Global Voices – mreža svijeta

1002241_567464569957766_844070817_n

Global Voices je nevladina organizacija sa mrežom od preko 700 građana – novinara širom sveta koji izveštavaju “sa terena” i društvenih mreža o zemljama koje su slabo ili nikako pokrivene od strane tradicionalnih “mainstream” medija. Uradili smo intervju sa Danicom (Niki) Radišić koja je zapravo  urednica za region centralne i istočne Evrope Global Voicesa. Pročitajte neka od pitanja na koje nam je Niki odgovorila i pridružite se ovoj pozamašnoj grupi volontera ukoliko vam se dopada ideja. 🙂

 

  • Nedavno ste prihvatili ponudu da budete urednik za region centralne i istočne Evrope za Global Voices. Možete li nam reći Kada je osnovan, ko ga je osnovao i zbog čega? Šta je zapravo Global Voices? 

Jesam i to sa velikim zadovoljstvom, i potpuno bez obzira na to da baš i nemam puno slobodnog vremena. Global Voices je započet kao projekat Harvardovog Berkman centra za Internet i društvo. Tadašnji direktor tog centra, Ethan Zuckerman, koji je danas direktor MIT Centra za građanske medije, i Rebecca MacKinnon koja je godinama bila šef CNNovih dopisništava u Pekingu i Tokiju, osnovali su Global Voices jer su primetili ogromni manjak informacija u tradicionalnim medijima o nekim zemljama, zajednicama i događajima van takozvanog „Zapadnog sveta“. Uz pomoć mnogih drugih, Global Voices je danas nezavisna međunarodna nevladina organizacija sa preko 700 volonterskih građana novinara i preko 600 prevodilaca volontera koji su jasno fokusirani na izveštavanju o događajima koje mainstream mediji promaše ili ignorišu, uglavnom sa domaćih blogova, društvenih mreža i direktno iz svojih zajednica.

Ethan i Rebecca, kao i ceo vodeći tim i volonteri organizacije, su i danas puni jednog neobičnog entuzijazma koji hranimo pričama iz naroda širom sveta. Svakodnevna saznanja o ljudima iz dalekih zemalja nas drže na okupu.

  • Koliko je do sada zastupljen u svijetu? Da li je „zahvatio“ svaki dio?

Global Voices je do sada zahvatio sve naseljene kontinente sveta, preko 230 zemalja, na preko 30 jezika. Zaista je neshvatljivo ogromna organizacija kada se pogleda iz tog ugla, posebno s obzirom na to da se sve vodi i radi na osnovu part-time angažmana ili, uglavnom, potpuno volonterski. Zahvaljujući tom već pomenutom velikom entuzijazmu, u radu nas podržavaju mnogi, pa najaktivnije urednike i autore Global Voices može povremeno da nagradi. Po meni je najveća nagrada mogućnost odlaska na dvogodišnju konferenciju o građanskom novinarstvu Global Voicesa koja se uvek održava u nekoj divnoj mnogima retko dostupnoj zemlji. Prošle godine je ta konferencija bila u Keniji, a meni je najveće zadovoljstvo predstavljalo što sam se pet dana nalazila u jednom velikom i raznolikom međunarodnom društvu u kojem apsolutno ni jednog trenutka nisam morala da pazim šta ću da kažem. Zbog toga, pa i ako se ne slažemo u nekoj diskusiji, te ljude nazivam istomišljenicima.

391708_2520563769762_1194910636_n

  • Ko je sve opunomoćen da piše za Global Voices i na kojem jeziku može da piše? 

Trenutno smo u procesu uvođenja decentralizovanog objavljivanja, što znači da se u ovom trenutku originalni članci pišu na Engleskom, Francuskom, Portugalskom, Španskom i pokrećemo još jezika kako se za to pojavi potreba i dovoljno interesovanja. To se sve, po izboru pomenutih volontera Lingua projekta i njihovih urednika, prevodi na individualnim sajtovima na preko 30 jezika. Global Voices na srpskom je tu malo neobično čedo jer ima tu i srpskog, hrvatskog, bosanskog, a uskoro se nadamo i bratskom crnogorskom. 🙂 Samo se zove GV na srpskom jer je tako započet, a u međuvremenu nismo znali kakvo drugo ime da mu nadenemo, a da predstavlja sve naše srodne jezik(e).

Svako je dobrodošao da se pridruži timu volontera autora Global Voicesa i da po svom izboru piše o temama iz svog okruženja, zemlje, pa i regiona. Jedini uslov jeste da se uvek prate osnovna novinarska načela – da ostanemo objektivni koliko je to moguće i pokrijemo sve strane razgovora o datom događaju ili temi. Članke su dužni da provere i jedino mogu da objave urednici datog regiona, u mom slučaju je to centralna i istočna Evropa, ponekad i zapadna Evropa. To radimo uz pomoć i uvek vredne savete naših glavnih urednika koji dodatno provere svaki članak pre konačne objave.

  • Da li nam možete navesti koji su do sada projekti obrađivani od strane Global Voicesa? 

Pod kapom Global Voicesa pokrenuto je i pet specifičnih projekata koji imaju svoj uži fokus. Prvi je započet Lingua projekat, koji se upravo bavi odabirom i prevođenjem vesti sa glavnog Global Voices sajta na preko 30 jezika, uključujući i Aimara jezikom koji je nekad govorio Aimara  narod u Andima i koji se još uvek vodi kao mrtav jezik. Na našem sajtu je živ i zdrav, zahvaljujući velikom trudu i radu naše urednice za Aimara, Victoria Tinto Quispe, koja je odrasla u jednom malom selu u Bolivijskim Andima, učena da se treba stideti svog maternjeg jezika i zameniti ga popularnijim, čemu je ona rešila da se suprotstavi.

Drugi projekti su Rising Voices, Global Voices Books, Technology for Transparency Network i Global Voices Advocacy koji se aktivno bavi odbranom slobode govora u zemljama u kojima se blogeri, novinari i drugi često hapse, maltretiraju, pa i nestaju zbog onoga što su rekli ili napisali. GV Advocacy pokrenuo je i vodi Sami Ben Gharbia, tunižanski borac za ljudska prava i pisac, kojeg je publika iz našeg regiona imala prilike da sluša i upozna na Share konferenciji u Beogradu 2011. godine. Inače jedno divno, uvek nasmejano stvorenje koje prilično dobro poznaje i naš region.

320264_447748925262665_1101439731_n

  • Koliko su zemlje Balkana pokrivene ovom mrežom? 

Zemlje Balkana su bile među prvima u predstavljanju na Global Voicesu ali, po mom mišljenju i poznavanju onoga što se dešava u našim zemljama – trenutno ove zemlje nisu ni približno dovoljno pokrivene. Ima nas četiri ili pet autora koji pokušavamo da pokrijemo sve ali je to prosto nemoguće. Isto važi i za celu centralnu i istočnu Evropu. Iskoristiću priliku da još jednom pozovem sve one koji su zainteresovani da napišu nešto o onome što se trenutno dešava u njihovim krajevima, a o čemu tradicionalni mediji slabo ili nikako ne izveštavaju da nam se jave pa da ih uvedemo u čarobni svet globalnih glasova i damo priliku da kažu šta imaju.

  • Možete li nam otkriti šta Global Voices ima u planu sljedeće da uradi?

Uf, mnogo toga. Svi smo blago hiperaktivni, a toliko toga se dešava u svetu da smo svakodnevno povučeni da započnemo nešto novo.

Konkretno, vezano za Global Voices za centralnu i istočnu Evropu, nameravamo od toga da napravimo slobodan i nezavisan medij koji svakodnevno pokriva sva najbitnija dešavanja u društvu, politici, protestima i kulturi tog regiona. Vrlo je moguće da će to biti i jedini potpuno nezavisan mediji u centralnoj i istočnoj Evropi. Vredi pokušati, a uz najavu “istočno Evropskog proleća” u mnogo protesta širom tog dela Evrope, koje tradicionalni mediji uglavnom “ne vide”, smatram to i svojim ličnim zadatkom.

Hvala Niki, želimo ti mnogo uspjeha u daljem radu i još mnogo sličnih ispisanih životnih stranica kao što je ova! 🙂

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: