NBA statistika je “kao bikini” – Asistencije

“Statistika je kao bikini – mnogo toga otkriva, ali ništa ne pokazuje” – čuvena novinarska floskula koju je lansirao Zvonko Mihajlovski. Uvijek sam se interesovao za brojke, rekorde i zanimljivosti, a košarka je, bez dileme, sport u kome obiluje mnoštvo statističkih podataka. Nijedna liga na svijetu tu statistiku ne vodi na način na koji se to radi u NBA ligi. U narednih nekoliko blog postova ću pokušati da vam približim situaciju kada su u pitanju najvažnije statističke kategorije, i to statistiku koja se odnosi na cjelokupan istorijat NBA lige. “Serijal” ću započeti pričom o asistencijama…

Asistencije

Asistencije su kategorija kojom, logično, dominiraju plejmejkeri, ali se jedno ime posebno ističe od svih – John Stockton. To je čovjek koji je cijelu karijeru proveo u Utah Jazz pokušavajući da se domogne titule, ali se preko Bullsa i Rocketsa nije moglo. Stockton je karijeru završio sa 15.806 asistencija i ja sam mišljenja da se još nije rodio igrač koji će uspjeti da ga nadmaši u ovom polju. Razlog je vrlo jednostavan – Stocktonova konstantnost i dugotrajnost. John Stockton je igrao gotovo 20 sezona, a po meču je pravio 10,5 asistencija. Ovaj broj asistencija po meču nije nešto što današnji elitni plejmejkeri ne mogu da postignu, ali rijetko će ko od njih igrati i 15, a kamoli 20 sezona, bez mnogo odsustava i povreda.

Ovaj legendarni košarkaš je vlasnik četiri prva mjesta po broju asistencija u jednoj sezoni, a u deset najboljih rezultata na ovoj listi – njegovih je čak sedam. O tome koliko je ovaj broj asistencija veliki, dovoljno govori sledeći podatak: Jason Kidd, možda i najbolji plej nakon ere Stocktona, ima “samo” 12.091 asistencija, što je preko 3.500 hiljada dodavanja manje od Stocktona. Na trećem mjestu je Steve Nash sa brojkom od 10.335. Povrede koje je Nash doživio u poslednje dvije sezone spriječile su ga da pređe cifru od 11.000, ali i da je bio zdrav, teško bi ugrozio Kidda. Na četvrtom mjestu je, po mom mišljenju, jedno malo iznenađenje. To je Mark Jackson, koji ima 10.334 (samo jednu manje od Nasha), iako je u prosjeku imao “samo” osam asistencija po meču. Čovjek je na listi ispred takvih veličina kao što su Magic Johnson, Oscar Robertson (jedini čovjek u istoriji koji je u jednoj sezoni imao tripl-dabl prosjek) i Isiah Thomas. Svi oni su imali bolji prosjek asistencija po meču, ali su odigrali mnogo manje mečeva od Jacksona. Magic Johnson je imao prosjek od 11,2 asistencije po meču u karijeri, ali je odigrao manje od 1.000 mečeva u ligi, i zbog toga je karijeru završio sa 10.471 uspješno izvedenih ključnih dodavanja. Sličan primjer Marku Jacksonu je i veliki Gary Payton koji se nalazi na osmom mjestu – njegov prosjek po meču je manji od sedam dodavanja, ali se zbog velikog broja mečeva nalazi visoko na ovoj listi. Definitivno najveće iznenađenje na ovoj liste je Andre Miller, čovjek koji je deveti asistent svih vremena! Priznajte da ga niko nije očekivao ovako visoko na listi! 🙂 Svi igrači koji se nalaze na listi su obilježili jedan dio istorije, a Miller je do svog rezultata definitivno došao “ispod radara”. Rod Strickland zaokružuje brojku od deset najboljih svih vremena.

Screen Shot 2014-11-07 at 10.37.35

Lista od 10 igrača sa najvećim brojem asistencija u istoriji NBA lige

Što se tiče aktivnih igrača, Chris Paul je najveća “prijetnja” igračima na vrhu. Trenutno se nalazi na 26. mjestu sa 6.164 asistencije, i do kraja sezone će se najvjerovatnije probiti u top 20. Ukoliko ga zdravlje posluži, mislim da je CP3 spreman da ide do 3. mjesta na listi vječnih, a sve preko toga će biti vrlo, vrlo teško. Potencijal da se popne do samog vrha je imao i Rajon Rondo, ali ga povrede u tome konstantno sprečavaju.

Screen Shot 2014-11-07 at 10.46.51

Lista igrača sa najboljim prosjekom asistencija po meču u istoriji NBA lige

Što se tiče trenutno najboljih ili najpopularnijih igrača, Kobe Bryant je na visokom 32. mjestu sa 5.939 asistencija. Do kraja sezone, Kobe bi trebao da uđe u 25 najboljih i da prestigne još jednu legendu LA Lakersa, Jerry Westa (čovjeka čija se silueta nalazi na oficijelnom grbu NBA lige). Koliko će se Kobe visoko plasirati na kraju karijere zavisi isključivo od toga koliko još vremenski bude igrao. Ukoliko odigra jednu sezonu nakon ove, vjerovatno će ući u top 20, a sa eventualne dvije sezone će biti na 17. ili 18. mjestu vječne liste. Ono što mu je sigurno vrlo bitno je činjenica da se nalazi ispred Michael Jordana, koji je karijeru završio sa 5.633 asistencije i trenutno je na 42. mjestu liste asistenata. Što se tiče Lebron Jamesa, on je sada na 35. mjestu sa 5.805 asistencija, i vrlo je izvjesno da će do kraja karijere završiti u TOP 10 asistenata svih vremena. Taj uspjeh čini još većim činjenica da bi bio jedini igrač u tom društvu koji ne igra na poziciji plejmejkera!

Što se tiče najvećeg broja asistencija na jednom meču, rekord od 30 asistencija drži Scott Skiles. Od aktivnih igrača, rekord drže Rajon Rondo i Ramon Sessions koji su imali po 24 asistencije na jednom meču.

Postavlja se pitanje zašto nema više aktivnih plejmejkera u samom vrhu… Moje mišljenje je da je sve manje klasičnih plejmejkera kojima nije u prvom planu da sami poentiraju, već da razigraju saigrače. Modernu košarku karakterišu “combo” bekovi, to jest, igrači koji igraju na obije bekovske pozicije i više su košgeteri nego asistenti. Steph Curry i Kyrie Irving su, recimo, odlični primjeri za to…

Screen Shot 2014-11-07 at 11.27.35

Što se tiče igrača sa prostora bivše Jugoslavije, na vrhu se nalazi Vlade Divac sa 3.541 asistencijom. On se nalazi na 139. mjestu vječne liste. Postoji vrlo mali broj centara koji mogu da se pohvale ovim brojem asistencija, tako da je zbog toga ovo još veći uspjeh za Divca! Makar pola od ovog broja asistencija su bile one čuvene od parketa za Peđu Stojakovića – i to one asistencije koje niko nije mogao da brani, a svako je znao šta će se desiti. U 250 najboljih asistenata svih vremena je i Toni Kukoč sa 3.119 asistencije. On zauzima 181. mjesto na listi najboljih NBA asistenata svih vremena.

Kad sam već pomenuo Peđu Stojakovića, za kraj pogledajte jednu od najboljih asistencija u istoriji NBA lige, čiji je ovaj momak vlasnik! 🙂

Novi NBA tekst očekujte u sledeći petak! 🙂

Author: Marko Tufegdzic

Vjeciti student Ekonomije. Privređuje već godinama. Ljubitelj svega slatkog. Voli i bodri "samo jedan Klub na svetu celom".

Share This Post On

Vaše mišljenje: