NBA statistika je “kao bikini” – Blokade

U nastavku Digitalizuj.me NBA serijala, donosim vam priču o blokadama – parametru koji je suprotan u odnosu na asistencije, o kojima sam pisao u prošlom blog postu. Ovom statističkom kategorijom dominiraju centri, što je i očekivano. Pogled na ovu listu budi emocije u svim pravim zaljubljenicima u košarku, jer je još jedna potvrda koliko je bilo kvalitetnih centara prije petnaestak godina. Prije svega, jedna važna napomena – na listi nema dva možda i najdominantnija centra u istoriji – Wilt Chamberlaina i Bill Rusella, iz prostog razloga što se, u periodu kada su oni harali parketima, ova statistika nije ni vodila.

Interesantno je da su na samom vrhu liste dva igrača koja su rođena na tlu Afrike. Na vrhu se nalazi igrač koji je posjedovao najbolju centarsku tehniku u istoriji, čovjek koji i u šestoj deceniji držao časove igračima na tu temu, veliki i neponovljivi – Hakeem “THE DREAM” Olajuwon.

Čovjek je sinonim za MOĆ! U svojoj prebogatoj karijeri donio je Hjustonu jedine dvije titule prvaka, a to mu je donijelo i dvije titule MVP finalne serije. Karijeru je završio sa 3.830 uspješno izblokiranih šuteva. O njegovim igračkim kvalitetima govori i podatak da je Michael Jordan za njega rekao da je “najbolji centar svih vremena”.

Na drugom mjestu je Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo, poznatiji kao “not in my house”, a u sledećem videu pogledajte i zašto je to tako.

Dikembe se iz rodne Kinšase, u Zairu, vinuo do najvećih visina i završio je na drugom mjestu svih vremena sa 3.298 blokada, i iza sebe je ostavio mnogo legendi. Dikembe je dosta kasno (sa 25 godina) zaigrao u NBA ligi, i to ga je možda omelo da se još više približi Olajuwonu, ili pak, i da ga prestigne, ali ga je, nažalost, teška povreda koljena zaustavila na brojci od 3.298.

Na trećem mjestu se nalazi istinska legenda – Kareem Abdul–Jabbar. On je još jedan igrač koji je donosio uspjeh svuda gdje se pojavio. Nakon uspješnih sezona u Milvokiju, nastavio je put u LA Lakerse, gdje je završio karijeru sa 3.189 blokada, a kao njegova zamjena je doveden jedan simpatični mladić iz Prijepolja. 🙂

Iza njih trojice dolazi Mark Eaton, i moram priznati da je on za mene poprilično iznenađenje. Karijeru je završio sa 3.064 blokade i tako je zaokružio listu igrača koji imaju preko 3.000 blokada. Eaton je imao najveći prosjek blokada po meču u istoriji lige, ali je odigrao manje od 900 mečeva, pa je zbog toga “tek” na četvrtom mjestu. Eaton je vlasnik i najvećeg broja blokada u jednoj sezoni – 456 blokiranih šuteva u sezoni 84/85.

Peti na listi je David “Admiral” Robinson, koji je nadimak dobio jer je prije profesionalne košarkaške karijere služio u američkoj mornarici. Stariji od “tornjeva blizanaca” San Antonia, karijeru je završio sa 2.954 blokade, i na listi je ispred velikog rivala sa parketa – Patricka Ewinga, još jedne legende ove igre, i čovjeka koji je poslednji uspio da od New York Knicksa napravi ozbiljnu ekipu. Koliko je to ozbiljan i težak posao pitajte Carmela Anthonyja. 🙂 Ewing je karijeru završio sa 2.894 blokade, a, na njegovu žalost, a na moju veliku sreću, ove sezone bi trebalo da ga prestigne Tim Duncan. Siguran sam da je Duncan jedan od najmanje eksponiranih igrača u ligi, i sve to zbog toga što se ne ponaša kao tipična zvijezda, i što nije interesantan tabloidima. Duncan trenutno ima 2.801 uspješnu blokadu, i prošle sezone je prestigao Shaquila O’Neala na vječnoj listi blokera. Kada je većina gore pomenutih centara završavalo karijere, Big Šek je počinjao svoju uspješnu epizodu i predstavljao je nerješivu enigmu za većinu protivnika. Brojka na kojoj se zaustavio je bila 2.732.

Patrick Ewing

Patrick Ewing i David Robinson

Većina ovih igrača, izuzev Mutomba, su bili izvanredni napadači, i to im daje posebnu težinu. Na devetom mjestu je Tree Rollins, čovjek koji se nikada nije pretjerano isticao, već se dugačkom karijerom, kao i sasvim pristojnim brojem blokada po meču, našao na ovom mjestu. On je u karijeri imao 2.542 blokade. Robert Parish zaokružuje listu od 10 najboljih blokera u istoriji lige.

Pozicija na listi svih vremena

Igrač Broj blokada

1

Hakeem Olajuwon 3.830

2

Dikembe Mutombo 3.289
3 Kareem Abdul-Jabbar

3.189

4 Mark Eaton

3.064

5

David Robinson 2.954
6 Patrick Ewing

2.894

7

Tim Duncan

2.801

8 Shaquille O`Neal

2.732

9

Tree Rollins 2.542
10 Robert Parish

2.361

Ko bi od aktivnih igrača mogao da se “dokopa” ovog elitnog društva? Odgovor je vrlo jednostavan – jedino Dwight Howard i, eventualno, Serge Ibaka i Anthony Davis. Dwight je trenutno na brojci od 1.669, i trebalo bi da uđe u top 10, ali vrlo teško preko sedme pozicije. Ibaka i Davis su takođe kandidati, ali su oni na samom početku karijera, tako da je o tome još rano govoriti. Zašto među današnjim igračima nema više potencijalnih kandidata za ulazak na ovu listu? Veliko pitanje, a odgovor je, takođe, jednostavan – nedostatak kvalitetnih igrača na poziciji centra. Nažalost, takva je situacija u današnoj NBA ligi. Tako imamo situaciju da je jedan Roy Hibbert smatran za jednog od dominantnijih igrača, a prošle sezone mu se par puta desilo da meč završi bez ijednog koša i bez skoka! A poluigrače kao što su DeAndre Jordan ne bih ni komentarisao… Ovom ligom bi izdominirali i jedan Scott Pollard i Greg Ostertag. 😀 Jednostavno, ljubitelji košarke su početkom 90-ih godina XX vijeka mogli da gledaju najbolje centre svih vremena, i teško da će se ikada više dogoditi da u isto vrijeme igra toliko dominantnih centara.

Svako ima svoje mišljenje o tome šta mu je ljepše i atraktivnije, a meni su se oduvijek više sviđale blokade “licem u lice” u odnosu na one blokade “iz drugog plana”. Ove druge djeluju dosta atraktivnije, ali meni su ove prve draže… 🙂

Pozicija na listi aktivnih igrača Pozicija na listi svih vremena Igrač Broj blokada

1

7 Tim Duncan 2.801

2

18 Kevin Garnett 2.012

3

20 Jermaine O`Neal 1.820

4

21

Elton Brand

1.795

5 26 Dwigt Howard

1.669

6

31 Josh Smith 1.562

7

34

Samuel Dalembert

1.515

8 35 Pau Gasol

1.503

9 37 Andrei Kirilenko

1.461

10

51 Shawn Merion

1.211

Bila bi ogromna šteta ne pomenuti jedno ime, čovjeka koji je na svoj način obilježio jedan dio istorije lige – Manute Bol. Sada već pokojni Sudanac je sa svojim 231 centimetrom bio jedan od najviših igrača koji su ikad igrali u NBA ligi, u kojoj se zadržao od 1985. do 1995. godine. Manute je suvlasnik rekorda po broju blokada na jednom meču (uz O’Neala) – dva puta je imao po 15 blokiranih šuteva po meču. Od aktivnih igrača, rekorder u ovoj kategoriji je Javale McGee koji je imao 12 uspješnih blokada na jednom meču, i koji je dvostruki MVP poznate emisije Shaqtin´ a Fool. 🙂 Iza njega slijede Hibbert, Ibaka i Noah, sa po 11 blokada.

manute

Manute Bol i Muggsy Bogues

Pozicija na listi

Igrač Prosjek blokada po meču Broj blokada

1

Mark Eaton 3,5 3.064
2 Manute Bol 3,34

2.086

3

Hakeem Olajuwon 3,09 3.830
4 David Robinson 2,99

2.954

5

Alonzo Mourning 2,81 2.356
6 Dikembe Mutombo 2,75

3.289

7 Kareem Abdul-Jabbar 2,57

3.189

8

Shawn Bradley 2,55 2119

9

George Johnson 2,46

2082

10 Patrick Ewing 2,25

2894

Ni ovaj post neće proći bez pominjanja igrača sa naših prostora. 🙂 Među 250 najboljih nalazi se Vlade Divac, i to na visokom 27. mjestu, sa ukupno 1.631 izblokiranim šutem. Sa 934 blokade, Rašo Nesterović je na visokom 92. mjestu, i nalazi se ispred mnogih zvučnih imena, kao što je, na primjer, Yao Ming

Za kraj, pogledajte 10 najboljih blokada u sezoni 2013/2014:

Sledeće nedelje vas očekuje novi post… 🙂

Author: Marko Tufegdzic

Vjeciti student Ekonomije. Privređuje već godinama. Ljubitelj svega slatkog. Voli i bodri "samo jedan Klub na svetu celom".

Share This Post On

Vaše mišljenje: