Lajkova količine milion od fanova vrste vernih: Izmjerite uspjeh Facebook fan stranice preko Socialnumbers!

Za sve one koji su, sticajem nesrećnih okolnosti (loše vrijeme, ranije preuzete obaveze, invazija vanzemaljaca) bili spriječeni da prisustvuju trećem okupljanju Digitalizuj.Me pokreta, podsjećanje da je bilo riječi o marketingu odnosno biznis strani društvenih mreža. Jednu od glavnih uloga na predavanju svakako je igrao Facebook, odnosno Facebook fan stranice – o kojima je iscrpno govorio Srđan Erceg, izvršni direktor HUGE Media, agencije koja se bavi digitalnim marketingom.

Koristeći najrazličitije primjere iz prakse, od Smokija do Raifeissen banke, Srđan je ilustrovao neke od načina kojima kvalitativno i kvantitativno možemo izmjeriti uspješnost promotivnih kampanja na društvenim mrežama. Nažalost, na tržištu Crne Gore nije postojao ni jedan online servis koji bi administratorima Facebook stranica omogućio da, uz statističke podatke (promjene u broju fanova, objavljenim statusima i interakciji), uporede svoje stranice sa stranicama konkurenata, i na taj način dalje razviju marketing strategiju.

Do sada.

Naime, Socialnumbers, projekat zagrebačkog iSTUDIA, koji ima za cilj da prikupi informacije o najpopularnijim Facebook fan stranicama, u saradnji sa pokretom Digitalizuj.Me, postao je dostupan i u Crnoj Gori. U nastavku pročitajte zvanično saopštenje za medije:

Globalni projekat Socialnumbers ima za cilj da stvori mjesto na kojem profesionalci u oblasti društvenih medija iz regiona, ali i šire, mogu da otkriju i uporede najpopularnije Facebook fan stranice u svojim državama. Za sada dostupan za tržište Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske, od danas uključuje i Crnu Goru, čime naša zemlja postaje jedna od 16 država obuhvaćenih ovim projektom putem koga je moguće analitički izmjeriti uspjeh Facebook fan stranice.

Podsjećanja radi, Facebook fan stranica je osnovni način komunikacije preduzeća, organizacija i brendova sa svojim korisnicima i kupcima na toj društvenoj mreži. Iako je na Facebooku primjetno korišćenje profila kao i grupa u marketinško-promotivne svrhe, fan stranica je i dalje osnova komercijalne prisutnosti na Facebooku. Socialnumbers stoga pruža uvid u izuzetno korisne podatke: za svaku državu moguće je vidjeti fan stranice po veličini ili po kvalitetu, kao i statistiku o dnevnom, nedeljnom i mjesečnom porastu (ili pak smanjenu) broja objavljenih statusa, broja fanova određene Facebook stranice kao i njihove interakcije sa objavljenim sadržajem.

Ono po čemu je Socialnumbers drugačiji od konkurencije je mogućnost upoređivanja bilo koje dvije Facebook stranice na svijetu, kao i mogućnost da administratori stranica prijave (claimuju) svoju stranicu (odnosno ukoliko su agencija koja je vodi, dodaju je u svoj virtuelni portfolio). Jedan od ciljeva projekta je da stvori ekvivalent Facebook ili LinkedIn profila za agencije koje se bave društvenim medijima.

Partneri poput Nebojše Radovića u Srbiji, Hane Kazazović u Bosni i Hercegovini, Mateja Špehara u Sloveniji, Nova Solutions u Makedoniji i pokreta Digitalizuj.Me u Crnoj Gori brinuće se za vjerodostojnost podataka za svoje zemlje. S obzirom da se radi o projektu za poslovnu upotrebu, iStudio moderacijom želi da spriječi pojavljivanje nekomercijalnih, amaterskih fan stranica.

iSTUDIO za sada besplatno nudi sve dostupne podatke i analize, kao što navodi njihov suosnivač i direktor Tomislav Grubišić:

Socialnumbersi su projekt čija je ideja napraviti najveću bazu stranica i agencija, kao i integraciju drugih društvenih servisa te ponuditi besplatno svu moguću statistiku, analizu, tj. business intelligence alat za cijeli svijet.

Pozivamo vas da prijavite svoje stranice putem sljedećeg linka: www.me.socialnumbers.com (detaljna uputstva dostupna su na http://socialnumbers.com/newsroom/how-to-add-a-page-to-socialnumbers-121/ i http://socialnumbers.com/newsroom/how-to-claim-you-pages-209/). Nakon prijavljivanja, administrator za Crnu Goru će odobriti Vašu Facebook stranicu i time je uvrstiti u spisak zvaničnih.

Socialnumbers možete pratiti i putem Facebooka kao i Twittera. Više informacija moguće je naći na blog postu i saopštenju sa internet managizna odnosno bloga Netokracija.

Pogledajte klip o Socialnumbers projektu:

 

Author: Maša Đikanović

Share This Post On

Vaše mišljenje: