4ocean – kako kompanija može da zaradi novac čisteći okeane

Da li ste se ikada zapitali kako možete da zaradite novac i da, u isto vreme, rešite neki problem koji muči našu planetu… Ako jeste, i ja ću vam sada ispričati jednu takvu priču. 

Dva prijatelja sa fakulteta i strastveni surferi, Andrew Cooper i Alex Schulze, odlučili su da, 2015. godine, posete Bali i proslave uspešan završetak fakulteta. Međutim, kada su stigli u Indoneziju, umesto prelepih belih peščanih plaža zatekli su “plaže plastike”. Alex se seća kako su spasioca na plaži pitali zašto je svo to smeće tu i zašto ga niko ne čisti, da bi im on objasnio da vlada svakog jutra očisti plaže, ali već do podneva more izbaci novu količinu plastike. Indonezija, iako raj za turiste, drugi je najveći zagađivač okeana na svetu odmah posle Kine. Situacija je toliko ozbiljna da je vlada Indonezije, početkom ove godine proglasila “crveni alarm za smeće” na oko 6km plaže i uposlila oko 700 ljudi i 35 kamiona da se svakodnevno bave čišćenjem smeća. Ima dana kada sa plaža očiste oko 50kg smeća. (Prosečna kanta za smeće koju imate kod kuće može da “primi” 20 kilograma smeća).

Andrew i Alex su se zapanjili onim što su videli i vratili su se kući sa idejom o kompaniji koja bi počela da rešava ovaj problem, a u isto vreme ostvarivala profit, i tako je rođena ideja o 4oceans

4oceans je profitna kompanija, koja se bavi izvlačenjem plastike, stakla i ostalog smeća iz okeana, i zatim ga reciklira praveći i prodajući narukvice. Cena narukvice je 20 dolara, a za svaku prodatu narukvicu, 4ocean će iz okeana izvući oko pola kilograma smeća. U toku ove godine 4ocean je objavio da je, za jednu godinu koliko postoji, iz okeana izvukao oko million kilograma smeća, a u trenutku pisanja ovog blog posta kompanija je iz svetskih okeana izvukla preko tonu i po smeća. Jedna od zanimljivosti jeste da na njihovom sajtu postoji brojač koji u realnom vremenu pokazuje koliko je smeća očišćeno. Za isti vremenski period, kompanija je prodala 30 miliona dolara vrednosti narukvica. Do sada, 4ocean je organizovao čišćenja plaža u 27 država.  Najbolja stvar je da su ekipe koje čiste zaposlene sa punim radnim vremenom i plaćene sa svim beneficijama (iz firme nikada nisu otkrili koji je iznos dnevnice, ali minimalna plata na Baliju je 140 dolara mesečno). 

Više od 40% profita kompanije ide na čišćenje okeana, a dodatnih 10% odlazi drugim dobrotvornim organizacijama fokusiranim na okeane kao što su Coral Restoration Foundation i Project Aware. Plate osnivača iznose po 50.000 dolara godišnje, a ostatak profita se ulaže u kompaniju i razvoj novih tehnologija i proizvoda. Sredinom 2018. godine, 4ocean je počela da prodaje i druge proizvode (majice, kape, rukavice, flaše itd) pomoću kojih se finansiraju akcije čišćenja, a iako je kompanija imala veliki broj zainteresovanih investitora, nikad nije prihvatila eksternu investiciju. 

Sledeći cilj koji 4ocean želi da dostigne je da iz okeana izvuku pet tona smeća, a iz kompanije misle da mogu dostići tu prekretnicu do sredine 2019. godine i tako postati najveća svetska organizacija posvećena čišćenju okeana.

Ja sam za svoj novogodišnji poklon izabrala narukvicu koja pomaže očuvanju okeana i jedva čekam da mi stigne, a koliko kilograma smeća ste vi raspoloženi da izvučete iz okeana?

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: