Agremo dobio investiciju od 600.000 dolara

Agremo, kreator inovativne platforme za poljoprivrednike koja koristi dronove za snimanje i analizu, je dobio investiciju vrijednu 600.000 američkih dolara koju predvodi South Central Ventures, a priključio se i Startlabs. Investicija će omogućiti kompaniji da proširi i ojača svoj tim i bazu klijenata širom svijeta.

Agremo je softverska platforma za poljoprivredne kompanije, zemljoradnike i sve druge zainteresovane za stanje i zdravlje zemljišta. Agremo vrši analizu pomoću snimaka napravljenih iz vazduha, koristeći vještačku inteligenciju i mašinsko učenje, kako bi svojim klijentima pružili bolje i lakše upravljanje usjevima. Koristeći ove tehnologije softver izvlači precizne podatke iz snimaka, sa dokazanim rezultatima za više od 100 kultura u različitim stadijumima rasta. Klijent može prebrojati usjeve, prepoznati bolesti, probleme sa korovom i pesticidima, navodnjavanjem, i mnogo toga drugog. Platforma je kompatibilna sa bilo kojom opremom, uključujući sve komercijalne dronove i senzore, kao i podatke prikupljene pomoću satelita. Analiza ide mnogo dalje od jednostavnih indeksiranih izvještaja i zaista stvara vrijednost krajnjim korisnicima pomažući im da postignu održivu i jeftiniju proizvodnju.

Kompaniju su 2015. godine osnovali Milan Dobrota (CEO), Rastko Čarapić (COO) i Nebojša Pavičić (CTO), iskusan tim sa temeljnim znanjem o poljoprivredi, analizi podataka i dronovima. Agremo je u međuvremenu postao prepoznatljivo ime u ovoj oblasti, mapirajući preko 100.000 hektara obradivog zemljišta za svoje klijente u preko 100 zemalja širom svijeta. Sa povećanom penetracijom dronova i daljinskog praćenja u poljoprivrednoj proizvodnji, tražnja za ekspertima iz ove oblasti raste, a Agremo, sa svojim timom od 20 profesionalaca, je dobro pozicioniran da odgovori tražnji.


„Uspješno smo proširili poslovanje na preko 100 zemalja, a uz pomoć i iskustvo koje nudi South Central Ventures možemo realizovat naše planove širenja i pozicionirati kompaniju kao ključnog igrača u ovoj oblasti.“

Milan Dobrota, suosnivač i izvršni direktor

South Central Ventures

S kancelarijama u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, South Central Ventures (SCV), kroz Entreprise Innovation Fund (ENIF), je fokusiran na tehnološka preduzeća na Zapadnom Balkanu. Fond od preko 40 miliona eura je primarno posvećen investicijama u rane faze preduzeća i investicijama za rast preduzeća. U dijelu fonda za investicije u „seed“ fazi, 1,5 miliona eura je namijenjeno za ulaganje, do 100.000 eura po preduzeću. Većina fonda je namijenjena investicijama u rane faze preduzeća te u investicije za rast, do 3 miliona eura po poduzeću. Ova ulaganja imaju cilj pokretanje međunarodnog širenja poslovanja i rast najznačajnijih tehnoloških startapova koji mogu pokazati rezultate i dokazati svoj potencijal „da postanu veliki“.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: