Digitalizuj.Me i javni sektor – “početak jednog lijepog prijateljstva”

Nakon gostovanja Duleta Vujoševića i suorganizovanja Hakatona, obuhvatajući razne teme od timskog rada i liderstva do programiranja, Digitalizuj.Me je organizovao novo dešavanje. Ovoga puta, tema je bila kako IT mehanizmi unapređuju efikasnost rada javnog sektora, transparentnost njegovog rada i odnos prema građanima.

Ovo je bio prvi u nizu dijaloga koje smo pokrenuli u saradnji sa programom Good Governance Activity in Montenegro i za koje se nadamo da će podići nivo informisanosti, kao i povećati aktivizam građana kroz upotrebu tehnologije. Kroz razgovor koji je trajao tačno dva sata (“probili” planirani termin za pola sata 😉 predstavljeno je nekoliko ideja i novih projekata, diskutovalo se o e-peticijama i online komunikaciji sa građanima, a čulo se i dosta veoma korisnih predloga na temu kako unaprijediti određene elemente.

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/598992_437653642955144_729256655_n.jpg

Milica Kovačević, predsjednica CDT, nam je predstavila projekat DURBIN – Dobro upravljanje i bolje institucije, kroz koji CDT pokušava da, koristeći konkretne indikatore, izmjeri otvorenost i transparentnost institucija, a zatim i ukaže na postojeće probleme i predloži potencijalna rješenja. Za publiku su posebno bili interesantni web indikatori, pa smo tako saznali da Uprava carina ima dva funkcionalna web sajta, kao i da Ministarstvo za evropske integracije, koje više ne postoji, i dalje ima sajt. Naučili smo da je faks i dalje živ, i da pojedine institucije još uvijek preferiraju komunikaciju ovim putem, čak i kada vi njima pošaljete mejl.

Darko Ivanović, direktor komunikacija u Građanskoj alijansi, je iznio stav da je “dobro da UNDP (ili neko drugi) pokaže Vladi kako se koriste društveni mediji, ali bi bilo dobro da ih Vlada STVARNO koristi”. Tako smo čuli i za mejl adrese koje koriste “naša” slova (čćšđž), tviter naloge sa kojih se odgovara samo na pohvale, ali ne i na kritike, i generalan stav da tehnologija ne smije da bude sama sebi cilj, već samo sredstvo za postizanje cilja.

Sanja Bojanić, šefica Sektora za demokratsko upravljanje u UNDP, je privukla možda i najviše pažnje predstavljajući projekat e-peticija. Najveći broj učesnika je upravo govorio o ovom novom Vladinom projektu, koji za sada postoji u malom broju zemalja u svijetu. Čulo se dosta kritika na račun trenutno definisanog broja potrebnih potpisa (6.000), poređenja sa drugim zemljama koje takođe koriste e-peticije, kao i nekoliko veoma konkretnih predloga – povećati prostor za opisivanje same peticije, omogućiti postavljanje multimedijalnih sadržaja u okviru peticije, povećati viralnu komponentu samih peticija kroz mogućnost shareovanja preko društvenih mreža… Sanja je takođe premijerno najavila hakaton u organizaciji UNDP koji bi trebao da se održi početkom 2013. godine, ali su za sada detalji u vezi ovog projekta i dalje obavijeni velom tajne. 🙂

Ana Selić, direktor odjeljenja za istraživanje javnih politika u CEMI, je najavila projekat koji je trenutno u fazi izrade, a koji se sastoji u pokretanju portala sa centralizovanom bazom podataka o javnim funkcionerima, javnim nabavkama, potencijalnim konfliktima interesa i sl. Ovakav portal će biti od velikog značaja, kako za same institucije, tako i za građane koji će na taj način moći bolje da se informišu. Projekat bi trebao da bude u završnoj fazi početkom 2013. godine i nadamo se da ćemo imati priliku da predstavimo urađeno na jednom od naših narednih događaja iz ovog serijala.

Publika je i ovaj put opravdala očekivanja i uzela veoma aktivno učešće u razgovoru, kako na licu mjesta, tako i preko Tvitera. Dobili smo pozdrave/predloge/pitanja i iz Banja Luke, Beograda, Dubrovnika, Zagreba… Komunicirali smo i sa Vladom Hrvatske, koja nam je na izrečene pohvale o kvalitetu komunikacije odgovorila u roku od par minuta sa svog Tviter naloga.

Sve u svemu, smatramo da je ovo bio veoma dobar početak jedne nove priče i da će naredni događaji još više doprinijeti da se što veći broj učesnika uključi i da zajednički pomognemo da se stvori nešto zaista dobro. A da smo na pravom putu, govori i ovaj tvit koji se pojavio nakon samog događaja. Kao što Vanja kaže, zaista se nadamo da će ovo biti početak jednog lijepog prijateljstva. 🙂

Pogledajte video snimak kompletnog događaja.

Photo Credits: Igor Milić Photography

Author: Nikola Vulic

Predavač, konsultant, zaljubljenik u sport, pen&paper RPG fanatik, gejmer (ne nužno tim redosledom). Suosnivač Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: