Drugi Hakaton: Krenuti od ideja!

546839_529837797045808_405268265_n

Već smo vam najavili drugi Hakaton (u OVOM tekstu) koji će se održati 21-22. decembra u prostorijama kompanije doMEn u Podgorici, a sad je vrijeme i da vas uputimo zašto da “pronađete” način, volju i snagu za ovo takmičenje i ne zaboravite na već pomenutu nagradu od 1,000 eura koju je omogućio generealni sponzor Hakatona – Crnogorski Telekom! Tako da za sve ljubitelje tehnologije i samih igrica evo i poslastice! 🙂

Da li ste spremni za izazov da svačiji televizor pretvorite u “pametni TV” kao što to pokušavaju da urade Samsung ili Sony? Interaktivne igrice za dva igrača, “pametni” teletext, izvještavanje u realnom vremenu putem javnih veb kamera, komentarisanje TV programa, pretvaranje TV-a u izvor informacija? IPTV nije jednosmjeran prenos slike ka korisniku, već u sebi sadrži tehnologiju dodavanja sloja komunikacije koji može i ne mora biti dio tv signala. Ako niste do sada razmišljali o tome šta može da se uradi, razmislite o jednoj drevnoj igrici kao što je šah. Šah na TV ekranu sa nekim iz Crne Gore u danima kada kiša jednostavno ne želi da prestane da pada. Ili možda Slagalica gdje porodice ili manja društva odmjeravaju snage.Ili možda želite da poručite hranu i piće za društvo koje treba da dođe zato jer za pola sata počinje vaš omiljeni film ili utakmica, a mrzi vas da palite računar. Koliko puta vam se desilo da ste propustili seriju zato jer vas TV nije obavijestio da počinje za 15 minuta?! Dakle, ukratko, Hakaton je pravo mjesto za vas.

Pomenute ideje su samo neke od brojnih koje se mogu realizovati na Haktonu. Organizatori su obezbijedili i osnovnu tehničku dokumentaciju o tehnologijama koje mogu da se koriste, kako bi svi učesnici Hakatona stekli sliku o tome šta sve mogu da urade sa svojom idejom.

554221_529812850381636_1236887699_n

Kako bi se prijavljeni učesnici detaljno upoznali sa tehnologijom koja će se koristiti tokom Hakatona, Logate i Digitalizuj.me će 15. decembra organizovati radionicu za prijavljene učesnike u prostorijama kompanije doMEn. Učesnicima van Podgorice biće omogućeno da prate prenos uživo putem interneta. Kao i prošle godine, Hakatonci će imati obezbijeđenu hranu, piće i vreće za spavanje tokom takmičenja.

Cilj «hakovanja» u ograničenom vremenskom periodu od 24 sata je da se kroz atmosferu druženja pronađu nova rješenja koristeći moderne tehnologije, kao i da se prenese znanje među programerima. Sama riječ hakaton (engleski – hackathon) je složenica od riječi „hacker“ koja u modernom žargonu predstavlja osobu sa naprednim znanjem računara i računarskih mreža, te riječi „marathon“ koja objašnjava 24 sata trajanja. Nakon 24 sata slijedi predstavljanje, gdje svi Hakatonci imaju po 5 minuta da prezentuju svoju demo aplikaciju i ubijede žiri da su najbolji.

Sve informacije, uključujući i informacije o tehnologiji, objavljene su na sajtu http://hakaton.me.

 

Author: Predrag Lesic

još uvijek se pronalazim :D

Share This Post On

Vaše mišljenje: