morate upoznati media biznis, i media-buying biznis, jer se najveći novac od oglašavanja nalazi kod media-buying agencija. Treba umjeti pregovarati, kao i prodavati svoj prostor…

Jedan od univerzalnih savjeta za uspješan blog jeste i imati što veći broj tekstova koji su duže vremena aktuelni, i koji su dobro pozicionirani (SEO), i zbog kojih ćete i vremenom dobijati dosta posjeta, a sa novim tekstovima samo povećavati tu bazu.

Screenshot_2S druge strane, brending medija jeste nešto što je u razvoju, i traži razvoj prepoznatljivosti. Intresantno je čuti da Njuz Net ima najskuplje oglašavanje u Srbiji, a sajtovi sa takođe satiričnim sadržajem, poput Tarzanije i Vukajlije, imaju problema da nađu sponzore, zbog eksplicitnosti, jer kompanije ne žele da ih povezuju sa takvim temama.

Najveća perspektiva zarade na blogu jeste native advertajzing – kada sami blogeri pišu tekst na temu koju zadaje sponzor. Poenta je da ovi tekstovi budu zanimljivi, i da se brzo šire. Čitaoci znaju da je sponzor neka kompanija, a opet žele da pročitaju šta vi imate da kažete o toj temi. Najpoznatiji takav projekat iz regiona jeste Coca-Cola Bloggers Network Adria.

Što se tiče prodaje na blogu, ukoliko se ne bavite direktnom prodajom proizvoda i usluga, možete koristiti i partnerske odnose, odnosno dobijati proviziju za prodaju nečega što promovišete. Pritom, morate naučiti da kreirate prodajne sadržaje. S druge strane, zarada od pretplata, odnosno naplaćivanja sadržaja, jeste nešto što je teško postići jer podrazumijeva da ono što nudite čitaoci ne mogu naći na drugim sajtovima. Dakle, imate nešto što drugi nemaju, a ljudima je potrebno. Recimo, sajt banke.online.rs, koji nudi pretplatu na prognozu kursa dinar – euro, a s obzirom da to rade najbrže u Srbiji, i da je to krucijalan podatak za mjenjačnice, logično je i da ovaj sajt ostvaruje korist od ovakvog pristupa.

Na kraju, neki univerzalni zaključci koje je Dragan izveo za svakog blogera, i uopšte online medije, jeste da je za zaradu od blogovanja, kao i od svakog posla, potrebno, prije svega, naučiti ga! Uz to treba naučiti i ko su vaši posjetioci, zašto vas čitaju, i napraviti realno vrijedne sadržaje zbog kojih će vam se oni vraćati.

Još mnogo korisnih i interesantnih primjera i podataka ste mogli čuti na ovom predavanju, a ako niste imali priliku da prisustvujete, možete pogledati snimak sa događaja:

Author: Jelena Lakicevic

:)

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Šta i kako ja zarađujem od pisanja bloga - […] P.S: Svima onima koje zanima zarađivanje od bloga preporučujem tekst, odnosno video, sa predavanja “Kako imati koristi od bloga”…

Vaše mišljenje: