“Hakujmo online nasilje” – Prijavi se za treći hakaton za društvene promjene UNICEF laboratorije inovacija za mlade

UNICEF laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator”, treću godinu za redom organizuje hakaton za društvene promjene, priliku da u 24 časa pokažete svoje programersko i dizajnersko umijeće i učinite nešto dobro za svoju zajednicu. Tema ovogodišnjeg Hakatona je nasilje na internetu, odnosno online nasilje ili cyberbullying.

Tražimo tehnička rješenja u vidu aplikacije, sajta, edukativnog modula, edukativne igre i slično. Ono što je zajedničko za sve Hakatone su fantastična inspiracija, energija, kombinacija upornosti i kreativnosti, što skupa omogućava učesnicima da za kratko vrijeme postignu nevjerovatne rezultate.

Kako da se prijaviš?

Za hakaton se mogu prijaviti mladi koji imaju između 15 i 29 godina i dolaze iz neke od opština u Crnoj Gori.  Za hakaton se prijavljujete u timovima, koji imaju najmanje dva, a najviše pet članova. Prijava je vrlo jednostavna i nalazi se na sajtu Kreaktivatora, a možete se prijaviti najkasnije do nedelje, 03. februara 2019. godine. Sve što je potrebno da uradite je da nabrojite članove svoga tima, napišete zašto bi baš vaš tim trebalo da bude odabran za ovaj Hakaton. Osnovni kriterijum za odabir i ocjenjivanje ponuđenih rješenja će biti u kojoj mjeri ona rješavaju problem koji je postavljen kao tema Hakatona. Pored toga, u obzir će biti uzeti izvodljivost, održivost, potencijal za društvenu promjenu i vremenski okvir.

Nakon isteka roka za prijave, stručni žiri će ocijeniti kvalitet dospjelih prijava i odabrati najviše 10 timova kojima će se pružiti prilika da učestvuju u trećem Hakatonu koji organizuje Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator”. Kontakt osoba iz svakog od odabranih timova će biti kontaktirana putem telefona, najkasnije do 05. februara 2019. godine, a nakon intervjua odabrani timovi će biti obavješteni o učešću na Hakatonu najkasnije do 06. februara 2019. godine.

Kako izgleda hakaton?

Hakaton će se održati 09. i 10. februara u prostorijama Omladinskog centra u Podgorici. Svi obroci će biti obezbijeđeni od strane organizatora, a veliki broj timova odluči i da prespava kod nas. 😊 Za spavanje nudimo stolove, stolice, kao i relativno udoban pod. Vreće za spavanje i slično ponesite sami.

Nakon dvodnevnog rada, uz pomoć mentora koji će vam pružiti pomoć u razvoju rješenja, timovi će imati po pet minuta za prezentaciju rješenja. Stručni žiri će nakon prezentacije svakom timu pojedinačno postaviti nekoliko pitanja, nakon čega će donijeti odluku o najboljem – kome će pripasti novčana nagrada (grant) za realizaciju rješenja.

Koja je nagrada?

Tim koji bude proglašen za pobjednika Hakatona, dobija novčanu nagradu u iznosu od 3.000€, koja će se isplaćivati u mjesečnim tranšama. Nakon svake tranše, obaviće se provjera segmenata rješenja koje je trebalo realizovati pomoću obavljene isplate.

Pobjednički tim će biti promovisan na svim relevantnim offline i online medijima.

Imaš želju da nas kontaktiraš?

Pošalji nam e-mail, tvit ili poruku preko Facebooka ili Instagrama. Tu smo za sve ljude kojima je ovo takmičenje interesantno.

Što je Kreaktivator?

Laboratorija inovacija za mlade Kreaktivator je inicijativa nastala pod okriljem Unicef Montenegro, finansirana od strane ING-a i podržana od Ministarstva prosvjete Crne Gore, a implementirana od strane DigitalizujMe. Ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj društva.

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: