7 koraka do produktivnog rada od doma

Sama ideja rada od doma je divna. Početi raditi kada želiš. Napraviti pauzu kada želiš. Raditi u pidžami. Divno. Tako je barem zvučalo popularno mišljenje o radu od doma sve dok nas okolnosti nisu prisilile da ovih dana testiramo tu ideju u praksi.

Prije svega, ako su vas trenutne okolnosti izravno dotaknule, privatno ili poslovno, šaljem vam veliku dozu podrške. Svi smo u ovome zajedno.

Proteklih godinu dana gotovo u potpunosti radim od doma. Moj posao sastoji se od poslovnih treninga, online edukacija i pomaganja malim poduzetnicima i freelancerima da iskoriste potencijal online svijeta i kroz online brend povećaju prodaju i pozitivan utjecaj na zajednicu.

Ideja o online poduzetništvu i slobodi da sama upravljam vlastitim vremenom oduvijek me privlačila – sve dok je nisam po prvi put testirala u praksi. Neograničeno radno vrijeme, distrakcije 0-24 i prokrastinacija samo su neki od izazova s kojima sam se susrela radeći od doma.

Štoviše, rad od doma prisilio me da razvijem potpuno nov sustav produktivnosti koji danas želim podijeliti s vama u nadi da će pomoći u uspješnijem navigiranju kroz trenutnu situaciju.

  1. Ograniči konzumaciju online sadržaja

Promjena radne rutine izazovna je sama po sebi. Mijenjati radnu rutinu u trenutnim okolnostima, deset je puta izazovnije.

Prateći brojeve i osvježavajući naslovnice svakih 10 sekundi, sve je teže ne podlijegati panici, ne postati anksiozan i ne pitati se kako će se ova situacija odraziti na nas, na ljude bliske nama, ali i na naš posao. Uz te emocije izazovno je biti produktivan.

Prvi korak prema produktivnijim i mirnijim danima je gašenje popularnih portala i senzacionalističkih vijesti. Važno je biti informiran, no mi biramo koje izvore ćemo pratiti i još važnije – koliko često.

  1. Uzmi trenutak za sebe

Tijekom trenutne situacije ne morate kuhati svaki dan, doći u formu života, naučiti novi jezik, lansirati novu web stranicu, kreirati sadržaj svaki dan, pročitati knjigu dnevno, raspisati poslovni plan, organizirati ormare, poslušati sve online tečajeve ili „iskoristiti priliku“. Možete, ali ne morate.

Ako umjesto toga osjećate da vam treba trenutak da procesirate sve što se događa i naviknete se na novu rutinu – uzmite ga bez razmišljanja.

  1. Zadrži rutinu

Psiholozi i liječnici slažu se da rutina ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje, razine stresa, ali i produktivnost. Iako su produktivnost i ciljevi možda posljednje o čemu trenutno razmišljamo, neki oblik rutine pruža nam osjećaj sigurnosti i kontrole nad stvarima koje možemo kontrolirati (kao što je na primjer vrijeme buđenja).

Osobno volim tehniku blokiranja kalendara u kojem označim koji periodi u danu su posvećeni kojim zadacima i aktivnostima. Razumljivo je da se ovih dana naša rutina razlikuje od uobičajene, no dok god se trudimo fokusirati na pozitivno, svjesno biramo informacije koje konzumiramo i svaki dan doprinosimo najbolje što možemo – već radimo sve što je potrebno. 

  1. Definiraj početak i završetak radnog dana

 Iako rad od doma nudi određenu dozu fleksibilnosti, poželjno je definirati početak i završetak radnog dana, čak i ako se ta rutina razlikuje od uobičajenih 9-5. Kada naš radni dan nema početak i završetak, često se dogodi da je svako vrijeme – radno vrijeme.

Osobno, otkrila sam da mi je od jutarnje rutine, puno važnija ona popodnevna koja označava službeni završetak radnog dana. Kako ona izgleda? Najprije prođem kroz e-mailove kako bih provjerila ima li još nešto što ne može čekati do sutra. Zatim kreiram to-do listu za sljedeći dan, zatvorim laptop i kažem naglas „dosta za danas“. Ta kratka fraza postala je vrlo učinkovit znak mom mozgu da od tog trenutka prestajemo razmišljati o poslu, što je između ostalog poboljšalo i moju kvalitetu sna, kao i razine energije kroz dan.

  1. Ustani iz kreveta

Posao u pidžami oduvijek mi je zvučao kao posao iz snova. Mislila sam da ne postoji opušteniji i fleksibilniji posao od onog kojeg možeš raditi iz udobnosti vlastitog kreveta. Nakon što sam isti koncept nekoliko tjedana testirala u praksi, shvatila sam da, ako želim ostvariti ijedan od željenih ciljeva – moram ustati iz kreveta.

Istraživanja o utjecaju prostora na produktivnost preporučuju odabir specifičnog prostora za rad, čak i ako se on svodi na točno jedan stolac za kuhinjskim stolom. Također, poželjno je sve distrakcije skloniti sa stola, presvući barem gornji dio pidžame, napraviti omiljeni napitak i sjesti za laptop u točno određeno vrijeme.

Najbolja strategija u trenutnim okolnostima je staviti fokus na male stvari na koje možemo utjecati.

  1. Kreiraj to-do listu sa samo jednim zadatkom

Iako je možda Newton 1665. godine u vrijeme kuge (i rada od doma) otkrio gravitaciju, velika očekivanja su posljednje što nam je u ovim okolnostima potrebno.

Nakon što godinama, u normalnim okolnostima, nisam uspjela doći do kraja niti jedne to-do liste – jednostavno sam ih prestala koristiti. Više o tome pisala sam i u besplatnom e-booku kojeg je moguće preuzeti na linku: teatime.com.hr/downloads/godina-po-mom

Danas svaki dan započinjem sa samo jednim, najvažnijim zadatkom i pokušam ga dovršiti prije podneva. Budući da se naše zalihe samodiscipline prazne kroz dan, na ovaj način ujutro su puno veće šanse da napravim ono što sam noć ranije odlučila. Taj jedan zadatak obično biram vodeći se pitanjem: dovršavanje kojeg jednog zadatka bi mi na kraju ovog dana dalo najveći osjećaj postignuća? U ovim nepredvidivim okolnostima, svaki dan u kojem ostvarimo barem jedan mali, ali konkretan cilj – je bio uspješan.

  1. Usvoji dnevne ili tjedne izazove

 To može biti ranije buđenje, organizacija digitalne arhive ili meditacija. Potpuno je svejedno o kojem izazovu se radi, sve dok je izazovan i veseli te.

Zašto tjedni izazovi imaju neprocjenjiv utjecaj na našu motivaciju i produktivnost?

Prije svega, kada su naši dani slični, naš mozak vrlo učinkovito „spaja“ slična iskustva u jedno i čini nam se kao da nam vrijeme leti. Kada promijenimo čak i samo mali dio te rutine, naši dani postaju zanimljiviji i ispunjeniji.

S druge strane, sa svakim malim, dnevnim izazovom kojeg uspješno završimo, naš mozak dobiva osjećaj postignuća i napretka. Svaki dan u kojem ustanemo na prvi zvuk alarma ili pak popijemo planiranih 8 čaša vode daje nam novu dozu motivacije za sljedeći.

Ovih dana veliki broj nas ne može utjecati na to radimo li od doma ili u uredu. Ne možemo utjecati na distrakcije ukućana, kao niti na vijesti iz svijeta.

No, u svakom danu, nekoliko stvari je pod našom kontrolom:

  • što čitamo
  • kada se budimo
  • čemu razmišljamo
  • koga pratimo online
  • u što ulažemo svoje vrijeme
  • koliko se krećemo (unutar svoja 4 zida)
  • koliko često provjeravamo društvene mreže
  • koliko često se čujemo s dragim ljudima
  • koliko razmišljamo o najgorim mogućim scenarijima
  • koliko često nabrojimo sitnice na kojima smo zahvalni
  • koliko puta u danu duboko udahnemo i pomislimo – sve je u redu.

Gdje god se trenutno nalazili, pazite na sebe i na druge oko sebe.

Autorka: Tea Zavacki

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: