SEO kao način uspešne karijere

Da li znate šta je SEO (Search Engine Optimisation)? Optimizacija sajtova za pretraživače je stara otprilike koliko i pretraživači, a čini ga umeće poboljšavanja pozicije nekog sajta na pretraživaču (Google, Bing, Ask, itd.) zarad veće posete. Prilično je jasno da neki sajt dobija veću posetu sa Google pretraživača ako je na prvom mestu u odnosu na neki sajt koji se ne nalazi ni na prvoj strani rezultata pretrage (naravno, ako se taj sajt rangirao za neku popularnu ključnu reč).

seo2

Ne znam da programiram

Postoje delovi sajta koji se mogu doterati tako da se to “sviđa” robotima pretraživača, i za to je potrebno nešto malo ili ni malo poznavanja HTML kodova (on-page optimizacija). Osim samog sajta, postoje i neke tehnike optimizacije koje se rade van sajta, i jako su bitne za rang same strane (off-page optimizacija). Drugim rečima, ako nemate pojma o kodiranju, SEO je nešto što možete da naučite, jer veliki broj SEO stručnjaka uopšte ne zna da kodira. Potrebno je samo da naučite SEO.

Gde mogu da radim ako znam SEO?

Sigurno ste do sada čuli za sajt Elance, najpopularniji sajt za freelance poslove. Dosta ljudi sa ovih prostora radi i zarađuje preko tog sajta nadprosečne plate. Jedna od veština koja se traži na tom portalu jeste i optimizacija sajtova. Recimo, prema zvaničnim podacima sa sajta Elance, samo u ovom trenutku je aktivno preko 1.100 SEO poslova, a od kad je sajt nastao, odrađeno je preko 70.000 poslova optimizacije. Prosečna plata po odrađenom poslu je 1.370 dolara.

seo1

 

 

Iako su to zvanične informacije Elance-a, kada pretražim oglase po poslovima za ključnu reč “SEO”, izbaci mi preko 15.000 oglasa, što znači da toliko oglasa bar u naslovu sadrži tu reč. Osim poslova koji se nalaze u grupi “SEO”, u optimizaciju spada i Copywriting, koji trenutno ima preko 700, a sve ukupno preko 75.000 poslova. Prosečna plata po poslu je 768 dolara. Za poslove pisanja članaka bi mogao da se prijavljuje bilo koji copywriter.

Ja sam programer, šta će meni to?

Ako ste kojim slučajem front-end developer, pa već radite sa HTML-om, bilo bi super da poznajete i osnove SEO optimizacije, jer klijenti u poslednje vreme uz kodiranje traže i da baš vi napravite kod koji je optimizovan za pretraživače, da ne bi plaćali dodatno još jednu osobu za on-page optimizaciju.

Gde mogu da naučim SEO?

Postoji veliki broj stranih izvora koji pružaju SEO tutorijale, od osnovnih do naprednih tehnika. Međutim, postoji vrlo malo na našem govornom području. Iz tog razloga je pokrenut projekat koji se zove IT Open, a koji se sastoji od SEO tutorijala, takmičenja u optimizaciji sajtova za pretraživače i konferencije posvećene upravo toj temi.

seo3

 

Čitanjem tutorijala se možete edukovati o osnovama optimizacije, dok bi na konferenciji mogli čuti naprednije i specifičnije tehnike od nekih od najvećih stručnjaka u regionu. Ovde možete pročitati listu predavača i tema koje će obuhvatiti svojim predavanjima. Ovo je jedinstvena prilika da se nađete sa tolikim brojem SEO stručnjaka na jednom mestu, poslušate njihove savete iz oblasti optimizacije i postavite im koje god pitanje želite. Učešće na konferenciji ne mora ništa da vas košta ukoliko šerujete tri različita sadržaja sa sajta konferencije.

Takmičenje u optimizaciji je u toku i još uvek se možete prijaviti, a pobednik dobija tablet PRESTIGIO MultiPad 8.0 HD (5588C) 8″. Cilj je biti prvi na pretraživaču Google za ključnu reč “seokraguj” prvog dana konferencije.

Ako još uvek niste upoznati sa SEO optimizacijom, preporučujem da krenete sa čitanjem, a ako već znate neke osnove, iskoristite jedinstvenu priliku i unapredite svoje znanje. Vidimo se 29. i 30. marta u Kragujevcu.

Autor: Miloš Leković

 

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: