Što je zajedničko za Apple iPod, “House of Cards” i Beyoncé?

Uobičajeno je mišljenje da je Apple iPod prvi prenosivi digitalni muzički uređaj koji se pojavio na tržištu i to 2001. godine. Međutim, prvi uređaj ovog tipa se pojavio još daleke 1996. godine – to je bio Audio Highway Listen Up kojeg je napravio Nathan Schulhof. Ubrzo su uslijedili i drugi plejeri  – SaeHan/Eiger MPMan, Diamond Rio i HanGo Personal Jukebox.

jobs-intro-ipod-300Međutim, Steve Jobs je smatrao da su svi postojeći uređaji bili užasno loši, pa je Apple predstavio svoj iPod, kao i onlajn muzičku prodavnicu, iTunes, koji su doveli do prave revolucije u industriji zabave i stvorili novo tržište, a Apple transformisali iz kompanije koja se bavi kompjuterima u kompaniju koja se bavi zabavom. Istinska Appleova inovacija je bio novi poslovni model koji je predstavljao kombinaciju hardvera, softvera i usluge. iTunes prodavnica je konačno omogućila jednostavno i legalno preuzimanje muzike u digitalnom formatu za svega 99 centi po pjesmi. Ova cijena je utvrđena nakon detaljnog istraživanja tržišta, uprkos urbanoj legendi da Apple nikada ne sprovodi ovu marketinšku aktivnost. Apple je uzimao manje od tadašnjih muzičkih maloprodaja (15% u odnosu na 27%), a dio kolača koji su dobijale diskografske kuće je bio veći (60% u odnosu na 32%). Na taj način, Apple je postao lider na tržištu digitalne muzike. Istovremeno, muzički album je drastično izgubio na značaju, a singl je stavljen u fokus čitave industrije.

Sledeći korak u digitalnoj revoluciji industrije zabave se dogodio 1. februara 2013. godine kada je popularni “streaming” sajt Netflix ponudio cjelokupnu prvu sezonu serije House of Cards – svih 13 jednosatnih epizoda iz prve sezone su bile dostupne u istom trenutku. “Kuća od karata” je sjajna priča o tome što se dešava iza kulisa u Bijeloj kući, kada novoizabrani predsjednik počne da krši obećanja data svojim kolegama iz Demokratske stranke u vezi sa raspodjelom vodećih državnih funkcija.

house-of-cards

To je bila prva serija u istoriji koja nije premijerno prikazana na nekoj od velikih TV stanica, već na jednom internet sajtu. Osjećaj je bio čudan – sve je odjednom ispred vas, pa nema čekanja do naredne nedelje kako bi mogli da pogledate novu epizodu. Sa druge strane, nemate više ni mogućnost da sa prijateljima i kolegama prepričavate poslednju epizodu, jer univerzalni pojmovi “prethodna epizoda” i “sledeća epizoda” više ne postoje. “Zamislite da vam velike romane čitaju samo jednom nedeljno, poglavlje po poglavlje. Onaj ko bi vam omogućio da odmah dobijete čitavu knjigu, napravio bi revoluciju. Nešto slično smo pokušali da napravimo sa ovom serijom.” – ovako je izvršni direktora Netflixa, Reed Hastings, opisao svoju poslovnu odluku.

“Kuća od karata” je bila prva “internet” serija koja je osvojila nominaciju za Emmy nagradu – ukupno devet, uključujući i nominacije za najbolju dramsku seriju, najboljeg glavnog glumca (Kevin Spacey) i najbolju glavnu glumicu (Robin Wright). Osvojila je tri nagrade, među kojima je najvažnija ona za najboljeg režisera dramske serije – Davida Finchera.

Sa samo jednim kratkim Instagram video snimkom pod naslovom “Iznenađenje!”, popularna američka pjevačica, Beyoncé, je 13. decembra 2013. godine šokirala svoje obožavaoce i muzički svijet, kada je bez ikakve najave objavila svoj peti studijski album, koji je dostupan isključivo preko iTunesa po cijeni od 15,99 dolara. To je bilo dovoljno da se vijest raširi – Twitter se “zapalio”, pa je samo u prvih 12 sati bilo više od 1,2 miliona objava! Tradicionalni mediji su ubrzo prenijeli vijest, što je omogućilo i onima koji ne prate društvene medije da budu obaviješteni.

beyonce-634x390

Album je sastavljen od 14 pjesama i 17, do sada neobjavljivanih, video spotova. Prodaja pojedinačnih pjesama sa albuma će početi 20. decembra na iTunesu, a fizički nosači zvuka (CD i DVD) će se uskoro naći u prodavnicama. Beyonce je istakla da joj je namjera bila da direktno komunicira sa svojim obožavaocima, bez posrednika – “Nisam željela da najavim svoju muziku kao što sam to radila ranije. Željela sam da se obratim direktno svojim obožavaocima. Željela sam da moj album bude objavljen kada bude spreman i da se to odvija direktno između mene i mojih fanova.”

Beyoncé je odlučila da zaobiđe tradicionalnu promotivnu mašineriju koja podrazumijeva najavljivanje novog albuma mjesecima, ogroman novac uložen u promotivnu kampanju (reklame, bilbordi, oglasi…), gostovanje u brojnim TV emisijima i sl. Oslonila se isključivo na faktor iznenađenja i na moć društvenih medija. Rezultat ovakve strategije? Queen Bey je prodala 828.773 primjeraka albuma širom svijeta za svega tri dana, što ovaj album čini najbrže prodavanim u istoriji iTunesa. To je više od na, iTunesu, broja prodatih primjeraka novih albuma u prvoj nedelji od Katy Perry i Lady Gage  – zajedno! Istovremeno, prodala je na iTunesu 617.213 primjeraka u SAD, čime je oborila rekord koji je prošle godine postavila Taylor Swift sa 465.000 primjeraka svog albuma “Red”. Legendarni izvršni direktor marketinške agencije Saatchi & Saatchi, Kevin Roberts, je ovim povodom otišao toliko daleko da je izjavio – “Marketing koji smo mi poznavali je mrtav.” Da li je inovativna marketinška strategija koju je iskoristila Beyoncé novi korak u revoluciji muzičke industrije ili je u pitanju samo “početnička sreća”, ostaje da se vidi…

Muzika je neraskidivo povezana sa Coca-Colom. Popularna američka pjevačica Selena (najpopularniji latino-američki izvođač 90-ih godina XX vijeka) je bila zaštitno lice kompanije od 1989. godine, pa sve do smrti, 1995. godine. Gladys Knight, Paula Abdul, George Michael, Whitney Houston, Christina Aguilera, Marc Anthony, Mary J. Blige, Ja Rule, 50 Cent, Missy Elliott i Jennifer Lopez su bili zaštitna lica raznih Coca-Colinih brendova. Aktuelni brend ambasador za Diet Coke je kantri-pop pjevačica Taylor Swift.

taylor-swift-1

Imajući u vidu da je Coca-Cola kompanija koja gaji kulturu inovacija, globalno strategijsko partnerstvo objavljeno u aprilu 2012. godine sa švedskim komercijalnim “streaming” muzičkim servisom, Spotify, je bilo logičan korak. Coca-Cola i Spotify su organizovali hakaton (takmičenje u programiranju koje neprekidno traje najmanje 24h) čiji je cilj bio da se razvije inovativan muzički servis.

coca-cola-placelists-logoRezultat ove saradnje je PlaceLists – nova platforma objavljena u junu 2013. godine koja omogućava da liste pjesama koje slušate na Spotify dijelite sa drugim korisnicima širom svijeta, koji su prijavljeni na Facebook Places servisu  (Places + Playlist  = PlaceLists) . Tako bi, na primjer, ljubitelji Coca-Cole u Njujorku mogli, da pomoću PlaceLists aplikacije, slušaju i glasaju za pjesme koje se trenutno puštaju na Kopakabani u Riju, na Ejfelovoj kuli u Parizu, ali i u Starbucks kafiću preko ulice.

“Coca-Cola se prodaje u 207 država širom svijeta i popije se 1,8 milijardi puta dnevno. Želimo da povežemo fizički svijet u kojem pijemo Coca-Colu sa virtuelnim iskustvom pronalaženja, slušanja i dijeljenja muzike. Što ako bi mogli da na svakom mjestu na kojem se pije Coca-Cola imate muzičku listu?” – ovako je ideju za PlaceLists objasnio Joe Belliotti, direktor marketinga za industriju zabave u Coca-Coli.

Slušaj muziku, dijeli muziku, učini nešto za ljude oko sebe i #širidobrotu! 🙂

Napomena: Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System – Bloggers Network.

 

Author: Vladimir Vulić

Suosnivač Digitalizuj.Me. Nezavisni konsultant u oblasti digitalne transformacije, inovacija i društvenih medija. Programski direktor konferencije Spark.me. Ima 12 godina iskustva kao predavač Strategijskog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu Podgorica. Govorio je na konferencijama u 20 država na četiri kontinenta, od Perua do Tajvana. Bio je TEDx govornik tri puta. Kad poraste, biće Džedaj učitelj Joda. Njegove supermoći su neiscrpna energija i entuzijazam.

Share This Post On

1 Comment

  1. idem ti ja tako ulicom i gledam svoja posla kad ono iskoci koka kola ispred mene…

    Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. House of Cards – O omiljenoj seriji na Digitalizuj.me | Kokice.me - […] što nam je Vanja objasnio u jednom od njegovih tekstova, House of Cards je prva serija u istoriji koja se nije…

Vaše mišljenje: