Code Week Montenegro – Besplatna škola programiranja za uzrast od 9 do 14 godina

Code Week Montenegro, čija je osnovna misija popularizacija programiranja, u saradnji sa NVO Digitalizuj.me i Internet Society Montenegro Chapter, organizuje besplatnu školu programiranja za učenike IV, V, VI i VII razreda osnovne škole, u okviru evropskog projekta Nedjelja programiranja. Škola će se realizovati od 16. oktobra do 16. novembra 2017. godine u prostorijama NVO Digitalizuj.me u Podgorici.

Nastava će se održavati dva puta nedjeljno, od 18h do 20h, kroz praktični rad na računaru, pa je poželjno da polaznici ponesu sa sobom laptop ili tablet. Ova 20-očasovna škola predstavlja uvod u računarske nauke i osnove programiranja. Tokom kursa će biti korišćeni materijali code.org koje su napravili inženjeri koji rade za Google, Microsoft, Facebook i Twitter.

Rok za prijavljivanje je 12. oktobar 2017. godine, a više informacija o školi i načinu prijavljivanja možete dobiti na sajtu www.codeweek.me.

Svi polaznici škole će moći da se oprobaju u programiranju zahvaljujući aktivnostima međunarodne organizacije CodeWeek i njihove crnogorske ambasadorke, Ivane Ćorović, kao i organizatora same škole, Andrije Vučkovića. Ćorovićeva je programerka u crnogorskim kompanijama Alicorn i ME-net, gdje najčešće razvija veb sajtove i servise. Završila je Prirodno-matematički fakultet u Podgorici, smjer računarske nauke. Ponosna je alumna programa FLEX i UGRAD. Vučković radi u kompanijama ME-net i Alicorn gdje vodi projekte, programira, konfiguriše brojne servere i projektuje baze podataka. Završio je PMF u Podgorici, smjer računarske nauke.

Živimo u vremenu brzog tehnološkog napretka. Način na koji danas radimo, komuniciramo, kupujemo i razmišljamo se takođe promijenio. Da bi shvatili ove promjene i svijet oko sebe, moramo ne samo da razumijemo način na koji tehnologija funkcioniše, već i da razvijemo sposobnosti koje će nam pomoći da se prilagodimo životu u novoj tehnološkoj eri. Alat kojim se danas oblikuje svijet je upravo programski kod, tako da ovo razdoblje zahtijeva vještinu programiranja.

Nedjelja programiranja predstavlja pokret koji slavi programiranje kroz organizovanje događaja koji će pružiti priliku za izražavanje kreativnosti kroz kreiranje koda. U 2016. godini, širom evropskog kontinenta organizovano je 23.000 događaja sa 970.000 učesnika iz 50 zemalja. Čitav pokret, kao i događaje, organizuju i vode volonteri koji nastoje da motivišu i okupljaju programere kako bi zajedno učili i razmjenjivali znanja.

NVO Digitalizuj.me je digitalna zajednica koja nastoji da pomogne građanima i organizacijama u Crnoj Gori da razumiju i iskoriste uzbudljive nove šanse za društvene promjene i biznis u digitalnom okruženju upotrebom društvenih medija i inovativnih poslovnih modela.

Internet Society je svjetska organizacija koja se stara o tome da internet nastavi da se razvija kao otvorena mreža koja daje snagu ljudima da podijele svoje ideje i povežu se na nove i inovativne načine, kao i da služi za ekonomske, društvene i obrazovne potrebe ljudi širom svijeta – danas i u budućnosti.

Author: Bobana Pejović

Bobana je diplomirani ekonomista i project menadžerka u Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: