Coca-Cola Hellenic Karavan dobre volje

dete pokloniNova Godina i Božić su verovatno omiljeni praznici dece. A kako i ne bi kada su sinonim darivanja. Vreme kada oni, najmlađi, dobijaju pregršt igračaka. Osim na rođendane, ovo su verovatno dani kada dobiju najviše nove odeće, toplih lepršavih pelerinica za devojčice, bake pletu džemperčiće za unuke. I sve to našim mališanima ove praznične dane čini još veselijima.

Stručnjaci kažu da trenuci darivanja imaju poseban značaj za psihofizički razvoj svakog deteta. Kroz obeležavanje određenih praznika, mališani se socijalizuju, prisvajaju društvene norme ponašanja i one im postaju važne. Na taj način se uče obrascima komunikacije, ali i tome kako se pokazuju bliskost i pažnja.

Tako kažu stručnjaci. A sad se setite svojih dočeka Nove Godine i Božićnih proslava kada ste bili mali. Meni su prve asocijacije neizmerna radost i zahvalnost. Scenario mog detinjstva se odvijao devedesetih godina prošlog veka. Dovoljno je to pomenuti, pa da razumete koliko su pokloni bili retkost.

Volim da verujem da su te godine ipak bile dobre za nešto. Omasovila se kultura davanja. Jedino što me je u tim godinama moglo obradovati više od dobijenog poklona bilo je davanje poklona. Prerasla bih za manje od godinu dana svoju omiljenu majicu, i znalo se, proslediću je nekom mlađem. U mojoj porodici sam ja bila najmlađa, pa smo moju odeću prosleđivali deci prijatelja, komšija. I u tim „malim” godinama sam umela da prepoznam radost u očima male komšinice kada bih joj poklonila džemperčić koji će je grejati te zime. Nije se znalo ko je više ushićen u tom momentu, ona ili ja. Nikada nisam imala osećaj da gubim dok dajem. Doživljavala sam to kao uvećanje. Predmet bi dobio produženi rok trajanja jer će se sada neko drugi njime služiti, stvarati nove uspomene.

Kada pričam o radosti davanja posebno volim ako to radimo sa prirodom, kao što su se delile sadnice fisliđena u Akciji Green Day. Sećate se, u aprilu, povodom obeležavanja Meseca planete zemlje, kompanija Coca-Cola Hellenic je građanima podelila oko 2000 sadnica bosioka. I tada su se deca najviše radovala poklonima. Jedna saksija bosioka bila je dovoljna da pokažu neizmernu radost.

Taj neverovatni osećaj zadovoljstva i širine jednako doživljavam i danas, dok darujem one kojima je najpotrebnije. Stručnjaci kažu da se deca darivanjem uče bliskosti i komunikaciji pažnje. Mi odrasli ih tome učimo kroz svoje primere, kada pomognemo drugima u nevolji, kao što smo prošle godine za vreme snežnih neprilika koje su zadesile veliki deo Crne Gore. Kada su se na društvenim mrežama pokretali #HranaUp i #RobaUp pokazali smo da se ovi kanali komunikacije mogu iskoristiti i u humanitarne svrhe.

deca pokloni

Vreme je za novu akciju. Ovoga puta hajde da obradujemo decu sa smetnjama u razvoju iz udruženja “Zvijezda” Kolašina, “Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama” Rožaje, “Korak nade” Berane i Dnevnog centra “Lipa” iz Plava. Hajde da pokažemo da društvo misli na ovu decu i damo doprinos njihovom ugodnijem odrastanju.

Kompanija Coca-Cola Hellenic Crna Gora u saradnji sa partnerima organizovaće od 29. novembra do 1. decembra, ispred Mercator Hipermarketa u Mall of Montenegro u intervalu od 10-20h, akciju prikupljanja nove ili dobro očuvane garderobe i igračaka za djecu sa smetnjama u razvoju iz četiri sjeverne opštine u okviru tradicionalnog Coca-Cola karavana dobre volje.

Mi iz DigitalizujMe pokreta nismo zaboravili na kulturu darivanja i zato podržavamo Coca-Cola karavan dobre volje. Stoga vas pozivamo da ponovo zajedno pokažemo solidarnost i pomognemo deci sa smetnjama u razvoju donirajući odeći i igračke. Jedan gest naše dobre volje i pažnje napraviće veliku razliku u životima te dece i njihovih roditelja.

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: