Prijavi se za regionalni izazov “Unwrap the future of food & beverage”!

The Switchers Fund donosi otvoreni poziv za regionalni izazov prevencije i smanjenja upotrebe jednokratnog plastičnog pakovanja za hranu i piće u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Za koga je ovaj izazov?

Procijenjeno je da se oko 278.000 tona plastičnog pakovanja koristi u ove tri države svake godine. Mora se nešto preduzeti po ovom pitanju, na različitim nivoima, i to pruža mogućnost za različite preduzetničke poduhvate.

Unwrap izazov poziva preduzetnike, individue, univerzitete i organizacije (bilo da su državne, regionalne ili lokalne) da identifikuju i komericijalizuju postojeća i nova rješenja za pakovanje u sektoru hrane i pića. Rješenja treba da koriste manje plastike u pakovanjima, da koriste alternative, manje štetne materijale ili da jednostavno izbjegavaju pakovanje. Novi biznis model bi mogao da smanji zagađenje koje nastaje plastičnim otpadom.

Ovaj izazov je promovisan od strane SCP/RAC i Innovation Nest (INN), dinamičnom organizacijom za podršku biznisima na Balkanu.

Ukoliko planirate da se prijavite, možete pogledati smjernice koje sadrže sve detalje.

Uticaj

Izazov se direktno fokusira na industriju hrane i pića, pakovanje i biznis modele koji će smanjiti upotrebu plastike i samim tim smanjiti zagađenje. Biznisi koji tek nastaju će primiti podršku za razvijanje svojih proizvoda i navesti industriju hrane i pića da krene održivijim putem razvoja. Tržište koje je pokriveno ovim izazovom će povećati nivo znanja i mogućnosti inovacija, omogućujući veću modernizaciju i veći tržišni outreach. Sami pristup ovom izazovu koji uključuje i nagradu je značajan jer podstiče kritičko i kreativno razmišljanje, što je ključ u potrazi za rješenjima.

Pored specijalno prilagođenog inkubacionog procesa, Innovation Festival, koji se održava 24. i 25. oktobra u Tirani, će pružiti kandidatima mogućnost da predstave svoje ideje i na taj način dobiju pažnju od strane kupaca i finansijskih institucija.

Grant

  • INN će obezbijediti prilagođeni četvoromjesečni inkubacioni proces za integrisanje dva glavna modula sa tehničkom asistencijom i mentorstvom za razvoj startapa i to sa ekspertima iz kružne ekonomije.
  • Pobjedniku će biti obezbijeđeno seed finansiranje u iznosu od 3.000 eura koje će investirati u izabrano rješenje, nakon završenog inkubacionog procesa.
  • Nagrađeni će imati priliku da radi sa profesionalnim konsultantima i trenerima iz INN-a.
  • Pobjednik će imati priliku da bude privilegovan na Innovation Festu, omogućujući mu pristup tržištu i finansiranju.
  • Nagrađeni će takođe imati priliku da dobije benefite na Innovation Nest boot camp-u, i to od pet i više mentora i govornika, profesonalaca iz svih sektora. Oni neće pružati tehnički trening, ali će pružiti neprocjenjivo znanje i iskustvo iz sektora koji pomažu razvoju biznisa kroz povećanje kapaciteta, vidljivost i outreach.

Kako se prijaviti?

Registracija mora biti na engleskom jeziku, i to preko online aplikacione forme, koja se može naći na linku.

Forma mora biti predata sa svim neophodnim podacima koji se nalaze u smjernicama, rezimeom projekta ili biznis ideje i profilom ili biografijom kompanije ili biznis developer-a. Registracije koje nijesu u potpunosti popunjene se neće razmatrati. Učesnici treba da obezbijede tehnički rezime svog rješenja. Ne treba da predajete povjerljive podatke prilkom prijavljivanja za Unwrap izazov jer se prijave neće smatrati povjerljivim. Innovation Nest i SCP/RAC neće zadržati prava na intelektualnu svojinu podnijetih predloga.

Aplikacije će se prihvatati do 25. jula 2019. do 12h.

Author: Danijela Žižić

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta koja se bavi marketingom. Uživa u organizacionim poslovima, konstruktivnim raspravama i MotoGPu. Velika ljubav su joj psihologija i filozofija, a strast joj je argentinski tango. Vjeruje u Avengerse i Elona Muska.

Share This Post On

Vaše mišljenje: