“Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“

Pozivom građanima da ukažu na neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno ili kršenje potrošačkih prava, i preusmere novac iz sive zone u društveno odgovorne svrhe, je u Svečanoj sali Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici objavljen početak kampanje “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“.

download (2)Cilj kampanje je da podstakne građane da na jednostavan i brz način, putem mobilne i web aplikacije „Budi odgovoran“ ili call centara Uprave za inspekcijske poslove (080 555 555) i Poreske uprave (19707), ukažu na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije i pomognu državnim organima da se uspešnije izbore sa ovom negativnom društvenom pojavom.

Aplikacija „Budi odgovoran“ na nedavno održanom Samitu Partnerstva otvorenih vlada u Londonu rangirana je među 7 najboljih svetskih rešenja iz oblasti društvene inovacije, dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Zoran Veljović naglasio je značaj praktične primene savremenih akademskih znanja u društveno odgovorne svrhe.

U svom uvodnom izlaganju, ministar finansija dr Radoje Žugić naglasio je da će, odlukom Vlade, polovina iznosa svake kazne izrečene po prijavi građana, u toku trajanja kampanje, biti investirana u društveno korisne svrhe, dok će o načinu ulaganja novca odlučiti sami građani. „Postupajući po prijavama građana od kraja jula, kada je Vlada usvojila ovaj projekat, dvije uprave izrekle su kazne u ukupnoj vrijednosti od 60.570 eura,“ naveo je ministar Žugić, dodajući da je time već prikupljeno preko 30.000 eura koji će iz sive zone biti usmereni u društveno odgovorne svrhe.

IMG_0112

Stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski, ukazao je na važnost borbe protiv sive ekonomije kroz saradnju javnog, privatnog i civilnog sektora, kao i aktivno učešće građana. „Ukoliko kao pojedinci ne reagujemo na one koji varaju, izbjegavaju zakon i biraju sive puteve, tada negativne posljedice trpe svi,“ naveo je Vrbenski.

Nikola Bulatović i Stefan Vujović, članovi Kreativnog tima Elektrotehničkog fakulteta koji je autor aplikacije „Budi odgovoran“, održali su prezentaciju kojom su predstavili postupak prijavljivanja nepravilnosti od strane građana na tri moguća načina: putem mobilne aplikacije, web sajta www.budiodgovoran.me, i pozivanjem call centara Poreske uprave 19707 (pozivi besplatni za korisnike fiksne telefonije) i Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555 (pozivi besplatni za korisnike svih mreža).

 IMG_0123

Organizatori događaja pozvali su građane da do 31. decembra, putem društvenih mreža Facebook i Twitter, kao i putem call centara dve uprave, dostavljaju svoje predloge za jednokratnu, održivu investiciju u vrednosti do 50.000 eura, poput kupovine deficitarne medicinske opreme, adaptacije/ opremanja dečijih ustanova, odnosno domova za stare, ili podrške osobama sa invaliditetom.

Organizatori skupa bili su Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore (ETF), Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Uključi se i budi odgovoran! 🙂

 

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: