PRIJAVI SE ZA 13. UPSHIFT RADIONICU!

Septembar je šansa da se počne ispočetka. U glavi vrlo vjerovatno imate cijelu listu stvari koje ćete ove školske godine raditi bolje. Npr, organizovaćete se i učiti na vrijeme! Pročitaćete sve lektire… Ujutru nećete do besvijesti klikati “snooze” i zato kasniti na časove. Nećete krišom paliti kompjuter kad ukućani zaspu i zoru čekati na internetu. (Ili ćete, prosto, biti pažljiviji i paziti da vas ne uhvate, što je isto potpuno okej.)

Kako će cijelo društvo napokon biti opet na okupu, to znači i da konačno možete prokomentarisati drugu pobjedu OG na Dota 2 šampionatu, činjenicu da se Minecraft iz nekog razloga vratio iz mrtvih, nove sezone Stranger Things i One Punch Man, ali i to da se prije nedjelju dana PewDiePie…oženio!

Ali, iskoristićete ovu godinu da probate i nešto novo. Upisaćete možda neki kurs, probati novi sport ili otići na ples, krenuti u teretanu, prijaviti se da volontirate, naučiti da svirate gitaru isključivo uz pomoć YouTube klipova…Oni najhrabriji, otići će i korak dalje. Sa jasno ucrtanom misijom da mijenjaju svijet i učine sve što je u njihovoj moći da razbiju predrasude i pomognu zajednici, prijaviće se za…trinaestu UPSHIFT radionicu! A za njih će stvari tek tada postati zanimljive!

Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator”organizuje intenzivne, trodnevne radionice po cijeloj Crnoj Gori. Na ovim radionicama učestvuje deset, odabranih timova, koji uče kako da, od prepoznatog problema, prođu kroz sve bitne korake koji vode do inovativnog rješenja. Sve to rade uz pomoć mentora – divnih, mladih ljudi, uspješnih u sferama kojima se bave i spremnih da odgovore na najrazličitija moguća pitanja!

Ukoliko smo uspjeli da vas zaintrigiramo onim što ste pročitali, onda je bitno da znate i još par stvari.

Za 13. UPSHIFT radionicu, koja će se održati u Bečićima od 11. do 13. oktobra, mogu se prijaviti timovi koji imaju od troje do petoro članova,a uzrasta su od 13 do 19 godina, a učesnici mogu biti iz sledećih opština: Bar, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Podgorica, Tivat, Tuzi i Ulcinj. Svi troškovi (prevoz, smještaj, hrana) pokriveni su od strane organizatora. A prijavu možete pronaći ovde.

Samo prijavljivanje je prilično jednostavno. Potrebno je da prepoznate problem u svojoj zajednici, da nađete par drugara voljnih da sa vama rade na ovom projektu, i sve što onda preostaje je da popunite online prijavu.

Forma za prijavu sastoji se iz tri koraka:

  • Identifikacija prepoznatog problema iz lokalne zajednice;
  • Opis (pojašnjenje) problema kroz kratku, realnu priču iz vaše svakodnevnice;
  • Tri uzroka prepoznatog problema.

Prijave se zatvaraju 29. septembra, uz naglasak da će žiri, prilikom izbora timova, prednost dati idejama koje nijesu vidjeli na prethodnim radionicama. Pravila dozvoljavaju da prijavite i više problema u zajednici, ali je za svaki od njih neophodno popuniti posebnu prijavu.

Nakon isteka roka za prijave, žiri će pregledati svaku od prijava i odabrati do 20 timova sa kojim će se obaviti intervjui. Konačan spisak odabranih timova biće objavljen na Kreaktivator sajtu i društvenim mrežama, 4. oktobra.

Mala napomena: Svi koji budu odabrani za učešće na radionici, a imaju ispod 18 godina, moraju donijeti pisano odobrenje potpisano od strane roditelja/staratelja.

Dragi drugari, ono što vam tim “Kreaktivator” pruža jeste mentorstvo, šansu da steknete mnogo novih i primjenljivih znanja i finansijsku podršku da ideje pretvorite u realnost. Cilj tima “Kreaktivator” jeste da pruži priliku svim mladima i adolescentima da pokažu da imaju želju i volju da mijenjaju stvari na bolje. UPSHIFT je jedinstvena prilika da na jedan poseban, krajnje zabavan način, dođete do korisnih vještina koje će vam značiti, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. O stvarima kao što su timski rad, planiranje projekata, dizajn prototipa i budžetiranje, učićete u toku jednog fenomenalnog vikenda na obali koji će dok trepnete biti gotov. Još bitnije, imaćete priliku da se družite ne samo sa svojom ekipom, već i da upoznate druge mlade ljude koji dijele vaša interesovanja.

Ono što treba da znate je da je na dosadašnjim UPSHIFT radionicama, čak 60 timova dobilo po 2.000 eura da bi realizovalo svoju ideju. Ili, da to postavimo ovako, zahvaljujući hrabrosti vaših vršnjaka i nekoliko iskrenih, čistih ideja, u saradnji sa timom “Kreaktivator”, otvorena je prva srednjoškolska stripoteka u Beranama, napravljeno je igralište za djecu sa invaliditetom u Mojkovcu, renovirano je odjeljenje pedijatrije u Pljevljima, a organizovan je i umjetnički festival u Nikšiću…

Ukoliko želiš biti dio divnih projekata kao što su ovi, prijavi se. I zapamti, sve što ti je potrebno je želja, malo hrabrosti i par drugara spremnih da sa tobom mijenjaju svijet.

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: