Otvorene prijave za besplatnu doMEn školu programiranja za osnovce i srednjoškolce

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore organizuju jedanaestu po redu doMEn školu programiranja za osnovce i srednjoškolce, koja će početi sa nastavom u subotu, 21. septembra. Škola je besplatna za sve polaznike, a namijenjena je učenicima uzrasta od 11 do 18 godina.

Prijave su otvorene do 18. septembra, a svi zainteresovani se mogu prijaviti preko sajta. Školu mogu pohađati svi učenici sa elementarnim znanjem upotrebe računara, a cilj je sticanje osnovnog znanja iz oblasti programiranja, kao i razvijanje algoritamskog načina razmišljanja kod djece.

“Prethodne godine, doMEn školu programiranja je uspješno završilo 120 učesnika, a ove godine očekujemo više polaznika. Programiranje je izuzetno profitabilno i traženo zanimanje, pa pohađajući Školu programiranja, djeca ne stiču samo osnovno znanje i odličnu pripremu za razna takmičenja, već i stabilnu osnovu za dalje obrazovanje,” kazao je Goran Šuković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Do sada je više od 1000 mladih programera uspješno završilo programe Škole, od kojih je većina odlučila da nastavi svoje obrazovanje u ovoj oblasti. Štaviše, neki od bivših polaznika škole danas rade u nekim od najvećih tehnoloških kompanija u Crnoj Gori, osnivači su tehnoloških startapova, i završavaju doktorske studije na najprestižnijim univerzitetima svijeta.

Kako bi se prenos znanja sproveo na što kvalitetniji način, nastava je podijeljena na više starosnih kategorija. Prvu kategoriju čine učenici petih, šestih i sedmih razreda osnovne škole, koji će se upoznati sa Scratch programskim jezikom. Drugu kategoriju čine učenici sedmog, osmog, i devetog razreda osnovne škole koji će raditi u programskom jeziku C++, dok je treća kategorija rezervisana za srednjoškolce, koji će raditi u programskom jeziku Java.

“Svake godine, polaznici doMEnove škole programiranja ostvaruju sjajne rezultate na državnim takmičenjima, a nedavno su se naša dva učenika oprobala i na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike u Azerbejdžanu.”, sa ponosom je istakao izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić.

DoMEn škola programiranja će se izvoditi svake subote – po dva časa za učenike osnovnih škola, a svake druge subote po četiri časa za učenike srednjih škola. Kao i prethodnih godina, nastava će se odvijati u salama Prirodno-matematičkog fakulteta i prostorijama doMEn-a.

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava će se odvijati u toku cijele školske godine, u potpunosti je besplatna, i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori.

Author: Danijela Žižić

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta koja se bavi marketingom. Uživa u organizacionim poslovima, konstruktivnim raspravama i MotoGPu. Velika ljubav su joj psihologija i filozofija, a strast joj je argentinski tango. Vjeruje u Avengerse i Elona Muska.

Share This Post On

Vaše mišljenje: