Google se mijenja – koliko će crnogorski sajtovi patiti zbog toga?

Napomena – istraživanje je sprovedeno 26. i 27. marta na uzorku najpopularnijih sajtova u Crnoj Gori, koji je dobijen anketiranjem. Za istraživanje je korišten jedini relevantni alat za konkretnu svrhu – Google Mobile Friendly Test. Da li neki sajt prolazi ovaj test ili ne nije ocjena toga da li je sajt dobar ili loš, i naročito nije reprezentativan podatak za poređenje kvaliteta sajtova. Istraživanje je izvršeno kao procjena ozbiljnosti posledica Google-ove odluke koja je, iako se mogla naslutiti, došla nenajavljeno. Neki sajtovi su u trenutku testiranja bili nedostupni, i izostavljeni su iz ispitivanja. To što ih nema na listi nije apsolutan pokazatelj da su prošli navedeni test. Takođe, zbog načina serviranja CSS fajlova, moguće je (iako malo vjerovatno) da je mali broj sajtova neopravdano dobio pozitivnu ocjenu u trenutku testiranja.

Google će 21. aprila pustiti u pogon novi algoritam za rangiranje sadržaja koji će, nakon dugo vremena unijeti promjene ne samo u shvatanje kvalitetnog uvezivanja sa ostatkom interneta, već i u to šta će se smatrati prihvatljivim dizajnom internet sajta. Sajtovi koji nemaju adekvatnu mobilnu i/ili responzivnu verziju biće značajno kažnjeni kada je rangiranje na Googleu u pitanju. Mnogi crnogorski sajtovi biće, ako u narednih mjesec dana ne urade nešto, pogođeni ovom izmjenom.

Ukoliko vaš sajt nije prilagođen onome što je Google upravo prozvao dobrom praksom, imate malo manje od mjesec dana da to ispravite. U suprotnom, postoji velika šansa da za pretrage koje su posjetioci ovog pretraživača koristili da dođu do vas izgubite poziciju koju ste imali. Ako se vaš sajt bavio prodajom nekretnina i bili ste, recimo, peti na Googleu za pretragu “prodaja stanova u Podgorici”, možete očekivati da, ako ne prolazite test, padnete niže ili budete prebačeni na drugu stranu pretrage. Ovo je, ujedno, i odlična prilika da brzim djelovanjem prestignete jedan dio konkurencije i brzo se probijete ka vrhu.

Najveći pretraživač je izdao i alat kojim možete testirati da li je vaš sajt “mobile-friendly”, i samim tim biti sigurni da nećete biti kažnjen novim izmjenama. Pretraga liste najpopularnijih domaćih sajtova pokazala je da će naredni mjesec, za one koji brinu o svom rejtingu na Internetu, biti gust.

covergooglesemijenjaNajpogođeniji ovim izmjenama biće oni koji zavise od velike posjećenosti svom sadržaju – portali i komercijalni blogovi. Crveno svijetlo od Googlea, između ostalih, za sad imaju i Portal Analitika, Kolektiv.me, Pobjeda.me, Dan.co.me i Mnnews.net.

Sajt Vlade i većine ministarstava takođe je označen kao neprilagođen mobilnim telefonima. Ako nam je za utjehu, ni situacija u regionu nije mnogo bolja. Vlade BiH, Srbije, Makedonije i Slovenije doživjeće pad Google rejtinga, dok su sajtovi vlada Hrvatske i Albanije bezbjedni. Ni mnoge druge zvanične institucije ne mogu da odahnu – Montenegro.travel i sajt Montenegro Airlinesa, kao sajtovi koji imaju veliku potrebu za sadržajem sa pretraživača, moraće da promijene odnos prema mobilnim uređajima ako žele da sačuvaju teško zarađene pozicije.

Kad su opštine u pitanju, od 22 zvanična sajta koja su u trenutku istraživanja bila dostupna softveru za testiranje, pozitivnu ocjenu dobili su jedino Cetinje, Kotor, Tivat, Andrijevica i Rožaje.

Sajtovi većine obrazovnih institucija (Univerzitet Crne Gore, UDG, PMF, Ekonomski fakultet…)  takođe padaju ovaj test. Od svih koje smo testirali, jedino sajtovi SSŠ “Sergije Stanić”, univerziteta Mediteran i Osnovne Škole “21. Maj” dobijaju zeleno svijetlo.

Među pogođenima su i druge domaće organizacije, od Green Homea do UNDP-a, mobilni operateri (Mtel, Telenor), gotovo sve političke partije, banke (CKB, Hipotekarna, NLB, Erste, Prva banka) i mnogi drugi sajtovi i servisi.

Kako da provjerim da li sam pogođen ovim izmjenama?

Pođite na https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/ i unesite adresu vašeg sajta.

 

guglmedjuslika

Šta ova ocjena znači?

Svi sajtovi koji padaju test označeni su od Googlea kao neprilagođeni ekranima mobilnih telefona. Taj podatak nije igrao ulogu u rejtingu pri pretrazi do sada, ali će mu biti dat značaj nakon 21. aprila. Koliki je taj značaj, Google ne želi zvanično da otkrije.

Ali, moj sajt je “donekle prilagođen za mobilne”

Ova izmjena algoritma pretrage neće uzimati u obzir mjeru prilagođenosti za ekrane – ili prolazite test ili ne prolazite. To što ste bolje optimizovani od nekoga ko kao i vi prolazi ovaj test, takođe neće imati nikakvog uticaja na rangiranje.

Ali, ja imam mobilnu verziju na m.mojsajt.me

I dalje niste sigurni, iako je posao koji treba da uradite lakši (čitajte dalje).

Ako moja naslovna strana prolazi ovaj test, da li sam siguran?

Vjerovatno, ali ne i sigurno. Naslovna strana vam je sigurna. Svaka strana sa sadržajem podliježe testu i rangira se sama za sebe, u odnosu na to da li ga prolazi. Odaberite nekoliko strana i članaka i podvrgnite ih testu, kako biste bili sigurni.

Pao sam test, šta da radim?

Ako ste koristili CMS poput WordPressa, pređite na responzivnu temu, ili (ako ne želite da mijenjate dizajn na desktop uređajima) instalirajte Plugin/Modul koji će korisnicima sa telefona servirati responzivni dizajn, a ostalima onaj na koji su navikli. Google na ovoj adresi nudi savjete za pojedinačne CMS-ove.

Ako niste koristili CMS, spremite se da poradite na novom dizajnu. Ako već imate mobilnu verziju, probajte da integrišete http://mobiledetect.net/ (PHP) ili sličnu biblioteku koja će korisnike sa telefona preusmjeravati na nju. Ova biblioteka dobra je i ako želite da “zakrpite” sajt i kupite vrijeme do redizajna bez gubljenja pozicije na Googleu – dobar programer je može iskoristiti da korisnicima smartphone uređaja servira dodatni ili alternativni CSS fajl kojim će prerasporediti stvari na ekranu tako da budu preglednije i upotrebljivije na malim ekranima.

pitanjeŠta će se desiti ako ne uradim ništa?

Pašće vam rejting na Googleu. Za određene pojmove koje su ljudi koristili u Googleu da bi došli do vašeg sajta, bićete plasirani niže i/ili gurnuti na kasniju stranicu pretrage. Kao i uvijek, pretraživač nije ulazio u detalje rada algoritma, već je samo ocijenio da će udarac na rejting koji će oni koji se do 21. aprila ne prilagode novim pravilima biti “ozbiljan”.

Koliko ovo treba da me brine?

Koliko vam je važno da budete dobro pozicionirani u pretragama? Ako vas do sad nije bilo briga za to, vjerovatno vas ni ove izmjene neće pogoditi. Ako vam je to što ste za određene pretrage visoko rangirani važno za posao i brend, postarajte se da vaš sajt u narednih mjesec dana počne da dobija prelaznu ocjenu na testu.

Da li je ovaj proces nepovratan?

Ne. Test će se nakon 21. aprila neprekidno sprovoditi. Ako prilagodite dizajn malim ekranima, rejting će polako početi da vam se vraća. Ako se vratite na dizajn koji zahtijeva veći ekran, rejting će vam pasti.

Da li su ovo samo loše vijesti?

Naprotiv – Internet će od 21. aprila biti bolje mjesto, naročito kad surfujete sa ekrana smartfona. Googleov polu-ultimatum će poslužiti kao sito koje će kazniti one koje nije briga za svoje sajtove, i nagraditi one koji se neprestano trude. Sa ovakvim procentom zahvaćenosti, ovaj mjesec je i prilika da se, čineći ispravne korake, za pojmove koji vam znače probijete ispred konkurencije.

Author: Milutin Pavicevic

Share This Post On

Vaše mišljenje: