Digitalizuj.Me XXVIII – „Sentiment i analiza sadržaja na mrežama/Da li je vreme improvizacije prošlost?“

Ove godine Social Media Day je bio naš XXVIII događaj, a ujedno i posljednji u trećoj sezoni, na kojem smo, u saradnji sa Nikšićkim Pivom, ugostili osnivača i vlasnika LBS Team agencije Željka Subašića, na društvenim mrežama poznatijeg kao Poslednji Skaut. Tema događaja je bila „Sentiment i analiza sadržaja na mrežama/Da li je vreme improvizacije prošlost?“

PS

Poslednji Skaut je idejni tvorac TVITNI.ME servisa, o čemu nam je prvo i pričao. Ovaj servis je nastao iz želje da napravi imenik EX YU, kako bi olakšali prvo profesionalcima putovanje kroz Tviter. Smatra da im ovaj softver dosta pomaže u prikupljanju podataka tokom tvitovanja, ali da su ljudi ipak ključni. Tokom tog procesa softver ne može da prepozna sarkazam i ironiju, tako da je bez dobrog tima gotovo nemoguće doći do statističkih podataka koje možete pogledati na njihovom sajtu.

Dok tvitujete softver prepoznaje negativne, neutralne i pozitivne sentimente. Na primjeru hashtaga #Podgorica Poslednji Skaut nam je objasnio kako to funkcioniše, zatim nam pokazao sva tri sentimenta. Prate preko 700.000 naloga u bazi, od čega je odnos 1:6 tviteraša koji imaju lokacije na nalogu, dok kad je u pitanju Facebook taj odnos je 1:3. Kada je u pitanju Crna Gora prate 5.000 naloga, od čeka 40% su takozvano „jaje“, tj. gotovo uopšte nijesu aktivni.

ps!

Takođe nam je predstavio zanimljivu statistiku za jun, koja je vezana za Podgoricu, a to je da je bilo aktivno 87 muškaraca, a 61 djevojaka. U junu je bio veoma aktivan hashtag #SparkMe, pa smo saznali da je tviteraš Miloš Đajić imao reach preko dva miliona tokom Spark.Me konferencije. 🙂

Ovo su neki od savjeta koje smo dobili od Posljednjeg Skauta dok tvitujemo:

  • Ne upuštajte se u rasprave,
  • Ne brišite tvitove,
  • Ne lažite Tviter.

Nevladine organizacije su mnogo zainteresovane da budu na Tviteru i to TVITNI.ME ekipi imponuje. Što se tiče političkih profila, jedino nijesu uspjeli da saznaju za nalog “Ivica Dačić” da li je to zaista on. Dok se nalog Vlade Hrvatske svjetski kotirao, i daju pravovremene informacije koje objavljuje i CNN.

ps2

Saznali smo da u Srbiji nalog “Maxi Taxi” odlično funkcioniše i da dosta tviteraša koristi ovaj nalog da naruči vozilo, zatim da je auto servis “Meda” pomoću Tvitera uspio da nađe nove klijente. Mogli smo da zaključimo već do sada da je Tviter koristan alat za konferencije, za dobro kotiranje neke zemlje, biznisa itd.

Ova ekipa je skoro kreirala alat koji prikuplja informacije u okviru 90 dana, pogodna je za admine nekoliko naloga, pa smo tokom događaja dobili uputstva kako da ga koristimo. Refreshovanje alata je prilagođeno da bude na svaka 24 časa, a u okviru njega su obuhvatili tri društvene mreže: Twitter, Facebook i Instagram. Ukoliko nijeste bili tu –  na ovom LINKU možete ispratiti cijeli događaj.

Ovako je prošao Social Media Day u Crnoj Gori, do sljedećeg događaja! 🙂

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: