Capture – novi servis kompanije Telenor

Napomena: Ovaj post je dio Telenorove promocije novog cloud servisa – Capture. Digitalizuj.Me tim je pozvan da testira novi Telenorov servis i da svoje mišljenje o njegovoj funkcionalnosti. Na kraju blog posta možete naći i specijalnu promociju koja omogućava učesnicima da osvoje vrijednu nagradu. 

Prosta Google pretraga na temu problema “previše slika” otkriće vam da niste jedini koji se suočavate sa ovom situacijom. U vrijeme Facebooka, Twittera, a posebno Instagrama, Snapchata i raznoraznih live streaming aplikacija, fotografije i video-zapisi mogu vrlo lako da “savladaju” memoriju vašeg telefona. Društvene mreže često nisu najpodesnije mjesto za čuvanje ovakvih sadržaja, zbog čega fotografije često prebacujemo na računar ili koristimo različite vrste bekap opcija. Nažalost, to onda znači da nam fotografije nisu dostupne u određenom trenutku.

Capture za tekst

Telenor Capture je aplikacija koja je napravljena upravo sa ciljem da riješi ovaj problem. U pitanju je potpuno besplatan (do decembra 2017. godine) cloud servis koji vam omogućava da čuvate svoje slike i video-zapise, kojima možete pristupati putem interneta u svakom trenutku – koristeći računar, tablet ili pametni telefon. Slike možete da čuvate u cloudu, ponovo snimite na telefon, i/ili ih podijelite lako i brzo putem društvenih mreža.

Capture aplikacija

Telenor Capture 2

Aplikacija Capture trenutno postoji za Android i iOS uređaje (aplikacije za ostale uređaje su trenutno u izradi) i može se preuzeti sa Play Storea odnosno App Storea.

Naravno, cloud servisi nisu nikakva novina – sličnu funkciju već pružaju servisi kao što su Dropbox, Google drive ili iCloud. Ukoliko ste korisnik Telenorovih usluga, Capture ima dvije prednosti u odnosu na ove servise – u zavinosti od paketa koji koristite, dobijate od 25 do 100 GB besplatnog prostora za skladištenje svojih fotografija i video-zapisa, kao i od 2 do 10 GB besplatnog internet saobraćaja namijenjenog za Capture servis (na ovom linku možete provjeriti tačne podatke za vaš paket). Pogodnosti važe i za pripejd i za postpejd korisnike. Korisnici svih ostalih operatera takođe mogu da koriste Capture servis i dobijaju 2 GB besplatnog prostora.

 

Aplikacija je vrlo jednostavna za korišćenje – registrujete se prijavljivanjem broja i ukucavanjem koda koji dobijate putem SMS. Da bi koristili servis na drugim uređajima (računar ili tablet npr.) potrebno je da se registrujete preko linka koji ćete dobiti mejlom. Možete odabrati automatsku sinhronizaciju, gdje se sve vaše fotografije i video zapisi automatski prebacuju na cloud, ili samostalno određivati koji sadržaj želite da prebacite, a koji da zadržite na svom telefonu.

Telenor Capture 1

Aplikacija je prevedena na naš jezik i vrlo jednostavna za korišćenje – većinu operacija možete završiti sa par klikova. Meniji su intuitivni i funkcionišu na način na koji ste navikli kada su standardne Android odnosno iOS aplikacije u pitanju. Slike možete čuvati i u okviru “priča” koje obuhvataju fotografije i snimke sa konkretnih putovanja, događaja i sl. a onda te priče dijeliti sa svojim prijateljima putem direktnog linka. Ukoliko greškom izbrišete neku od slika, možete ih vratiti putem veb aplikacije – izbrisane slike će biti sačuvane u “kanti” 30 dana od dana brisanja. Servis koristi 256-bitnu AES enkripciju kako bi vaši podaci bili bezbjedni.

U situacijama kada želite da uploadujete veliki broj slika odjednom, možete da podesite i redosljed kojim će se fotografije postavljati, kao i recimo privremeno eliminisati video-zapise, kako bi što prije završili sa fotografijama. Moguće je isključiti sinhronizaciju u situacijama kada nemate pristup Wi-Fi mreži, ali ukoliko ste prosječno zahtjevan Telenorov korisnik, besplatan internet koji dobijate kao dio servisa će vam vjerovatno biti dovoljan i sinhronizaciju možete ostaviti uvijek aktivnom.

Tokom perioda testiranja nismo naišli ni na jednu grešku ili problem, zbog čega Capture servis najtoplije preporučujemo svim našim čitaocima.

Capture predstavlja zaista kvalitetan cloud servis za čuvanje fotografija i video-zapisa, koji je jednostavan za upotrebu. Besplatan prostor i internet saobraćaj ga čine upotrebljivim na bilo kom mjestu i u bilo kom trenutku, što je prednost sa kojom malo ko može da se pohvali. Korisnici ostalih mreža dobijaju jednostavan, efikasan i besplatan servis sa 2 GB prostora.

Telenor nudi i mogućnost da osvojite vrijednu nagradu. Registrujte se putem ovog linka, preuzmite kod i podijelite ga sa prijateljima. Svaki vaš prijatelj koji iskoristi vaš kod dobija 30 GB prostora, a vi poene za učešće sa mogućnošću da osvojite Coolpad Modena telefon. U svakom trenutku na sajtu možete pratiti rang-listu i “podsjećati” svoje prijatelje da vam pomognu. 🙂 

Author: Nikola Vulic

Predavač, konsultant, zaljubljenik u sport, pen&paper RPG fanatik, gejmer (ne nužno tim redosledom). Suosnivač Digitalizuj.Me.

Share This Post On

3 Comments

  1. Ja sam ga skinuo ukucao broj telenorov dobio kod i kad sam htio da upišem kod pise KOD JE NEWAZEC pokušavao sam 5-6 puta nije htjelo kao i imenik.POMOGNITE MI

    Post a Reply
  2. Takodje testirao i odličan je. Na iPhone-u imam Apple-ov iCloud servis ali sam prednost dao Telenorovom iz više razloga, a najvažniji je da kada slike izbrisem iz telefona, one ostaju u Cloud-u. Kod iCloud-a nije tako.

    Post a Reply
  3. Ja sam imala svoj Capture ali nazalost doslo je do kvara telefona i tada sam izgubula sve slike a na isti Capture se nisam mogla vratiti po svoje slike. Recite mi molim vas kako to da ucinim

    Post a Reply

Vaše mišljenje: