Drugi HORIZONS UNLIMITED skup u Crnoj Gori!

Ove godine se drugi put u ovim krajevima organizuje Horizons Unlimited okuljanje.Skup će se održati u posljednjoj nedjelji juna na Bjelasici u Eko katunu Vranjak od 26. do 29. juna 2014 godine. Za one koji do sada nisu čuli za ove moto skupove, koji se održavaju na različitim krajevima svijeta, sada ćemo reći par riječi.

HU_MNE2013_0861

Naime, sama ideja ove organizacije potiče od bračnog para Grant i Susan koji motorom putuju već 27 godina, posjetili su preko 50 zemalja, i ne žele da se zaustave na ovom broju. Grantu je ova ideja došla sasvim prirodno, kao čovjeku koji živi od adrenalina.Dok je putovao Britanskom Kolumbijom i većim dijelom Amerike on se upoznao sa pravim čarima putovanja motorom.Dok se Susan sa druge strane bavila računovodstvom, zanimanje njenog oca dovelo ju je do preseljenja u Južnu Ameriku sa samo 9. godina i od tada datira njena ljubav prema putovanjima.Do tridesete godine gradi svoju karijeru, kada se jednog dana upitala “Da li je ovo život?”. Bila je spremna za nove avanture, a Grant je bio čovjek sa kojim će ih podijeliti.

HU_MNE2013_002

Zanimljivo je kako je tekao razgovor kada su se upoznali davne 1984. godine.

Grant: “Šta  želiš da radiš u svom životu?”
Suzan: “Da putujem.”
Grant: “Ja želim da putujem oko svijeta motorom.”
Suzan: “Zašto da ne.”

Tri godine kasnije rane 1987.godine na odobrenje njihovih roditelja i prijatelja prodali su sve što su imali, dali otkaz i krenuli za Panamu motorom. Tako je počela njihova pustolovina na 2 točka koja traje do današnjeg dana. Svi  koji se usude da putuju svijetom na dva točka, više informacija kako da se pripreme za tako veliki podvig  mogu dobiti na (http://www.horizonsunlimited.com/).

Kao što smo već naveli, na redu je drugi HORIZONS UNLIMITED skup u Crnoj Gori!Ono što je bitno kod ovih skupova jeste da su edukativnog karaktera. Tokom trajanja skupa, učesnici mogu da čuju dosta intrensantnih prezentacija o putovanjima, iskustvima drugih ljudi, mogu da prisustvuju kursevima kao što je prva pomoć, i sl.

HU_MNE2013_086

Ljudi koji će podijeliti iskustvo sa vama su:
Zeljan Rakela iz Hrvatske (koji je prešao 305.000km kroz 5 kontinenata i 100 država), bračni par Cristina Bianchi i Knut Fjeld (uživali na dva točka 93. dana kroz Aziju), zatim Marko i Maja Calasan (koji su 3 mjeseca putovali po svijetu prolazeći Evropu, Rusiju, Mongoliju, Južnu Koreju i SAD), Ivan Lipicnik (Slovenija),Vladimir Jovičić (Srbija-TheRideAround2010), Rodoljub Roki Rogošić (Njemacka), kao i mnogi drugi obožavatelji dvotočkaša.

Registracija korisnika počinje u četvrtak popodne (kada se kamp i zavnično otvara). Naravno ako neko želi da dođe ranije da pomogne u pripremanju organizacije dobrodošao je. Već u četvrtak popodne počinju prve prezentacije. Petak i subota u dani sa najviše aktivnosti, pa poslije doručka slijede kursevi tipa, prva pomoć, organizacija putovanja…. U poslijepodnevnim časovima su opet prezentacije putovanja naših učesnika. U subotu predveče je organizovan roštilj za sve učesnike skupa.

Nedjelja ujutro je zadnji dan i poslije doručka se rastajemo. Ako neko želi da ostane u kampu dobrodošao je. A ostali, ko zna, možda će im ove prezentacije dati neke nove ideje za sljedeća putovanja koja možda počnu odmah poslije kampa. Ono što je sigurno jeste da ćete moći čuti mnogo različitih iskustava o destinacijama o kojima sanjate da posjetite., a možda i o nekim destinacijama za koje ste mislili da su nedkoučive za vas. Kada upoznate ljude koji su ih obišli biće vam jasno da je sve moguće. Mnogo različitih iskustava o odabiru opreme sa kojom ćete sve to da postignete. A uz to i mnogo pomoći oko samih kontakata na takvim putovanjima bilo da ste planirali da putujete po Evropi, Aziji ili po cijelome svijetu.

HU_MNE2013_035

Ako ne želite da učestvujete na dnevnim  prezentacijama pripremili smo neke vožnje za vas. Pripremljeni su tako da se pokaže kako je lijepa priroda u Crnoj Gori (jezera, rijeke, planinski vrhovi). Pripremili smo pet različitih pravaca sa različitim nivoima teškoća. Svaka vožnja (ako je to interesantno za učesnike) će početi ujutro oposlije doručka, tako da mogu biti završene prije početka prve popodnevne prezentacije. Za ove vožnje će biti organizovani vodiči ali mi preporučujemo da učesnici idu sami jer će tako bolje osjetiti neizvjesnost putovanja. Naravno za one koji žele da idu sami obezbijedićemo detaljna uputstva i informacije o ruti..

Gdje će se održatidrugi HORIZONS UNLIMITED skup?

Skup će biti održan na planini Bjelasica (1700m) u Nacionalnom parku Biogradska Gora. Kamp se zove Eko katun Vranjak koji je 15 km (10km asfalta i 5km po makadamu) iz Kolašina, najbližeg grada.HU_MNE2013_048

Smještaj:

Ovaj kamp ima prostora za neograničeni broj šatora. Eko katun Vranjak ima drvene vikendice: 14 vikendica sa francuskim ležajem,5 velikih koliba sa 5 kreveta, 3 velike vikendice sa 7 kreveta. Kamp ima dve tuš kabine i dva toaleta. Ko ne želi da spava u kampu ima mnogo mogućnosti za privatni smeštaj ili hotelima u gradu u blizini kampa (Kolašin). Za sve informacije oko cijena smješaja u kampu posjetite http://www.horizonsunlimited.com/events/montenegro-2014

Hrana:

Kamp ima svoju kuhinju, gdje se priprema tradicionalna domaća hrana. Želimo da vas informišemo da u kampu ne postoji prodavnica, tako da sve što vam je potrebno možete kupiti u obližem gradu – Kolašinu. Još jednom vas pozivamo da  nam se priključite na još jedno nezaboravno druženje od 26 do 29. juna 2014.god. na Bjelasici u Eko katunu Vranjak.

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: