Startap takmičenje “Sigurnost u saobraćaju” – 3. dio

Da ponovimo štivo iz prethodnog blog posta: “Najčešći uzroci nesreća su ljudski faktoruslovi na putevima i tehničko stanje vozila. Kako možemo djelovati preventivno? Utičući na ljudski faktor, djelujući na svijest učesnika u saobraćaju i upozoravajući ih na to šta se dešava na putevima, odnosno sa vozilima, bilo onima u kojima se nalaze ili onima koja se nalaze u neposrednoj blizini.”

Osim ova tri glavna uzročnika, neke studije pokazuju da je ljudski faktor odgovoran za 75% nesreća, pri čemu je prebrza vožnja uzročnik u 50-80% slučajeva. Ovo nas dovodi do zaključka da ukoliko budemo djelovali pravovremeno na ljudsku svijest o neprilagođenoj brzini, možemo spasiti značajan broj ljudskih života, odnosno spriječiti da se dogodi veliki broj nezgoda.

U gradskim sredinama, probleme u saobraćaju možemo da vežemo za pješake i njihov “ranjiv položaj” u odnosu na vozila. A jedan od načina da se vozačima skrene pažnja na pješačke prelaze je i ovaj primjer iz Mojkovca, gdje se optičkom varkom utiče preventivno na kontrolu brzine. Da li je ovo tehnološko rješenje – nije. Da li je ovo skalabilno rješenje – jeste. Je li ovo rješenje primjenljivo na svakom pješačkom prelazu – pa i nije. Hmmm, da li je to onda prostor za tehnološku inovaciju?

Ajmo još malo da analizarmo vozila u gradskoj vožnji i kako se kontroliše njihova brzina kretanja. Svemogući ležeći policajac, star je koliko i Ford T V2, rekao bih. 🙂

Image result for speed bumper

Zamislite koliko bi svima bio život lakši kada bi se oni dinamički prilagođavali brzini kretanja vozila – kada bi, ako vozite sporo, prelazili preko njih kao da ih nema, a ako vozite preko određene brzine oni bili viši. E upravo to nam donosi sljedeća inovacija iz Španije. Radi se o ne-njutnovskoj tečnosti koja mijenja karakteristiku viskoznosti u zavisnosti od sile kojom se na nju djeluje. Odnosno, postaje tvrđa ako je sila jača.

Ponovo, da li se radi o tehnološkom rješenju – da sa stanovišta materijala. Da li je skalabilno – možda i nije jer zavisi od tečnosti i materijala u kom se tečnost nalazi. Da li je primjenljivo na svakom mjestu – možda i jeste. Da li vidite prostor za neku drugu vrstu tehnološke inovacije?

Ako imate ideju, prijavite se niže kroz formu jer upravo vas tražimo!

U okviru projekta organizovaćemo tri radionice, i to:

  • u Baru, 21. marta;
  • u Podgorici, 26. marta i
  • u Pljevljima, 28. marta.

Tokom ovih radionica imaćete priliku da uz pomoć eksperata iz oblasti saobraćaja, startapova i inovacija, kreirate nove i unaprijedite postojeće ideje, kako bi se što bolje pripremili za predstavljanje ideja (pitch), koje će se održati u nedjelji Sigurnosti u saobraćaju, od 6. do 10. maja, u Eko zgradi Ujedinjenih Nacija u Podgorici. Pobjednik takmičenja će dobiti sredstva za razvoj prototipa rješenja, te ukoliko se pokaže da rješenje radi, priliku da investicijom skalira na globalno tržište. Ovaj projekat organizujemo u saradnji sa Sistemom UN u Crnoj Gori.

Author: Sanja Gardašević

Sanja Gardašević vodi Alicorn, full service digitalnu agenciju, i sanja o tome da kao tim jednog dana posjete Bali. Metodični je analitičar, tihi organizator i empata, sa master diplomom LSE-a iz oblasti ekonomske psihologije. Već godinama je emcee i dio organizacionog tima Spark.me konferencije. Iako u vječitoj trci sa samom sobom, uvijek nalazi vrijeme za čitanje, igranje Persivala u Avalonu i putovanja.

Share This Post On

Vaše mišljenje: