Hakaton.Me Live

Pratite nas: live blog Digitalizuj.Me, Hakaton.Me, Facebook stranica Hakaton.Me, Twitter @HakatonMe i hasgtag #HakatonMe

Hakaton.me je završen, samo 24 sata programirnja su pokazali koliki potencijal postoji u našoj zemlji. Vidimo se opet na proljeće sa novim Hakaton.me izazovima.

Pobjednici:

Najbolji projekta i nosioc prve nagrade je Pomoć gorskoj službi spasavanja!

Ovaj projekat rješava problem loše pokrivenosti internetom planinskih predjela tako što uz standardne mape će koristiti i kodove za lokacije. Tako da ako znate kod lokacije koju ste prosli ili neke sledece kojoj ste bliži sistem lako prepoznaje vašu stvarnu lokaciju. I obavještava najbližeg spasioca da vam što prije ukaže pomoć. Rješenje obuhvata web aplikaciju, sms applikaciju kao i android i iOS verzije aplikacija. Aplikacija na androidu osim lokacije šalje i stanje baterije, što može dodatno pomoći u ovakvim situacijama.

Najbolja demo aplikacija, koju su izabrali hakatonci je Barcade!

Definitivno najsmješnija aplikacija na prezentaciji i veoma zabavna. Radi se o sistemu za doniranje novca gdje se u arkadnu igricu postavljaju nama poznati likovi – Chuck protiv Valtera ili Milo protiv Lekića. I slanjem donacija u stilu starih arkada se takmicari bore. Pobjednik je onaj koji dobije najvise donacija, tj koji dokrajči protivnika. Ova aplikacija ne rješava nijedan problem koji trenutno postoji kod nas, ali ima nevjerovatnu mogućnost primjene za skupljanje donacija. Likove je moguće mijenjati kao i načine na koje se oni bore.

Specijana nagrada za najmlađe Hakatonce

Organizatori su dodijelili nagradu najmlađim hakatoncima koji dolaze iz Nikšića i imaju između 15 i 17 godina. Njihova aplikacija pomaže u traženju posla i namijenjena je za Zavod za Zapođljavanje. Korisnici se prijave za neku struku i zatim kad god se otvori mjesto dobijaju sms obavještenje. Oni ne samo da su razvili sms servis, već web i android aplikaciju koja rješava ovaj problem. Organizatori su rekli da su oni budućnost Hakatona, i da ih čekaju na sledećem.

Dan 2, 12:30 – Prezentacije

Nakon 24h programiranja, dizajniranja, hakovanja imamo 9 gotovih rješenja. Od City Cruzera do sistema za donaciju krvi. Više o projektima na hakaton.me sajtu.

Dan 2, 12:00 – Kraj Hakatona

Školsko zvono je obelježilo kraj, i hakatonci se pripremaju za prezentacije.

Dan 2, 08:00 – Doručak

Nove zalihe hrane pristižu i svi timovi se reorganizuju za zavrsno poglavlje, ostalo je još samo 4 sata da se završe projekti.

Dan 2, 05:00 – 07:00 – Gateway trpi tešku paljbu

Cijele noći je dio hakatonaca programirao, i zapravo naš gateway je najvise zahtjeva imao u 5 ujutru. Neki timovi su skenirai Gateway i poslali svim brojevima anketu, tako da su hakovali i hakatonce.

21:00 – 23:00 – Večera

Stigle pizze

20:00 – Hakovanje

Naporno se radi na svim projektima i troše se legendarne količine RedBull-a, a kafe je nestalo i u okolnim prodavnicama.

17:00 – Ručak

Hakatonci i hakatonke uživaju u ručku.

12:00 – Početak Hakatona

Svi timovi su se rasporedili i počeli sa realizacijom svojih ideja. Neki su došli hardwerski odlično pripremljeni, pa su donijelii čak i svoj server, a ni tastatura izgleda nikad nije dovoljno:

11:30 – Predstavljanje ideja i timova

Predstavljene su ideje i timovi koji su formirani prije dolaska na hakaton. Osim timova, 3 učesnika su se prijavili samostalno. Ideje su:

 • Servis za biro rada
 • Servis za rezervaciju termina kod izabranog doktora
 • Servis za ankete
 • Pomoć gorskoj službi spasa
 • Naručivanje taxi vozila
 • Taxi sharing
 • Web servis za pokretanje donatorskih kampanja
 • Taxi servis
 • Meteorologija za avio industriju
 • Konverzije valuta
 • Igrica
 • Servis za pomoć u kriznim situacijama
 • Servis za donaciju krvi
 • SMS prevodilac
Timovi nisu ograničeni na realizaciju jedne ideje, i svaki tim će imati 5 minuta po rješenju za prezentaciju.

11:15 – SMS Gateway

Prezentovan je SMS Gateway – kako se koristi, i način i na koji takmičari mogu da se povežu. SMS poruke su ograničene na 120 karaktera. Aplikacije koje timovi naprave će komunicirati sa SMS gateway-om preko SOAP i HTTP protokola. Organizatori će pomoći timovima da se spoje na gateway i da uspješno pošalju i prime poruke.

11:00 – Otvaranje

Organizatori iz Digitalizuj.me i firme Logate otvaraju Hakaton.me i zahvaljuju učesnicima na velikom odzivu. Pojasnili su pravila takmičenja kao i tehničke informacije. Nagrade su obezbjedili sponzori Crnogorski Telekom i Hipotekarna banka. Crnogorski Telekom nagrađuje pobjednike godišnjom pretplatom za ADSL Flat 2 paket, za svakog člana pobjedničkog tima. Hipotekarna banka svim članovima prvoplasirane ekipe dodjeljuje po premium karticu sa zajedničkim kreditom od 600 eura. Osim sudija u glasanje će biti uključeni i učecnici koji bi preko hashtag-a #HakatonMe na Twitter-u glasali za rješenje koje se njima najviše dopada.

10:30 – Registracija učesnika

Od prijavljenih 57 registrovalo se 44 učesnika. Svi dobijaju objašnjenja, opremu i mjesta za rad.

Dan prije – Hakovanje škole

Organizatori su do u sitne sate pripremali prostorije srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” za održavanje prvog hakatona u Crnoj Gori. SMS gateway, učionica za prezentacije i otvaranje, 2 sale za programiranje, sala za ručak i prostorija za spavanje (razmišljanje) su spremni. (facebook album)

Author: Bojan Ćinćur

Share This Post On

Vaše mišljenje: