Interesantne aplikacije za koje (možda) niste čuli – 4. dio

Prednosti digitalnih tehnologija možemo prepoznati pomoću mnogih aplikacija koje svakodnevno koristimo, a ovim serijalom nastojimo da vam prikažemo neke od takvih. U nastavku prošlog, u ovom postu pročitajte o BEHR ColorSmart, Frontback, YNAB, Moment i Spike aplikacijama.

hands-creating-form-mobile-app-icons-colorful-center-481246701) BEHR ColorSmart

Mobilna aplikacija BEHR ColorSmart vam omogućava da lakše upravljate paletom boja i izaberete pravu nijansu za određeni prostor. Naime, ista opcija je moguća i na mnogim ostalim objektima i stvarima. Pomoću ove aplikacije možete fotografisati neki prostor i zatim u aplikaciji pronaći potpuno istu boju s kojom možete “virtuelno” obojati vaš prostor. Na taj način možete odmah na ekranu pametnog telefona vidjeti kako će određena boja izgledati u vašem stanu. Ljeto je pravo vrijeme za isprobavanje boja, pa vam ova aplikacija može biti “pri ruci”.  Možete je preuzeti na Google Play i App Store.

Behr%20iPhone%20App2) Frontback

Za ljubitelje selfija, Frontback aplikacija je prava “poslastica”. 🙂 Ukoliko vaš uređaj ima obije kamere, zašto da ih ne iskoristite kada fotografišete? Dakle, Frontback snima istovremeno prednjom i zadnjom kamerom kako biste dobili kolaž sa vama dok slikate i sa fotografijom koju ste napravili. Na taj način korisnici mogu vidjeti ono što su snimili, te svoj izraz lica za vrijeme snimanja. Aplikacija će snimiti kolaž koji, naravno, možete podijeliti sa prijateljima. Dostupna je i za iOS i Android platformu.

dual-camera-iphone-5-app3) YNAB (You Need a Budget)

Vaš plan budžeta svakodnevno prelazite ili ga pak nijeste još napravili? Softver YNAB (You Need a Budget), za koji postoji istoimena aplikacija, vam otkriva kako da na jednom mjestu zapišete transakcije koje svakodnevno obavljate. Prvih 35 dana je besplatna, a kasnije već morate uplaćivati pretplatu za YNAB. Možete voditi evidenciju koliko novca imate na kartici, kada vršite isplate i uplate u tabeli svog budžeta i ostalo.

U videu ispod pogledajte zašto da instalirate baš ovu aplikaciju i koja četiri pravila treba da ispoštujete kako bi vaš budžet bio stabilan.

4) Moment

Možda nemate osjećaj da mnogo vremena provodite na pametnom telefonu, ali kad se svaka minuta tokom dana sabere, konačni rezultat mogao bi vas veoma iznenaditi. Moment aplikacija vas na zanimljiv način podsjeća na to. Ona je dizajnirana s ciljem da promoviše zdraviji balans između našeg stvarnog života i onog koji vodimo kroz displeje digitalnih uređaja. Ova alatka prati u kojoj meri tačno koristimo svoje telefone svakodnevno, i na osnovu toga nam pomaže da kreiramo svoje dnevne limite. Sam dizajner Momenta, Kevin Holesh, kaže da je aplikaciju napravio prvenstveno da bi pomogao sebi, kada je shvatio koliko njegova digitalna zavisnost utiče na stvarne odnose sa živim ljudima u njegovom realnom životu. Aplikacija je dostupna samo za iOS uređaje.

green-home5) Spike by ikeGPS

Kroz upotrebu posebnog hardvera i aplikacije Spike, korisnici su u mogućnosti da snime, izmjere, 3D-modeluju i oblikuju bilo koji objekat do 183 metra (200 jardi) udaljenosti. Spike se oslanja na ustanovljenu GIS (geografski informacioni sistem) tehnologiju kompanije, koja je korišćena od strane UN-a prilikom prirodnih katastrofa (kao što su bili uragan Katarina i zemljotres na Haitiju 2010. godine). Uređaj stoji na poleđini pametnog telefona i kombinuje ugrađeni laserski daljinometar, 3D kompas i bluetooth čip sa kamerom i GPS-om telefona. Aplikacija Spike je dostupna za iOS i Android platformu, te je možete potpuno besplatno preuzeti.

maxresdefault

Pozdrav do sledećeg serijala manje poznatih, a veoma korisnih aplikacija! 🙂

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: