Izazov otvorenih podataka: Prezentacija regionalne inicijative “Ministry of Data”

Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo u četvrtak, 22. oktobra, biti domaćini prezentacije nove regionalne inicijative “Ministry of Data”, čiji je glavni  izazov usklađivanje otvorenih podataka i “pametnih” digitalnih rješenja kako bi upravljanje javnim finansijama u zemljama Zapadnog Balkana bilo što transparentnije. Prezentacija će se održati u Podgorici, u prostorijama kompanije doMEn (Vojvode Maša Đurovića 3/1, City kvart), u četvrtak, 22.10.2015. godine, sa početkom u 18h

Ovaj događaj predstavlja “izazov otvorenih podataka” koji teži da uz pomoć kreativnog i inovativnog potencijala mladih ljudi transformiše njihove zajednice kroz upotrebu otvorenih podataka.

mindata_cover

Zemlje širom Zapadnog Balkana trenutno pojačavaju napore da iskoriste otvorene podatke za bolje upravljanje, stvarajući  potražnju za inovativnim rješenjima. S druge strane, Slovačka kao dugoročni partner u regionu u razvojnoj saradnji, sa interesovanjem za razmjenu znanja i iskustava iz transformacije svog ekonomskog sistema, posebno u upravljanju javnim finansijama i fiskalnoj politici, nastoji da kreira prelaz sa tradicionalnih i testiranih načina pružanja pomoći, na angažovanje istraživača, preduzeća i start- apova, što u Slovačkoj, što u zemljama gdje je ostvarena bilateralna saradnja.

Izazov je otvoren za sve mlade ljude starosti 18 i više godina, zainteresovanih za korišćenje otvorenih podataka za poboljšanje upravljanja, i kako bi se doprinijelo većem angažovanju građana.

Proces prijavljivanja je otvoren do  1. novembra. Timovi koji se žele prijaviti treba da podnesu prijedlog ideje o tome kako nameravaju da riješe probleme upravljanja u svojoj zajednici, gradu, zemlji, pomoću javnih setova podataka u oblasti javnih finansija. Vizuelizacija, analitika i aplikacije su uvijek dobrodošli. Najbolje plasiranim timovima će se pružiti prilika odlaska u Sloveniju, gdje će imati priliku da prezentuju svoje ideje, dok će pobjednička ideja dobiti nagradu u vrijednosti od $10.000, kako bi se sama ideja realizovala.

O samom takmičenju i pravilima istog, saznaćete u toku ovog događaja.

Ukoliko ste zainteresovani da saznate nešto više prije samog događaja, možete se informisati preko fejsbuk stranice i sajta.

Napomena: Događaj je besplatan, ali je broj mjesta ograničen, pa je potrebno popuniti formular u nastavku:

Author: Nikola Vulic

Predavač, konsultant, zaljubljenik u sport, pen&paper RPG fanatik, gejmer (ne nužno tim redosledom). Suosnivač Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: