Počinje drugi ciklus Spark.me startap avanture

Kao što već znaš, u junu mjesecu ove godine organizovan je prvi ciklus Spark.me startap avanture koji su pokrenuli kompanija doMEn i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstva ekonomskog razvoja, kako bi mladima u Crnoj Gori besplatno omogućili sticanje vještina iz oblasti preduzetništva i vođenja startap biznisa. Za one za koje stručni žiri procijeni da imaju potencijal za realizaciju svoje zamisli i razvoj biznisa,obezbijeđene su nagrade iz novčanog fonda koji iznosi 60.000 EUR.

Danas, 4. oktobra, su zvanično otvorene prijave za drugi ciklus ove uzbudljive startap avanture, a priliku da se prijaviš imaš sve do 24. oktobra. Ono što je važno da znaš jeste da u novom ciklusu pravo na učešće nije ograničeno brojem godina dok timovi, kao i u prethodnom ciklusu, mogu imati najmanje tri, a najviše pet članova. Još jedna dobra vijest je da timovi koji su učestvovali u prethodnom ciklusu, a nisu osvojili novčanu nagradu, imaju priliku da se prijave i ovog puta. Nakon zatvaranja prijava, biće odabrano 10 timova koji će imati šansu da razviju i predstave svoje ideje na trodnevnoj onlajn radionici koja će se održati od 12 do 14. novembra. Nakon završetka radionice, tri tima će biti odabrana za dalji nivo takmičenja, među kojima se može naći i tvoj. Ukoliko se to i dogodi, osvajate nagradu u iznosu do 5.000 eura kao i mentorsku podršku u trajanju od tri mjeseca iz oblasti vođenja biznisa, programiranja i UX dizajna. Ta tri mjeseca ćete intenzivno raditi na daljem razvoju svoje ideje i naučiti mnoge stvari iz pomenutih oblasti koje će biti od velikog značaja za vaš budući poslovni uspjeh. Nakon tri mjeseca timovi će se ponovo okupiti na finalu takmičenja gdje će najbolji među vama dobiti i glavnu nagradu u iznosu do 15.000 eura za nastavak poslovanja. Ukoliko tvoj tim bude jedan od tri koja su prošla dalje, za ostvarivanje prava na nagradu biće neophodno da oformite određeni oblik pravnog lica koji je u skladu sa idejom vašeg poslovanja.

Takođe, ono što je važno da znaš jeste da je po jedno mjesto u okviru oba ciklusa takmičenja rezervisano za tim koji budu većinski ili u potpunosti činile žene. Dakle, vođenje biznisa, kreiranje startapova i IT industrija u Crnoj Gori treba da budu otvoreni za sve, a svi zainteresovani ohrabreni da kada zakorače u ovaj svijet u kome je sve moguće, imaju podršku i vjetar u leđa cijele zajednice!

Kroz sve ovo o čemu ti pričamo su već prošli timovi u prvom ciklusu takmičenja koji je održan u junu. Među tada prijavljenim najbolje su se pokazali timovi BeBeep.me, Egregium i RENERGY Montenegro. Oni su osvojili po 5.000 EUR za postavljanje osnova svog startapa, uz mentorsku podršku iz oblasti vođenja biznisa, programiranja i UX dizajna. S obzirom na to da je period od tri mjeseca skoro prošao, timovi su imali dovoljno vremena da rade na daljoj realizaciji ideje ali sada uz veće znanje i pomoć mentora. Iako je njima, vjerujemo, taj period relativno brzo prošao, ti se pitaš: kada se oni ponovo takmiče i kada dobijamo pobjednika prvog ciklusa?

Pomenuti timovi će učestovati na finalnom takmičenju koje će se održati 14. novembra, i boriće se za glavnu novčanu nagradu u iznosu do 15.000 eura i prestiž zvanja pobjedničkog tima prvog ciklusa Spark.me startap avanture. Sa njima ćemo uraditi poseban intervju i saznaćemo njihove utiske tokom cijelog procesa, a vjerujemo da će te informacije biti od koristi timovima koji se sada budu takmičili.

Tebi i tvojoj ekipi ostaje samo da osmislite ideju koja može riješiti određeni društveni problem, biznis izazov ili pomoći u digitalizaciji nekog servisa javne uprave. Oformite tim koji broji od tri do pet članova i prijavite se za ovu avanturu popunjavanjem formulara koji ti ostavljamo ovdje!

A ukoliko budete imali dodatnih pitanja možete nas kontaktirati putem mejla ili društvenih mreža:

Na ovim prilikama zahvaljujemo organizatorima projekta, kompaniji doMEn i Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao i Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Kompanija doMEn godinama radi na povezivanju mladih u Crnoj Gori sa zanimanjima budućnosti i novim tehnologijama. Nakon što je prošle godine kroz donaciju od 40.000 eura podržala startapove Trguj.Me i Honorarium, nastavlja da svoje društvene odgovorno poslovanje usmjerava na crnogorsku zajednicu i mlade.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kontinuirano pruža podršku Crnoj Gori u dugoročnom jačanju kapaciteta u cilju što bržeg socio-ekonomskog razvoja, kroz proces digitalizacije, prevashodno vodeći se konceptom razvoja po mjeri čovjeka, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije društva.

Author: Bobana Pejović

Bobana je diplomirani ekonomista i project menadžerka u Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: