Utisci sa radionice – Sigurnost i bezbjednost u digitalnom svijetu

Nakon dvije uspješne radionice, uslijedilo je i treće druženje u okviru projekta “Razvoj digitalne inteligencije”. Grupa od 26 mladih ljudi došla je 26. februara u Resursni centar CRNVO sa željom da nauči kako da zaštiti sebe i svoje podataka na internetu. Milutin Pavićević , ili „Mićo“, kako je nazvao sebe u prvoj rečenici svog obraćanja, je pripremio za njih interaktivnu radionicu o sigurnosti i bezbjednosti u digitalnom svijetu.

Sva pitanja sajber bezbjednosti zasnovana su na tri stuba onoga što korisnik očekuje od svojih podataka:

  • Povjerljivost – Ograničava pristup informacijama i obezbjeđuje privatnost. Želimo da podatke mogu da vide i mijenjaju samo oni koji imaju dozvolu za to.
  • Integritet – Održava tačnost, trajnost i povjerenje u podatke. Ne želimo da neko mijenja naše podatke, i želimo da, ako se desi greška u prenosu podataka, znamo da se ta greška desila, a ne da vidimo podatke sa greškom.
  • Dostupnost – Želimo da nam naši podaci budu uvijek dostupni. Nismo uradili dobar posao ako smo osigurali da niko ne može da pristupi našim podacima, ali da ni mi ne možemo da im pristupimo. Isto tako ne želimo da neki kvar dovede do toga da naši podaci budu uništeni.

Moramo biti svjesni da nam virusi prijete bilo da internetu pristupamo putem telefona ili putem računara. Pored adekvatnog antivirusa, moramo voditi računa o dokumentima koje preuzimamo kako virusi ne bi napali naš uređaj. Pomenuli smo i sajtove koji služe za provjeru linkova koje želimo da otvorimo. Jedan od njih je i virustotal.com.

Dodatan vid zaštite predstavlja jaka lozinka. Zajedno smo zaključili da se pod dobrom lozinkom podrazumijeva lozinka koja ima više od 5 karaktera, koji uključuju mala i velika slova, brojeve i interpunkcijske znake. Predlog naših učesnika je i da lozinka bude mješavina dva pisma, ćirilice i latinice, to će je učiniti još težom za otkrivanje. Besmislena šifra je dobra šifra, jer nije moguće iskoristiti tzv „napad rječnikom“. Na drugoj strani, riječi iz rječnika, kao i datumi (rođendan, godišnjica…) su loš izbor za šifru.

Uslijedilo je vrijeme za pauzu koju smo proveli uz osvježenje, družeći se u prostorijama Resursnog centra CRNVO. Nakon pauze osvrnuli smo se na zablude i opasnosti koje vladaju u svijetu video igara. Milutin je istakao: „Publika koja igra video igre, uglavnom je mlađa i lakše ju je prevariti. Djeca su najčešće informisana o opasnostima komunikacije preko drugih aplikacija, ali na igre i dalje gledaju kao na “sigurnu luku”.“

Danas video igre možemo igrati i preko društvenih mreža, a dovoljan je jedan klik da nekom pošaljemo sve naše podatke i damo pristup uređaju sa kojeg pristupamo igri. Takođe, od preprodaje ukradenih Steam i sličnih naloga, kao i od preprodaje ukradenih virtuelnih dobara, može se dobro zaraditi.

Zaključujemo da igru ne treba tretirati kao nešto što je sigurnije od bilo koje druge online aplikacije. Sve prevare i opasnosti koje prate e-mail, Instagram ili Viber, vrebaju i na online igrama.

Kako se boriti protiv malvera (zlonamjernog softvera)?

  • Koristite dobar Antivirus / Antimalver.
  • Pažljivo sa fleš diskovima.
  • Pažljivo sa e-mail attachmentima.
  • Naročito je važno dvostruko provjeriti da je dokument koji otvaraš stvarno dokument, a ne izvršni fajl koji izgleda kao dokument.
  • Pazite pri instalaciji, naročito besplatnog softvera.

Pored ove, u okviru projekta “Razvoj digitalne inteligencije” održane su još dvije radionice – Digitalna empatija i balansirana upotreba tehnologije i Digitalna pismenost i upravljanje digitalnim identitetom. Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

Cilj ReLOaD programa je jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu putem osnaživanja civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka. Istovremeno, cilj je i unapređenje podsticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo. Ovo će biti postignuto primjenom uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja nevladinih organizacija iz budžeta jedinica lokalne samouprave. U Crnoj Gori, aktivnosti ReLOaD programa usmjerene su na jačanje pet lokaknih samouprava: Kotor, Nikšić, Pljevlja, Podgorica i Tivat, koje su odabrane na osnovu kriterijuma za transparentnu raspodjelu javnih sredstava NVO na lokalnom nivou.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: