Otvorene prijave za drugu online UPSHIFT radionicu!

Nova godina predstavlja novi početak! Sada treba sagledati prošlu godinu, uočiti njene pozitivne strane, ali i one negativne na koje smo spremni da utičemo kako bi ovu godinu učinili što boljom. Da li prepoznajete problem u svojoj zajednici koji želite da riješite? Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator” je za vas, po drugi put, spremila online UPSHIFT radionicu koja će vam upravo to omogućiti.​

Kao što se po jutru dan poznaje, tako i ekipa “Kreaktivator” želi da vam ova radionica pruži pozitivan početak koji će vas usmjeravati i po kojem ćete pamtiti ovu godinu. Njihov cilj je da se prije svega zabavite, ali i naučite neke nove vještine, upoznate nove ljude i najvažnije od svega, da postanete aktivni pokretači promjena. Ako vam se ovo čini interesantnim, pravo je vrijeme da se prijavite i pomoću mnogobrojnih drugara i mentora steknete jedno nezaboravno iskustvo.

Šta treba da znate o online UPSHIFT radionici?

Za novu UPSHIFT radionicu, koja će se održavati online, mogu se prijaviti timovi sastavljeni od po 3 do 5 članova, od 13 do 19 godina, koji nisu učestvovali na prethodnim UPSHIFT radionicama. Ovog puta, učesnici mogu biti iz bilo koje opštine u Crnoj Gori, a pozitivan stav i želja da se stvari mijenjaju na bolje su obavezni! 🙂

Kako bi uživali u svakom trenutku svih zabavnih stvari koje su spremljene za vas, i ovoga puta UPSHIFT radionica je podijeljena na dva uzastopna vikenda – prvi dio radionice održaće se 27. i 28. februara, dok će se drugi dio održati 6. i 7. marta.

Prijave za UPSHIFT radionicu otvaraju se 18. januara i traju do 14. februara. Kao i do sada, imajte na umu da će prednost imati ideje koje nijesu bile zastupljene na prethodnim radionicama. Možete, zajedno sa svojim timom, prijaviti i više problema koje prepoznajete u vašoj lokalnoj zajednici, ali je za svaki problem potrebno popuniti zasebnu prijavu.

Ispunjavanje prijave je prilično jednostavno. Kada prepoznate problem u lokalnoj zajednici (ili više problema), okupite tim koji ima od 3 do 5 članova i popunite online prijavu. Forma za prijavu sastoji se iz tri koraka:

  • Identifikacija problema iz lokalne zajednice;
  • Obrazloženje problema kroz kratku priču iz vaše svakodnevnice (na koji način prepoznati problem utiče na vas ili vaše okruženje);
  • Tri uzroka prepoznatog problema.

Nakon isteka roka za slanje prijava, žiri će pregledati sve dospjele prijave i odabrati do 20 timova sa kojima će se obaviti intervjui (koji će takođe biti održani online). Konačan spisak 10 odabranih timova biće objavljen na našem sajtu i društvenim mrežama do 19. februara.

Kao i prethodnog puta UPSHIFT radionica će se održati preko Zoom i Miro aplikacije. Zoom je aplikacija koja ima jednostavnu i pouzdanu cloud platformu za video i audio sastanke, konferencije, radionice itd. koju je moguće instalirati na različitim elektronskim uređajima (kompjuter, laptop, mobilni telefon, tablet). Ona omogućava komunikaciju sa više osoba ili timova koji se nalaze na različitim lokacijama širom svijeta.

Miro je interaktivna tabla koja pruža mogućnost da, zajedno sa članovima svog tima, ohrabrite kreativnog genija u sebi da se izrazi i u virtuelnom svijetu, koristeći najmodernije alate koji će slikovito predstaviti kako problem koji ste prepoznali u lokalnoj zajednici, tako i korake do njegovog rješenja. Ako ste se već zabrinuli jer se do sada niste sreli sa ovim aplikacijama – slobodno odahnite. Svi timovi koji budu primljeni za učešće na online radionici proći će kratku i efikasnu obuku za instalaciju i upotrebu platformi koje ćemo koristiti.

Kakva je bila atmosfera na prvoj online UPSHIFT radionici?

Prva online UPSHIFT radionica je bila drugačija od ranijih jer su nedostajali zagrljaji i tajni prijatelji. Ali sjajan timski duh i dobro druženje je jako brzo ispunilo virtuelne sobe. Takođe, Miro aplikacija je omogućila još više kreativnosti, pa se oprobalo i u nekim novim virtuelnim igricama i ovladalo online alatima. A za sve su navijali i kućni ljubimci, koji su bili uz ekipu oba vikenda i učinili su da im sav posao bude još lakši i zanimljiviji.

Zbog čega treba da se prijavite za novo UPSHIFT druženje?

Cilj svake UPSHIFT radionice jeste da vam pruži mentorstvo, ali i usvajanje vještina poput timskog rada, planiranja i budžetiranja projekata, dizajna prototipa, upravljanja vremenom i još mnogo, mnogo toga. Svi mladi i adolescenti koji žele da mijenjaju svijet na bolje i koji imaju snažnu volju da na tome zaista rade, razlog su postojanja ove radionice. Usvajanje vještina i znanja koja će vam biti značajna ne samo na putu rješavanja problema iz lokalne zajednice, već i u privatnom i poslovnom životu, odličan su motiv da se prijavite. Dodatno, prijavom značajno povećavate šanse da vaš tim bude među pet timova koja će žiri, u finišu radionice, nagraditi sa 2.000 eura za realizaciju projekta.

Međutim, tu nije kraj! Ušli ste među pet najboljih, dobili novčanu nagradu, šta onda? Druženje se nastavlja! U naredna tri mjeseca, ekipa “Kreaktivatora” i mentori su tu za vas, kako biste na najbolji način sproveli  vaša rješenja u djelo. Na taj način, uz mnogo rada, ali i druženja i pozitivne energije, pruža vam se prilika da sami napravite promjenu i učestvujete u kreiranju vaše budućnosti.

Sigurni smo da ste sanjali o tome da jednoga dana obučete svoj superherojski plašt i promijenite svijet. Možda jedan heroj to ne može, ali više njih može sigurno. UPSHIFT može biti prvi korak. Ova radionica vam može pomoći da upoznate druge heroje, da sa njima steknete nova znanja, a zabava će vas pratiti čitavim putem. 🙂

Prijavite se za novo UPSHIFT druženje i budite dio ekipe koja će kreirati jedno sasvim novo i, po svemu sudeći, nezaboravno iskustvo!

Author: Anastasija Šovran

Anastasija Šovran je menadžerka društvenih mreža u Digitalizuj.Me. Još od osnovne škole voli volonterizam, umjetnost i dva najhejtovanija predmeta, matiš i fiziku. Kada ne crta, isprobava svakojake recepte ili igra “The Last of Us”, voli da putuje i smara mlađu sestru. Budući arhitekta, mašta o svom stanu u centru Londona i bubble tea prodavnici koja će biti prikladno smještena preko puta.

Share This Post On

Vaše mišljenje: