Otvoreni dani nauke počinju 01. oktobra!

Ministarstvo nauke ove godine organizuje deveti po redu festival Otvoreni dani nauke koji će se održati od 01. do 05. oktobra u deset gradova Crne Gore, a tema ovogodišnjeg festivala je „Tehnologija i razvoj društva”. Ceremonija otvaranja održaće se u Parku Dvorca Petrovića na Kruševcu i otvoriće ga minstarka nauke dr Sanja Damjanović.

Budući da je napredak tehnologije olakšao različite sfere života i doprinio razvoju čovječanstva, pitanja koja se, u savremenom dobu, često postavljaju su da li je sve veća upotreba tehnologije zaista potrebna i postoji li opasnost od njenog prekomjernog razvoja. Zahvaljujući naučnom i tehnološkom progresu, u mogućnosti smo da odgovorimo na brojne izazove sa kojima se susrijećemo, ali vodeći računa u kojem smjeru nas tehnologije vode, vodeći računa da ljudska zajednica odlučuje o njihovom smjeru.

Deveto izdanje Festivala nauke ima za cilj da podstakne razmišljanje o tome na koji način inovacije, na poljima vještačke inteligencije, big data, 3D štampanja, robotike, nauke o novim materijalima, istraživanja biotehnologije i dugovječnosti i mnogim drugim oblastima, rezultiraju promjenama u gotovo svim aspektima komunikacije, rada i života. Veliki je izazov prepoznati problem, postaviti pitanje, istraživati i tragati za rješenjima i odgovorima koji će, uz upotrebu modernih i savremenih tehnologija, doprinijeti razvoju našeg društva.

Ovogodišnji festival biće realizovan kroz bogat program izložbi, predavanja istaknutih naučnika, panel diskusija, interaktivnih radionica i brojnih drugih sadržaja u deset gradova Crne Gore. Na taj način će se posjetioci festivala, ali i javnost još bolje i bliže upoznati sa uticajem tehnologije na današnjeg čovjeka, i, što je još bitnije, njenim uticajem na njegovu budućnost.

Više informacija možete naći na linku.

Author: Danijela Žižić

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta koja se bavi marketingom. Uživa u organizacionim poslovima, konstruktivnim raspravama i MotoGPu. Velika ljubav su joj psihologija i filozofija, a strast joj je argentinski tango. Vjeruje u Avengerse i Elona Muska.

Share This Post On

Vaše mišljenje: