Digitalizuj.me Movie Nights (4/10)

Nakon filmova od prošle nedjelje, danas dajemo preporuke za filmove na pozicijama 35. do 31:

—————————————————————————————————————————-

35. “Blow” (2001), SAD

blow

Film “Blow” je istinita priča o George Jungu (Johnny Depp), čovjeku koji je sedamdesetih godina uveo kokain na američko tržište, i čovjeku koji je na taj način okrenuo cijelu Ameriku naglavačke. On se povezao sa kolumbijskim proizvođačima i bukvalno počeo da bombarduje američko “tržište” ovom drogom, koja je postala potpuni hit. George Jung je kontrolisao 85% tržišta kokaina i napravio je pravu imperiju, koja je polako počela da se urušava…

Zanimljivosti: Režiser filma Ted Demme je umro manje od godinu dana nakon filma igrajući košarku, a u krvi mu je pronađena velika količina kokaina.

U “kokainskim scenama”, glumci su ušmrkavali mlijeko u prahu (zaista dosta mlijeka u prahu). 🙂

Da bi se što bolje spremio za ulogu, Johnny Depp je nekoliko puta posjećivao pravog Georgea Junga u zatvoru i proučavao njegovu priču i ponašanje.

Ocjena na IMDB7.6

Ocjena na Rotten Tomatoes: 55%

 

34. “Paths of Glory” (1957), SAD

paths

Film “Paths of Glory” ili “Putevi slave” je sjajna ratna drama koju je režirao legendarni Stanley Kubrick. U njemu, u toku Prvog svjetskog rata, obije zaraćene strane, Francuzi i Njemci, čvrsto drže svoje odbrambene položaje u duboko iskopanim rovovima, i čini se da je rat na potpuno mrtvoj tački, jer niko ni ne pokušava da osvoji protivnikovu teritoriju. Međutim, jedan francuski general vidi priliku da se proslavi osvajanjem nove teritorije i naređuje napad na njemačke položaje, napad koji je predvodio pukovnik Dax (čuveni Kirk Douglas). Francuske trupe su, naravno, bile pokošene i svi su se vojnici povukli, a general je to proglasio veleizdajom i naredio da se tri nasumice izabrana vojnika, strijeljanjem, kazne za veleizdaju i kukavičluk. Pukovnik Dax je insistirao da ih on lično zastupa na vojnom sudu, i tako počinje zaista sjajna priča…

Zanimljivosti: Epska scena borbe između Francuza i Njemaca je snimana na jednoj poljani u Njemačkoj, površine nevjerovatnih 5.000 kvadratnih metara (koju možete vidjeti na slici iznad).

Kad je Stanley Kubrick dao Kirku Douglasu scenario i predložio mu glavnu ulogu, Douglas mu je odgovorio da se odmah zaljubio u priču i da ga, iako zna da film neće zaraditi ” ni centa”, jednostavno moraju snimiti. To se i ispostavilo kao tačno, jer je film, što se zarade tiče, bio totalna propast.

Budžet za film je bio nešto ispod milion dolara, od kojih je 300.000 pripalo samo Kirku Douglasu.

Ocjena na IMDB: 8.5

Ocjena na Rotten Tomatoes: 93%

 

33. Side Effects (2013), SAD

side-effects-film

U filmu “Side EffectsStevena Sodebergha, priča se vrti oko mlade žene po imenu Emily Taylor (Rooney Mara) koja upada u teški oblik depresije nakon što joj muža pošalju u zatvor zbog finansijskih malverzacija. Iako joj se muž brzo vratio kući, ona i dalje nije mogla da se izbori sa psihičkim problemima. Pokušala je sebi da oduzme život, nakon čega je počela da odlazi kod psihijatra Jonathana Banksa (Jude Law), koji joj prepisuje eksperimentalnu terapiju, lijekom koji nije još potpuno istražen i kod kojeg postoji mogućnost nekih neželjenih dejstava (side effects). Pod uticajem ovog lijeka, Emily radi neke prilično mračne stvari i biva smještena u mentalnu instituciju, a njen psihijatar uviđa da u toj situaciji nije baš sve čisto i da iza cijele priče stoji neko drugi…

Zanimljivosti: Za ulogu Emily, prvobitno je bila odabrana Lindsay Lohan. Prošla je audiciju, sve je bilo spremno, ali je snimanje odlagano tri puta zbog njenih problema sa zakonom, i napokon je Sodebergh odustao od nje i ulogu je preuzela odlična Rooney Mara.

Režiser Steven Sodebergh je izjavio kako mu je ovo poslednji film koji je snimio, i da se, nakon njega, povlači iz kinematografije.

Ocjena na IMDB: 7.1

Ocjena na Rotten Tomatoes: 83%

 

32. A Hijacking (2012), Danska

A Hijacking_poster

 Odlični danski film “Kapringen”, “A Hijacking“, ili “Otmica” je jedan od najrealističnijih filmova koji prikazuje, u zadnje vrijeme, vrlo čestu pojavu otmicu evropskih i američkih trgovačkih brodova od strane somalijskih pirata. Surovi i sirovi pirati (uopšte mi, bez potcjenjivanja, nije jasno kako su našli tako dobru glumačku ekipu) stupaju u kontakt sa direktorom danske kompanije koja je vlasnik broda i počinje psihološki rat između njih – kako spasiti brod i posadu, a u isto vrijeme dati piratima što manje novca. Pritom, film ne pribjegava onim jeftinim iznenađenjima i obrtima koje možemo vidjeti u američkim filmovima, već zaista cijelo vrijeme održava veliku ozbiljnost i napetost…

Zanimljivosti: Da bi telefonski razgovori između otmičara i direktora kompanije bili što autentičniji, režiser je insistirao da razgovori u filmu budu pravi, to jest, da budu vođeni stvarnom telefonskom linijom između Somalije i Danske.

Ocjena na IMDB: 7.2

Ocjena na Rotten Tomatoes: 95%

 

31. In the Name of the Father (1993), Irska

In-the-Name-of-the-Father

Film najpoznatijeg irskog reditelja Jima Sheridana, “In the Name of the Father“, je jedan od mojih omiljenih filmova… Rađen je po istinitoj priči jednog sitnog, ali dobroćudnog prevaranta iz Belfasta, iz Sjeverne Irske, po imenu Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis), koji biva lažno optužen da je kao član IRA postavio bombu ispred jednog paba u Londonu i tim putem ubio nekoliko ljudi. Britanska policija ga hapsi, i njega i nekoliko njegovih prijatelja muči sve dok ih nisu natjerali na lažno priznanje ovog terorističkog napada. Osim Gerryja, Britanci hapse i njegovog oca (Pete Postlethwaite) i nevine ih osudi na doživotnu robiju. Film nam prikazuje njihovu 15-ogodišnju tešku borbu za pravdu, sve do konačnog (uz veliki pritisak javnosti) oslobađanja 1989. godine…

Zanimljivosti: Daniel Day-Lewis je, pripremajući se za ovu ulogu, provodio dane i noći u zatvorskoj ćeliji, dok su ga ostali članovi glumačke ekipe polivali vodom i gađali ostacima hrane.

Takođe, tokom čitavog snimanja, Daniel Day-Lewis je i u svom privatnom životu, kao i na setu, pričao isključivo sjevernoirskim akcentom da bi se što više uživio u svoju ulogu.

Ocjena na IMDB: 8.2

Ocjena na Rotten Tomatoes: 94%

—————————————————————————————————————————-

Sve ove filmove sa odličnim snimcima možete pronaći na sajtu Pirate Bay, ali ih nemojte skidati jer je piraterija u Švedskoj Crnoj Gori zakonom zabranjena. :)

Author: Luka Radunović

Osim marketinga (pogotovo digitalnog, kojim se i bavim), jako volim i interesuju me svi mogući filmovi i serije, a pratim i globalne političke trendove i fudbal (pogotovo Juventus). Osim na Digitalizuj.me, moje "umotvorine" o filmovima možete pronaći i na Kokice.me. :)

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kokice.me - […] FILM JE PRVOBITNO OBJAVLJEN NA SAJTU DIGITALIZUJ.ME (ISTI […]
  2. Digitalizuj.me Movie Nights (5/10) | Kokice.me - […] prošlonedjeljnih preporuka, danas stižemo tačno do polovine serijala Digitalizuj.me Movie Nights, i u ovom postu možete […]

Vaše mišljenje: