Podkast – rast popularnosti i najzanimljiviji naslovi

„Audiobloging“ je jedan od pojmova koji se ranije koristio za ono što danas nazivamo podkastingom. Vikipedija „kaže“ da je podkast digitalna datoteka koji sadrži audio ili video zapis, koji se distribuira putem Interneta koristeći RSS tehnologiju (Rich Site Summary), namijenjen gledanju/slušanju na računaru, digitalnom plejeru i sl. U suštini, obično ga prepoznajemo kao audio/video serijal, koji se emituje u epizodama, a najčešće ima i domaćina koji vodi priču.

Podkast nikako nije nova forma; nešto više je zaživjela 2004. godine, kada je iPodu, „vokmenu 21. vijeka“, naglo porasla popularnost i prodaja, a naročito od 2005. godine, sa verzijom 4.9 iTunesa, koja je imala ugrađenu podršku za podkasting.

portable business education

Ipak, godinama je podkast „scena“ bila uspavana, i ovaj format i nije bio naročito popularan. Međutim, otprilike poslednjih par godina je nastao pravi bum u broju downoloada, u interesovanju publike, u novim naslovima… Konkretno, u Americi se broj slušalaca gotovo udvostručio u odnosu na 2008. godinu (sa 9% na 17%). Takođe, Libsyn, jedan od najvećih sistema za hostovanje i objavu podcasta, je praktično u poslednje dvije godine udvostručio broj aktivno vođenih programa, i sada broje oko 25.000 istih, sa 44 miliona slušalaca svakog mjeseca i oko 2,6 milijardi downolada u 2014. godini. I iz BBC World Service su krajem prošlog mjeseca objavili da su njihovi podkasti prešli milijardu downolada.

Zašto sada? Logično je da su ovu malu revoluciju pokrenuli i pametni telefoni. Pošto se najveći dio dana i ne odvajamo od njih, podcaste možemo slušati bukvalno bilo gdje i bilo kada. Najbolja stvar kod njih je raznovrsnost i bezbroj tema koje se mogu pratiti, od istorije, liderstva, kuvanja, mode, marketinga… Takođe, osim tehnologije, za kreativni procvat podcasta poslednjih godina definitivno je zaslužna i pojava popularnih naslova kao što su Serial, The Mistery Show, Startup… Neki od njih su izazvali nezapamćeno interesovanje publike u online svijetu, i rekordan broj preuzetih epizoda.

top rangirani podkasti iTunes

Najbolje rangirani podkasti – podbay.fm

Ovo su top podkasti prema rangiranju iTunes korisnika. Izdvojiću vam nekoliko naslova koji su meni zvučali interesantno, a možda će se i vama dopasti:

  • 99% Invisible –  vrlo popularan serijal koji se bavi dizajnom i arhitekturom, koji je kreirao Roman Mars. Ime je izvučeno iz citata Buckminster Fullera, američkog arhitekte i autora: “99% onoga što vi jeste je nevidljivo i nedodirljivo.” Baš tako i ovaj šou teži da otkrije nevidljive i neobične aspekte dizajna i arhitekture, i uopšte aktivnosti koja kreira svijet. Mars je za 99% Invisible najveći dio sredstava prikupio preko Kickastertera. To je učinilo ovaj serijal novinarskim projektom koji je najviše zaradio u istoriji Kickstarter platforme.
  • Serial je naslov koji je objavljen prošle godine, oborio  je rekorde iTunesa, i najbrže dostigao brojku od pet miliona preuzimanja. Priča otprilike prati nestanak srednjoškolke Hae Min Lee, u Baltimoru 1999. godine, osumnjičenost njenog momka za taj događaj i rasplet situacije. Možda je i podkast o kojem se najviše piše u online svijetu, i vođene su mnoge online diskusije o raspletu ovog krimi djela. Meni je definitivno privukao najviše pažnje jer ga nazivaju Game of Thrones podcasta. Doduše, priča više vuče na neki True Detective, a možda najviše na Twin Peaks, i čuveno ubistvo Laure Palmer. Što se mene tiče, epizode su preuzete, i čekam da vidim koliko dobar utisak može ostaviti jedna (ipak samo) audio serija.
  • Mistery Show – najnoviji podkast Gimlet Media, koji vodi Starlee Kine. Za razliku od Seriala, svaka epizoda se bavi novim, neobičnim misterioznim slučajem (ne kriminalističkim). Pravilo za odabir slučaja je da ne može biti riješeno uz pomoć Googlea i da ga ne možete riješiti sami. Serijal je počeo sa emitovanjem krajem maja, i za sada ima pet epizoda. Najzanimljivije je što su, uprkos tome što slučajevi zvuče malo čudno (šta je Britney Spears mislila o knjizi nepoznate autorke, sa kojom je uslikana 2008. godine?!), reakcije baš, baš dobre.

Mystery show podcast

Dobre predloge za zanimljive podkaste iz različitih oblasti možete naći i na nedavno objavljenoj listi telegraph.co.uk, “Deset najboljih podcasta ikada”.

Teško je doći do podatka koliko je tačno podkasta na vebu, ali taj broj definitivno brzo raste. Ipak, nekoliko stotina hiljada podkasta neuporedivo je manji broj od broja blogova, kojih takođe ima nekoliko stotina, ali miliona. Na našem jeziku ih je ekstremno malo, posebno ako ne računamo informativne podkaste velikih medijskih kuća.

Stoga, ukoliko imate zanimljive teme i ideje u glavi, preporučujem vam detaljan tekst sa savjetima o pripremama na lifehackeru, kao i ovaj jednostavan infografik. Možda i sami poželite i da se oprobate i u ovoj, sve popularnijoj, internet formi. 🙂

Author: Jelena Lakicevic

:)

Share This Post On

Vaše mišljenje: