Udružene IT kompanije pokreću talas promjena: uz ICT Cortex do digitalne Crne Gore

Predstavnici crnogorske IT zajednice (predstavnici kompanija Alicorn, Amplitudo, Bild Studio, Codeus, Codingo, Coinis, Data Design, Dev Club, Fleka, Logate, Oykos Development) koja zapošljava 50% kadrova u IT sektoru i stvara 10% ukupnog izvoza Crne Gore, održali su 1. marta 2021. godine, osnivačku skupštinu udruženja ICT Cortex i time zvanično formirali ovo strukovno udruženje.

Čanice osnivači će za potrebe ovog projekta izdvojiti preko milion eura, a očekuje se i podrška države kroz privatno-javno partnerstvo. Na osnivačkoj skupštini Udruženja usvojen je Statut i izabrani članovi Upravnog odbora: Nenad Novović (Amplitudo), Sanja Gardašević (Alicorn), Dejan Petković (Coinis), Branimir Bukilić (Data Design), Miloš Milošević (Fleka), Ivica Tatar (Logate), Filip Anđelić (Oykos Development)

20210301_152453950_iOS.jpg

Za predsjednika Skupštine izabran je  Branimir Bukilić, dok je Sanja Gardašević predsjednica Upravnog odbora. Udruženje ICT Cortex ima za cilj da bude predvodnik u digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave, te da unaprijedi okvir i ekosistem koji je neophodan za obezbjeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju. Kako je istakla i Gardašević: “Udruženje će doprinijeti jačanju IT sektora i stvaranju uslova da ova grana privrede postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažna ekonomska djelatnost koja će kreirati vodeće izvozne proizvode države.”

U naredne tri godine ICT Cortex će voditi Tarik Zaimović, osnivač i direktor kompanije Bild studio sa dugogodišnjim iskustvom u IT industriji, a u njegov timu će biti stručnjaci iz oblasti komunikacija, projektnog menadžmenta, edukacije, marketinga i prodaje: Vesna Purić, Tanja Dukić, Ferida Mandić, Valentina Beg Deljanin i Milena Aković. 

20210301_152207370_iOS.jpg

Zaimović je na osnivačkoj skupštini istakao: “Imajući u vidu jedan od glavnih problema IT industrije koji se odnosi na manjak stručnih kadrova, 70% pomenutog budžeta Udruženja biće usmjereno na edukaciju, odnosno stvaranje novih i jačanje postojećih kadrova.” Tako se kroz programe edukacije Udruženja Cortex, planira stručno osposobljavanje najmanje 200 osoba godišnje, sa ciljem da barem 50% bude zaposleno.

Kroz planirane studijske posjete udruženja, cilj je da se stvori partnerska mreža kompanija i investitora koja će generisati dodatni izvoz kroz IT usluge i proizvode.

20210301_152443770_iOS.jpg

Author: Anastasija Šovran

Anastasija Šovran je menadžerka društvenih mreža u Digitalizuj.Me. Još od osnovne škole voli volonterizam, umjetnost i dva najhejtovanija predmeta, matiš i fiziku. Kada ne crta, isprobava svakojake recepte ili igra “The Last of Us”, voli da putuje i smara mlađu sestru. Budući arhitekta, mašta o svom stanu u centru Londona i bubble tea prodavnici koja će biti prikladno smještena preko puta.

Share This Post On

Vaše mišljenje: