10 stvari o Game of Thrones koje (vjerovatno) niste znali

U čast početka četvrte sezone serije Game of Thrones, koja je u našim krajevima poznatija kao Igra prestola, pripremili smo vam niz zanimljivosti koje će vas opustiti u ovom stresnom periodu čekanja prve epizode, u kojem se i ja trenutno nalazim. 🙂

1. Pisac George R.R. Martin je na svom blogu opisao kako se Sophie Turner (Sansa Stark), nakon epizode u kojoj njen strahovuk (jezovuk, ili kako god 🙂 ) Lady biva pogubljen po naređenju Joffreya, toliko vezala za njega, da je morala da ga usvoji. Pas koji “glumi” strahovuka i kojeg je usvojila se, inače, zove Zuni, i mješavina je njemačkog ovčara i sibirskog haskija.

sansa direwolfsansa dire 2

2. Kada se uporede veličine svih bića iz knjige, strahovuci su gotovo najveći od svih. Međutim, u seriji i nije baš tako – u njoj su strahovuci prikazani kao malo veći od današnjih
pasa.

velicina likova, direwolf

3. Jack Gleeson (Joffrey) je nakon što je prikazano prvih par epizoda serije primio pismo od George R.R. Martina sledeće sadržine: “Moje čestitke, apsolutno svi te mrze!”

joffrey

4. Glumac Peter Vaughan (Aemon Targaryen, meštar Noćne straže) je, isto kao i lik iz serije kojeg glumi, u pravom životu slijep.

enhanced-buzz-27575-1380744265-12

5. U Sjedinjenim Američkim Državama je, u toku 2012. godine, preko 160 ženskih beba dobilo ime Khaleesi, iako to nije pravo ime, već titula koju u seriji nosi Daeneris Targaryen.

anigif_enhanced-buzz-28380-1380744193-3

6. U jednoj od najupečatljivijh scena u cijeloj seriji, Daenerys treba da pojede živo konjsko srce da bi dokazala da je pravi pripadnik Dothraki naroda. “To je jedna od onih scena u kojoj glumac ne treba da glumi nijedne sekunde. Bilo je odvratno. Obećali su mi da će smjesa imati ukus sličan gumenim bombonima, ali definitivno nije bilo tako.”, rekla je Emilia Clarke.

Navodno je ukus bio, po njenim riječima, kao da jede deterdžent za pranje veša. Smjesu je opisala kao smrznuti džem preliven lažnom krvlju i sušenom paštom koja joj je davala teksturu.

Screen Shot 2014-04-06 at 13.05.47

7. Producenti David Benioff i D.B. Weiss su htjeli da Dothraki jezik bude potpuno autentičan, pa su tražili od Udruženja za stvaranje novih jezika da im izmisli potpuno novi jezik za seriju. Lingvista David Peterson je počeo sa stvaranjem potpuno nove kulture Dothraki naroda, napravio je novi jezik sa preko 2.000 riječi i tek onda je počeo sa prevođenjem scenarija. Zanimljiva je i informacija koju je Peterson dao – da u Dothraki jeziku postoji više sinonima za riječ “ubiti” nego za bilo koju drugu.

anigif_enhanced-buzz-13401-1380745936-14

8. Glumac Alfie Allen, koji u seriji igra ulogu Theona Greyjoya, je rođeni brat pjevačice Lily Allen, koja mu je  čak i posvetila jednu pjesmu, po imenu “Alfie”. Citiraću jednu strofu iz pjesme, da biste shvatili o kakvom se liku radi: 🙂

“My little brother’s in his bedroom smoking weed

I tell him he should get up cause it’s nearly half past three

He can’t be bothered cause he’s high on THC”

9. Ulogu 13-ogodišnjeg Jojena Reeda u seriji Game of Thrones igra 22-ogodišnji Thomas Brodie-Sangster.

Jojen-Reed-jojen-reed-34426639-937-981

10. George R.R. Martin je nekoliko puta izjavio kako mu je bilo užasno teško da napiše poglavlje u kojem opisuje čuvenu “Red Wedding” scenu jer je osjećao veliku povezanost sa likovima u njoj. Zato je prvo napisao čitavi ostatak knjige, sva druga poglavlja, i tek je na kraju popunio upražnjeno poglavlje po imenu “Red Wedding”.

Interesantno je i da su producenti serije Game of Thrones došli na ideju da ekranizuju ovu knjigu upravo zbog poglavlja “Red Wedding”, oko kog se Martin toliko mučio. A, bogami, mučio je i nas, što možete zaključiti i po ovoj njegovoj izjavi ispod. 🙂

gmartin1gmartin2

Author: Luka Radunović

Osim marketinga (pogotovo digitalnog, kojim se i bavim), jako volim i interesuju me svi mogući filmovi i serije, a pratim i globalne političke trendove i fudbal (pogotovo Juventus). Osim na Digitalizuj.me, moje "umotvorine" o filmovima možete pronaći i na Kokice.me. :)

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. 10 stvari o Game of Thrones koje (vjerovatno) niste znali | Kokice.me - […] POST JE PRVOBITNO OBJAVLJEN NA SAJTU DIGITALIZUJ.ME (ISTI […]

Vaše mišljenje: