Utisci nakon prvog dana Spark.me konferencije

Nakon magičnog prošlogodišnjeg izdanja Spark.me, kojim je konferencija dokazala da raste iz godine u godinu, odbrojavali smo dane do naredne. Pred nama je bio veliki izazov – kako nadmašiti postignuto. Spark.me tim je vrijedno radio skoro 10 mjeseci, a rezultati su bili vidljivi već prvog dana konferencije. U ponedeljak, 29. maja, je otvorena jubilarna peta Spark.me konferencija koja je obilovala ogromnom energijom, fenomenalnom publikom i genijalnim predavačima.  

Iako Spark.me zvanično traje dva dana, za nas je to nekoliko dana više (potrebno je dočekati i ispratiti sve predavače) i zaista je zadovoljstvo gledati kako iz godine u godinu Spark.me ima sve više prijatelja koji dolaze iz čitavog svijeta. Organizator konferencije kao i do sada jeste kompanija Domain.me, uz pomoć brojnih partnera. I ove godine premašili smo broj prijava, a odabrane startap ekipe iz godine u godinu su sve kvalitetnije i inovativnije.

Spark.me konferenciju, koja je jedna od najvećih marketing konferencija u Jugoistočnoj Evropi, otvorio je izvršni direktor kompanije Domain .me i jedan od osnivača NVO Digitalizuj.me, Predrag Lešić. Na iznenađenje prisutnih, Peđa se pojavio u odijelu jer, kako je rekao, peti Spark.me ne zaslužuje ništa manje. 🙂 Najavio je dva sjajna dana konferencije koja slijede, a za koja je obećao dosta iznenađenja, pozitivne energije, sjajnih predavača i interakcije. Osim toga, Peđa je iskoristio priliku da se pojedinačno zahvali svim članovima organizatorskog tima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće.

Prepunoj sali u hotelu Mediteran, koja je i ove godine bila ispunjena do poslednjeg mjesta, prvi se obratio dr Maks Mekjuan (Max Mckeown) koji je govorio o oblikovanju naše budućnosti. Uz sjajnu energiju na Spark.me sceni i neuobičajenu prezentaciju (crtao je na platnu), dr Maks je pokupio simpatije publike i dozom crnog humora. Govorio je o tome koliko je važno da se zapitamo šta je to što treba da učinimo već danas da bi uticali na ono što nas čeka sjutra. Uz brojne poruke koje nam je poslao našla se i ona ključna:

“Ukoliko želite da postanete inovator recept je HUG (High Understanding Group) – grupa ljudi sa kojom se odlično razumijete i u koju imate povjerenje.”

Nakon ovog sjajnog predavanja, sledeći na Spark.me sceni bio je Piter Kim (Peter Kim), potpredsjenik u kompaniji LEGO. Osim što je probudio dijete u svima nama, najaktivniji učesnici su dobili i LEGO poklončiće. Piter nam je objasnio da je njihova misija da inspirišu i razvijaju graditelje budućnosti i da je veoma važno razumjeti da su to zapravo djeca. Govorio nam je i o značenju brenda, kao i tome da kada kreirate nešto morate misliti o motivaciji: šta je to što vas zanima, šta je to što vas pokreće, šta je to što vas inspiriše. Naglasio je da tehnologija predstavlja temelj svakog biznisa. Na samom kraju predavanja, nije mogao da sakrije koliko zapravo voli svoj posao izjavom da je posao u kompaniji LEGO njegov posao iz snova. Zar uopšte postoji neko kome to ne bi bio posao iz snova i ko nije sanjao o beskonačno mnogo Lego kockica? 😀

“Kako pričati sa kupcima, ako svi lažu?” je definitivno na vrhu liste najinteresantnijih pitanja današnjeg poslovanja. Tajnu komunikacije sa kupcima i korisnicima otkrio nam Robert Ficpatrik (Robert Fitzpatrick). Naglasio je da ono što ubija svaki tehnološki startap pokušaj da glumite da ste velika kompanija, a da za to još uvijek niste spremni.

“Da bi postali velika kompanija treba da učite, potvrđujete naučeno i tek onda da rastete.”

Uslijedilo je i Robertovo objašnjenje za komunikaciju sa kupcima i da najveća greška koju pravite jeste ako kupce pitate za mišljenje.

“Kada postavite pogrešno pitanje dobijete kompliment, ali kada postavite kvalitetno pitanje dobijate vrijednost.

Za kraj predavanja dao je savjet da kada imamo sastanak sa kupcima, korisnicima ili partnerima, neophodno je da na kraju sastanka sve sumiramo i postavimo pitanje koje će dati vrijednost.

“Velika moć donosi i veliku odgovornost.”

Nakon tri sjajna i energična predavača uslijedila je i panel diskusija o tehnologiji, zdravlju i blagostanju, čiji je moderator bio Matt Desmier, a na kojoj su učestvovale Cate Murden, Fern Miller, Mary Keane-Dawson. Učenici diskusije naglasili su da najveći problem nastaje kada sebe tretiramo kao kompjutere, što loše utiče na naše zdravlje i tako ne možemo biti zadovoljni, bez obzira na tehnologiju kojom smo okruženi.

Nakon panel diskusije, uslijedila je pauza za ručak koja je bila sjajna prilika za upoznavanje učesnika, dodatnu diskusiju i sumiranje utisaka prvog dijela dana konferencije.

Učesnike, koji su bili i više nego puni energije i spremni za novog predavača, dočekao je Džejson Romejko (Jason Romeyko), koji je svojom govorom ohrabrio sve u sali i podstakao da se ne boje, već da strah pretvare u radoznalost. Džejson se osvrnuo na brendiranje i naglasio:

“Korisnici grade brend putem razgovora, a razgovor dobijate jedino onda kada su oni zaista zainteresovani.”

Ono što je posebno zainteresovalo publiku jeste igrica za opšte dobro, Sea Hero Quest, koju su učesnici imali priliku da igraju dva minuta u toku Spark.me konferencije, što je obezbijedilo preko pet sati istraživačkih podataka.

“Kreirajte haos, da bi izbjegli haos.”

Na samom kraju prvog dana, na naše veliko zadovoljstvo, obratio se Kamran Elahijan (Kamran Elahian). Nakon što smo čuli sjajnu priču o ključnim momentima u njegovoj karijeri, Elahijan se fokusirao  na značajne segmente svijeta u kom živimo, uz poruku:

“Mijenjajte stvari na bolje!”

Objasnio je i na koji način procentualno smanjenje cijene goriva može značajno uticati na rast terorističkih napada. Publika je bila impresionirana podacima koje je Kamran predstavio i njegovim zaključcima. Bilo je veoma zanimljivo čuti kako “upad” predstavlja najbolji lijek protiv korupcije i rodne ravnopravnosti. Svoje predavanje završio je inspirativnom porukom:

“Društveno preduzetništvo ima pozitivan uticaj na društvo i to je poruka koju treba da prenesete svima.”

Nakon predavanja uslijedilo je i Spark.me startap takmičenje, a među timovima bili su: AddTag (Srbija), The Badger (SAD/CG), Churn (Ujedinjeno kraljevstvo), CLeR (Srbija), Clockwork Briefcase (Crna Gora), CouchCoach (Srbija), Hunch (Srbija), More Money (Crna Gora), Talkini (Crna Gora), VR ALL ART (Srbija), VRET (Virtual Reality Exposure Therapy) (BiH) i Velocy (Hrvatska).

Ni ove godine nije bio lak zadatak pred žirijem koji su činili: Predrag Lešić, Kamrah Elahijan, Džon Burkhart i Met Dezmije. Na koktelu koji smo organizovali za sve učesnike naše konferencije u hotelu Splendid proglasili smo i finaliste ovog takmičenja, a to su Velocy (Hrvatska), Churn (Ujedinjeno kraljevstvo) i CouchCoach (Srbija). Čestitamo timovima i držimo im palčeve u velikom finalu koje će se održati u toku drugog dana konferencije.

Prvi dan Spark.me je još jednom opravdao naziv konferencije i “probudio” veliki broj iskri. Nadamo se da smo uspjeli da svima vama, koji niste uspjeli da dođete na Spark.me, prenesemo makar djelić atmosfere sa prvog dana konferencije, dok nestrpljivo iščekujemo nastavak ove fenomenalne avanture! 🙂

Author: Milena Akovic

Student na Ekonomskom fakultetu. Ljubitelj putovanja i aktivizma. U slobodno vrijeme najviše voli da čita knjige, od teorija zavjere pa do savremenih tehnologija i digitalnog marketinga.

Share This Post On

1 Comment

  1. Fantasticna konferencija. Fascinantni mladi umovi na jednom mestu.

    Post a Reply

Vaše mišljenje: