Kompanija TOMS i biznis model “jedan za jedan”

Kad god pomenem jednu od mojih omiljenih kompanija, obično dobijem pogled zvani “O čemu se radi?”, a onda ispričam priču o toj divnoj kompaniji i njihovom cilju, i ljudi ostanu u čudu jer nisu znali ništa o tome. Naravno, odmah se, potom, zaljube u TOMS. Sada ću vam ispričati jednu interesantnu priču koja je počela, sada već davne, 2006. godine.

26. avgusta 1976. godine, rođen je Blake Mycoskie. On prvi put posećuje Argentinu 2002. godine kada se takmičio u Američkom reality showu The Amazing Race, zajedno sa svojom sestrom, i tada je primetio da lokalni polo igrači nose neku čudnu obuću (alpargatas), i sam je počeo da ih nosi. U Argentinu se vraća 2006. godine, ovaj put na odmor, i, kako to obično biva, upoznaje jednu ženu, Amerikanku. Ona je bila član dobrotvorne organizacije koja je siromašnu decu snabdevala obućom i, zajedno sa njom, Blake je putovao po zabačenim, siromašnim selima Argentine. On je za Business Insider o tom putešestviju napisao: “To iskustvo je dramatično pojačalo moju svest. Da, negde u podsvesti sam znao da siromašna deca širom sveta hodaju bosa, ali sada sam prvi put shvatio posledice toga: plihovi, rane, infekcije…”

toms-logo-tumblr-umotglt6

Blake se u Ameriku vratio inspirisan, i osnovao “Shoes for better Tomorrow”. Dizajniran kao neprofitan biznis koji bi mogao stalno da daje nove cipele siromašnoj deci, Blake je osmislio biznis model “jedan za jedan”: za svaki kupljeni par cipela, kompanija je donirala jedan par cipela bosonogoj deci širom sveta. Model cipela koji je predstavljen široj javnosti bile su slične argentinske alapargatase – jednostavna platnena obuća sa gumenim đonom. Svetu su se ove cipele toliko dopale da je u prvih šest meseci prodato preko 10.000 pari cipela, a prve cipele su poslate u Argentinu u oktobru 2006. godine (kompanija je osnovana u maju). Kasnije, ime se skraćuje na TOMS, a kompanija je do 2013. godine donirala preko 10.000.000 pari cipela.

toms-give

TOMS 2011. godine širi svoj asortiman i počinje da prodaje sunčane naočare, ali i ovog puta je u pitanju “jedan za jedan” biznis model. Naime, za svaki kupljeni par naočara, TOMS je siromašnim ljudima, kojima je to neophodno, plaćao medicinski pregled vida, i dioptrijske naočare ili operaciju.

toms-one-for-one-logo-tznglhf0

Prošle godine, 20. avgusta, objavljeno je da je Bain Capital kupio 50% kompanije. Agencija Roiters je objavila da je ova transakcija povećala vrednost TOMSA na čak 625 miliona dolara. Mycoskie je zadržao 50% posto vlasništva, kao i ulogu “Chief Shoe Giver”, i izjavio je da je osnovni cilj prodaje bio da se izgradi globalni uticaj kompanije. Polovina svih prihoda od prodaje će se koristiti za početak novog fonda za podršku socijalnog preduzetništva, a Bain će davati jednak iznos “siromašnima”, i nastaviti “jedan za jedan” politiku kompanije.

children with colored shoes

Ovog meseca, TOMS će početi da prodaje i torbe od prirodnih materijala, a naravno, opet je u pitanju “jedan za jedan” akcija. Za svaku torbu koju kupite, TOMS će pokloniti torbu, napunjenu svim potrepštinama za novorođenčad, majkama i deci Južne Amerike i Afrike.

Nadam se da vam se dopala ova priča, i da već u zasebnom tabu birate svoj par TOMSica, i da će vas ovog proleća nove TOMS naočare za sunce štititi od UV zraka… 🙂

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: