Google Code Day! :)

Konferencija “Google Code Day”, organizovana u saradnji sa udruženjem PHP Srbija, ugostila je 27. aprila preko 350 programera i IT entuzijasta u velikoj sali Beogradskog sajma. Veliki broj učesnika, koji su se okupili sa ciljem sticanja novih znanja i razmene iskustava, imali su priliku da slušaju 16 stručnjaka koji su držali predavanja iz oblasti Android i PHP programiranja. Prikazujući konkretne primere dobrih praksi, predavači su ukazali na ključne greške u razvoju aplikacija i približili savremene tehnike i tehnologije koje su esencijalne za svakog programera.

kolaz5Nemanja Maksimović i Goran Đonović pričali su o nativnom i hibridnom razvoju Android aplikacija, dok se Igor Stanišić fokusirao na arhitekturu aplikacija. Naredno predavanje o RESTful API-ju držao je Tihomir Opačić, nakon čega je Miodrag Stefanović nastavio priču o Kupindo API-ju. Nakon pauze usledilo je predavanje Emira Kurtovića o Yii frejmvorku i njegovim mogućnostima.

Sandra Krneta i Matija Gobec iz kompanije Execom pričali su o MongoDB-u i Cassandri, na šta se nadovezao Nebojša Kamber iz Infostuda dodajući NoSQL. Najveće oduševljenje publike izazvalo je iskreno predavanje Bogdana Kecmana iz kompanije Oracle, koji je na duhovit način prikazao najčešće greške u radu sa MySQL-om.

Kako da povećate performanse vaših aplikacija koristeći Gearman pričao je Srđan Vranac, a nakon toga je Rade Popović svojim predavanjem odgovorio na pitanje: Koje tehnologije koristiti za skupljanje podataka u centralizovani sistem? Uporedo sa predavanjima su se odvijale i 2 različite radionice održane od strane kompanije Devana Technologies, koja je generalni pokrovitelj događaja.

DSC_5732

Prvu radionicu posvećenu preduzetništvu držao je Ivan Bjelajac, dok je druga radionica bila na temu AngularJS. Veliko interesovanje svih učesnika izazvale su naočare “Google Glass” kojima je bilo posvećeno poslednje predavanje na kom je Tarik Čelik demonstrirao funkcionalnosti naočara.

Konferenciju su podržale kompanije DevLogic, Westum, TeleSign Mobile, Chess.com, Eton Digital, kao i Orange Hill.

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: