Za svakog adolescenta -prilika da uči i radi

U Crnoj Gori 56 odsto adolescenata smatra da ih obrazovanje ne priprema za zapošljavanje, prema analizi UNICEF-a i Evropske fondacije za obuku (ETF) iz 2021. godine. Sve djevojčice i svi dječaci treba da imaju priliku da uče i rade kako bi postali produktivni građani – poruka je šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera nakon sastanka s mladim ljudima i poslodavcima koji su učestvovali u programu „Prilike“, uz podršku UNICEF-a.

Prilike, mladi, razgovor

UNICEF Crna Gora/Krsto Vulović/2022

„Ovaj program pomaže mladima da bolje razumiju kako različiti poslovi izgledaju u stvarnom životu. Takav uvid je koristan adolescentima za donošenje odluka o svojoj budućoj karijeri i samostalnim životima. Želim da pozovem privatni sektor i obrazovni sistem da intenzivnije i efikasnije sarađuju ​​kako bi bolje podržali kvalitetan prelazak iz škole na tržište rada u Crnoj Gori“, izjavio je Santander.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks uputila je izraze podrške programu.

„Pružanje ovog iskustva mladim ljudima može izgraditi njihove društvene odnose i njihovo samopouzdanje, kao i profesionalne mreže kontakata. Posebno mi je drago što sam vidjela da program fokusira podršku na osnaživanje mladih žena, što je važan prioritet za britansku ambasadu”, izjavila je ambasadorka Medoks.

Prilike, posjeta poslodavcima

UNICEF Crna Gora/Krsto Vulović/2022

Sedamnaestogodišnja Ivona Đokmarković jedna je od adolescentkinja koja je odlučila da učestvuje u programu „Prilike“.

„Očekujem da ću steći nove vještine, upoznati ljude s velikim radnim iskustvom i proširiti mrežu kontakata. Moji vršnjaci koji su već učestvovali u ‘Prilikama’ motivisali su me da se pridružim“, objasnila je Ivona Đokmarković.

Luka Brajević, maturant srednje škole, prijavio se za program „Prilike‟ da bi suzio izbor za buduću profesiju.

„Nadam se da će mi ovo iskustvo učenja na radnom mjestu ukazati na neke osobine profesije koje će me podstaknuti da donesem odluku brže i odlučnije. Maturant sam, pa mi je od vitalnog značaja da odlučim što je prije moguće‟, kazao je Brajević.

Prilike field visit

UNICEF Crna Gora/Krsto Vulović/2022

Čak 98 posto mladih koji su se prijavili za program „Prilike‟ istakli su da nikada nijesu učestvovali u sličnom programu koji im nudi priliku za karijerno vođenje i iskustvo učenja na poslu.

Prema podacima Evropske komisije iz 2021. godine, više od jednog od četvoro (27 odsto) mladih u Crnoj Gori uzrasta od 15 do 29 godina nije u obrazovanju, obuci ili zaposleno.

UNICEF-ov program „Prilike‟ sprovode ADP-ZID, NVU Digitalizuj.Me i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, uz finansijsku podršku Fondacije TUI Care.

Author: Bobana Pejović

Bobana je diplomirani ekonomista i project menadžerka u Digitalizuj.Me.

Share This Post On

1 Comment

  1. Velika je konkurencija u danasnjem svetu, bukvalno morate od tinejdzerskih dana biti ukljuceni u desavnja i imati neku orijentaciju po pitanju branse koja vas interesuje

    Post a Reply

Vaše mišljenje: