Finale takmičenja “Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru“

U četvrtak, 28. maja, sa početkom u 9:30h, u Eko zgradi Ujedinjenih Nacija (Ulica Stanka Dragojevića bb, kod mosta Milenijum), biće organizovan finalni događaj takmičenja “Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru”.

otvorene ideje nasl

Finalni događaj u okviru takmičenja “Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru” okupiće 15 timova koji su ušli u najuži krug. Finalisti će predstaviti inovativna rješenja za korišćenje javnih prostora u pet crnogorskih opština, nakon čega će zajedničkim glasanjem žirija i publike biti odabrano pet pobjedničkih ideja kojima će biti uručene novčane nagrade u iznosu od po 3.000 eura. Projekat sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Vladom Crne Gore – Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, NVO Digitalizuj.me i opštinama Berane, Mojkovac, Rožaje, Šavnik i Žabljak.

Osnovni cilj projekta je povezivanje svih resursa crnogorskog društva, uz pomoć inovacija, kako bi se prepoznale potrebe građana i u partnerstvu postigli prioritetni razvojni ciljevi na lokalnom i nacionalnom nivou. Opštine obuhvaćene projektom kandidovale su ukupno pet lokacija kojima su građani osmislili novu namjenu, uzimajući u obzir tip lokacije, postojeću infrastrukturu i kapacitete, kao i potrebe same sredine. Ova inovativna rješenja treba da doprinesu rješavanju osnovnih ciljeva projekta, a to su: smanjenje nezaposlenosti među mladima, smanjenje stope siromaštva, društvena inkluzija ranjivih grupa, kao i valorizacija kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore.

Na početku događaja, uvodna izlaganja će imati:

ambasador Milorad Šćepanović, generalni direktor za multilateralne poslove i regionalnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija

Dijana Vučinić, rukovoditeljka Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi, Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Sanja Bojanić, šefica Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i zaštitu životne sredine, UNDP u Crnoj Gori

Nikola Vulić, suosnivač NVO Digitalizuj.Me

Nakon uvodnih izlaganja uslijediće predstavljanje projektnih rješenja za svaku od pet opština, a pobjednici će biti proglašeni u 15:00h.

Ovakvim učešćem građana u kreiranju budućnosti u svojim zajednicama, projekat će doprinijeti razbijanju psihologije “subjekta“, kao i stvaranju aktivnog građanskog društva i javne uprave zasnovane na međusobnom povjerenju.

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: