DaiBau došao do šestocifrenog ulaganja

DaiBau, internet platforma posvećena tržištu izgradnje i obnove nekretnina je u početnoj seriji finansijskog ulaganja došla do svote od 700.000 eura. Najveći ulagač je South Central Ventures, a slijedi ga Vito ONE. Cilj ulaganja je unaprijeđenje platforme i ubrzano realizovanje strategije njenog širenja na tržišta Srednje i Istočne Europe.

Daibau povezuje ulagače s najboljim izvođačima radova

DaiBau omogućava lakše planiranje projekata izgradnje i obnove nekretnina s posebnim fokusom na potrebe građevinskih radnika. Automatsko “spajanje” pomaže izvođačima radova u pronalaženju novih klijenata, a olakšava i account management i komunikaciju s klijentima. Platforma preporučuje građevinske kompanije, arhitekte i druge stručnjake na ovom polju korisnicima koji mogu biti privatne osobe, kompanije ili javne ustanove.

Najvažnija karakteristika platforme je transparentnost; svaki profil sadrži recenzije, ocjene korisnika i portfolio odrađenih projekata. Od 2017. godine, DaiBau se posebno fokusira na klijente koji se bave izgradnjom poslovnih nekretnina i većih objekata. Na platformi je trenutno aktivno 30.000 izvođača radova iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije, a na njoj se dnevno obrade projekti u vrijednosti većoj od 1.000.000 EUR-a.

DaiBau su 2014. osnovali Martin Pelcl i Gregor Cernelc s ciljem riješavanja poteškoća u pronalasku kvalitetnih izvođača radova, čime bi se ulagačima uštedjeli beskrajni sati potrage te smanjio rizik od lošeg izbora. Od tada je kompanija narasla na preko 15 zaposlenih, s kancelarijama u Zagrebu, Mariboru, Novom Sadu i Grazu.

“Uložili smo četiri godine rada u razvoj, s isključivim ciljem samostalne izgradnje DaiBaua kao samoodržive kompanije. Novo ulaganje će nam pomoći u proširenju tima i suočavanju s izazovima bržeg rasta,” izjavio je osnivač i glavni izvršni direktor Martin Pelcl, osvrćući se na dosadašnji razvojni put kompanije.

“Martin i njegove kolege iz DaiBau tima su bili iznimno uvjerljivi. On ne samo što ima potrebno znanje, nego je već ostvario i više velikih uspjeha tijekom karijere. Ulaganje će jednostavno omogućiti veći i brži rast,” odgovorila je Daria Saharova, partner u Vito ONE, na pitanje zašto su se odlučili na suradnju s DaiBau.

Partnerstvo s South Central Ventures

“Smatramo kako su jedan od najvećih poslovnih potencijala u jugoistočnoj Europi upravo tehnološke kompanije koje identificiraju potrebe na tržištima zapadne Europe, te omogućavaju njihovo ispunjavanje korištenjem resursa iz drugih zemljopisnih područja. DaiBau omogućuje pouzdano i učinkovito spajanje (“matchmaking”) klijenata, prvenstveno u građevinskom sektoru, premda je moguće korištenje i u drugim gospodarskim granama. Veoma smo uzbuđeni zbog predstojeće suradnje s njihovim stručnim timom koji je u potpunosti predan svom poslu i vjerujemo kako ćemo u godinama koje su pred nama zajedno ostvariti značajne rezultate.”

Više o South Central Ventures

S kancelarijama u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, South Central Ventures (SCV), kroz Entreprise Innovation Fund (ENIF), je fokusiran na tehnološka preduzeća na Zapadnom Balkanu. Fond od preko 40 miliona eura je primarno posvećen investicijama u rane faze preduzeća i investicijama za rast preduzeća. U dijelu fonda za investicije u „seed“ fazi, 1,5 miliona eura je namijenjeno za ulaganje, do 100.000 eura po preduzeću. Većina fonda je namijenjena investicijama u rane faze preduzeća te u investicije za rast, do 3 miliona eura po poduzeću. Ova ulaganja imaju cilj pokretanje međunarodnog širenja poslovanja i rast najznačajnijih tehnoloških startapova koji mogu pokazati rezultate i dokazati svoj potencijal „da postanu veliki“.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: