Canva – kreiranje slika za društvene mreže

Kada su u pitanju postovi, uglavnom bolje uočimo i bolje pamtimo one koje imaju neku fotografiju, za razliku od onih koje su samo tekstualni. Objave sa slikama na društvenim mrežama često imaju veći engagement nego oni tekstualni. Kada se prave marketinške kampanje na društvenim mrežama, trebalo bi iskoristiti ovu činjenicu kako bi se ostvarila prednost u odnosu na konkurente koji na društvenim mrežama dijele samo tekstualne sadržaje. Međutim, ne postoji samo jedan format koji važi za sve društvene mreže, već svaka društvena mreža ima svoje zahtjeve u tom pogledu.

Postoji niz online sajtova koji vam mogu pomoći da napravite slike “krojene” za različite društvene mreže, a Canva je jedna od takvih platformi. Ova platforma skoncentrisana je na korisnike kojima je potreban jednostavan način da dizajniraju slike. Bez potrebe za ikakvim predznanjem što se tiče dizajniranja, Canva se može koristiti za pravljenje slika, digitalnih razglednica, postera, za grafiku sajtova, za pravljenje cover slika za društvene mreže ili “MEMES” (mims) za koje imate namjeru da ih objavite na Facebook stranicama ili na blogovima.

Canva 4

Za korištenje Canva sajta neophodno je prvo kreirati sopstveni nalog ili se ulogovati putem Facebook naloga na sajtu. Jednom kada se pristupi nalogu, moguće je izabrati tip slike koji želite da napravite od već postojećih formata, a nudi se izuzetno širok dijapazon – od Facebook covera, preko Infografika, do Pinterest i Instagram postova, i tako dalje…

Naredni korak, nakon odabira formata slike, jeste ono zbog čega ste i odlučili da posjetite ovaj sajt – dizajniranje! Mnogi od Canva alatki za dizajniranje, kao i cijela kolekcija šablona, fontova, pa čak i slika su besplatne. Međutim određeni elementi se plaćaju, i to obično po 1$, a samo plaćanje se obavlja kada želite preuzeti završenu sliku sa sajta. Baš kao i na PowerPoint programu, na lijevoj strani nalaze se opcije vezane za dizajn. Početak rada vas automatski vodi na kategoriju “layouts” gdje možete pronaći brojne besplatne šablone za slike sa citatima. Ukoliko vam se ne sviđa nijedan od ponuđenih modela slike, možete sami, praktično od nule, kreirati izgled slike tako što ćete postaviti jednu od vaših slika i koristiti opcije “background” i “text”.

Prvi korak je da izaberete neku pozadinsku sliku ili boju klikom na oznaku “background” koja se nalazi među opcijama na lijevoj strani. Ukoliko sami želite odabrati boju pozadine, klikom na znak “plus (+)” koji se nalazi na vrhu, otvara se palata boja iz koje možete odabrati onu koju želite. Alternativno, možete odabrati neku od besplatnih i već dekorisanih pozadina koje Canva pruža.

canva

Kako bi se dizajnu dala neka lična nota, moguće je uploadovati sliku direktno sa vašeg Facebook naloga ili računara. Jednom kada se fotografija uploaduje, možete je pomjerati u prostoru namijenjenom za dizajn. Ukoliko se klikne na neki od elemenata koji se nalaze na radnoj površini, automatski se otvara meni koji nudi promjenu boje, promjenu pozicije datog objekta, promjenu veličine, promjenu fonta, kao i “kanta za smeće”, ukoliko se objekat želi ukloniti. Takođe, Canva nudi opciju preklapanja slika gdje je moguće odrediti raspored i stepen transparentnosti, a ukoliko se desi da se napravi neki pogrešan korak, uvijek postoji opcija “undo” za vraćanje jedan korak unazad. Svakom grafičkom modelu je moguće promijeniti boju, ali i promijeniti raspored elemenata.

Ima dosta načina da dodate tekst u novu sliku koju želite da napravite, a kartica “tekst” nudi neke osnovne opcije za naslove, kao i opciju da prilagodite fontove i boje. Za složenije dizajne, ili ukoliko želite da kreirate Infografike ili ilustrovane statističke prikaze za društvene mreže, Canva nudi brojne ikonice i slike koje možete iskoristiti. Ukoliko kliknete na karticu “search”, pristupićete paleti vizuala ove platforme, uključujući razne oblike, mape, grafikone sa procentima, ikonicama koje će učiniti da se vaš post ističe na društvenim mrežama.

Tako napravljenu sliku moguće je preuzeti, ali i podijeliti sa Twitter i Facebook zajednicom, ili je poslati e-mailom.

canva 2

Sada kada smo vidjeli kako se mogu napraviti kvalitetne i interesantne slike koje se mogu koristiti na društvenim mrežama, bilo da su u pitanju poslovne potrebe ili one lične, evo i nekih alata i trikova koje možemo iskoristiti kako bi bili sigurni da će sadržaj zaista biti izuzetan:

  1. Slike: dobra ideja je pretražiti sopstvenu galeriju kao i galerije raznih photo-stock sajtova, kako bi se našla savršena slika koja ide sa tekstualnim sadržajem.
  2. Prilagođavanje: nije dovoljno samo pronaći dobru sliku, potrebno je dodati i neki efekat, staviti stikere, personalizovani tekst ili postaviti neki drugi vid poziva na akciju, kako bi se napravile primamljive slike koje odgovaraju datoj kampanji.
  3. Koristite slike na kreativan način: neke od interesantnih taktika uključuju korišćenje opcije dodavanja više slika u jednom tvitu koje, osim sajta, omogućavaju Twitter aplikacije za iOS i Android uređaje ili korištenje slike na Twitteru sa pitanjem gdje se odgovori prikazuju ukoliko kliknete na datu sliku.

Za kraj, ukoliko vam treba još savjeta, Canva tim piše i blogpostove sa korisnim savjetima za dizajniranje slika za društvene mreže, opštim savjetima za grafički dizajn, i raznim drugim stvarima na njihovom Design School blogu.

Nadam se da sam vas ovim blog postom zainteresovala da i sami pokušate osmisliti i napraviti neku novu sliku koju ćete podijeliti sa online zajednicom. Ako ništa drugo, možete se fino zabaviti (da ne kažem igrati) isprobavajući razne opcije koje ova platforma nudi… 😉

Author: Danica Čelebić

Studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i alumna La Sapienza rimskog univerziteta. Adventure seeker! :D Uživa u izazovima i voli da bude izvan svoje komfort zone. Na listu stvari koje voli dodaje i putovanja, upoznavanje novih ljudi i kultura, probanje nekih novih stvari.. ;)

Share This Post On

Vaše mišljenje: