Digitalizuj.me vol. 44 – “Cilj marketinga je da PRODA!”

Još jedan sjajan Digitalizuj.me događaj je za nama! 🙂 Naša ekipa je u petak, 11. novembra, u saradnji sa Nikšićkim pivom organizovala 44. po redu Digitalizuj.me događaj. Imali smo priliku da ugostimo Vladimira Cerića, Content Marketing Managera u američkoj kompaniji GFI Software.  Vlada je govorio na temu Šta je zapravo marketing, zašto ga mnogi rade pogrešno, i kako da izbjegnete tu zamku?”.

Predstavljajući se publici priznao je da ne bježi od titule hejtera. Vlada smatra da je, u većini slučajeva, samo iskren i objektivan, ali da se to tumači kao hejt. Naravno, ovo objašnjenje mu nije pomoglo kada je u pitanju Digitalizuj.me ekipa, pa je događaj obilovao “bockanjima” na ovu temu. 🙂

Predavanje je počeo konstatacijom da su “marketing menadžer” i “PR menadžer” postala “fensi” zanimanja na našim prostorima, pa, u takvoj situaciji, nastaje problem – svi žele time da se bave. Najčešće greške koje se prave kod ovih zanimanja proizilaze iz jednostavnog razloga – nepoznavanja materije. Vlada je naglasio da je bitno razgraničiti da marketing nisu samo PR i komunikacije, već da je u pitanju veoma široka oblast. Kao ključnu poruku, koju bi trebalo stalno ponavljati, naveo je sledeće: “Marketing nije svrha sama po sebi, već je cilj marketinga da PRODA uslugu, odnosno proizvod.”

ceric-sajt

Od čega se polazi u marketingu?

U toku predavanja, Vlada je, više puta, isticao značaj brojki i analiza u marketingu. Marketing se, između ostalog, bavi istraživanjem tržišta kako bi što bolje mogao da zadovolji potrebe tog tržišta. Uslijedilo je i Vladino prvo pravilo marketinga koje kaže: “Nemojte kretati u aktivnost bez plana koji se zasniva na podacima.” Cerić se dotakao i polemike koja se vodi između marketinga i digitalnog marketinga. Naglasio je da: “Digitalni marketing ne postoji. To nije posebna nauka. Digitalni marketing je zapravo isti onaj uobičajeni marketing, samo što se realizuje kroz digitalne kanale.” Ova konstatacija je izazvala reakciju publike, pa su uslijedila pitanja, što je diskusiju odvelo u pravcu upotrebe društvenih medija u marketingu i njihove efikasnosti. Vlada je istakao tri stvari:

1) Postoji jedan medij koji je brži od interneta. To je “Radio Mileva”. 🙂
2) Ako imate Facebook stranicu, a nemate budžet za promociju postova, slobodno je ugasite.
3) Nije bitno KOLIKO imate fanova, već KO su ti fanovi.

Šta je taj famozni “lead”?

Ono što svakodnevno možemo da čujemo u svijetu marketinga jeste “lead, pa lead”, ali šta zapravo “lead” predstavlja? Vladimir objašnjava da “lead”, odnosno poslovni kontakt, predstavlja osobu koja je izrazila interesovanje za vaš konkretan proizvod ili uslugu. “Lead”” nastaje onda kada neko ima nezadovoljenu potrebu ili problem i počne da se interesuje. Tada nastupa marketing čiji zadatak je da tu osobu sprovede kroz sve faze tzv. “prodajnog lijevka” (sales funnel), tj. da je dovede do toga do toga da kupi baš vaš proizvod. Vladimir je naglasio da je neophodno razlikovati termin “lead”od termina “opportunity”. Kad je “opportunity” u pitanju, osoba ima potrebu (problem), ali još uvijek ne iskazuje interesovanje da je zadovolji (da riješi problem), već to može da sačeka “idući mjesec”.

Ni prilikom analize “leada” ne izostaje važnost podataka, na koju je Cerić skretao pažnju tokom cijelog predavanja. Osnovni podaci vam mogu reći o kakvom je kupcu riječ. Nekada je dovoljna samo e-mail adresa ili godište, da bi mogli da krenete u analizu. Koliko su važne ove analize, i prikupljanje podataka ogleda se u sledećem: “Da bi mogli da prodate proizvod ili uslugu morate znati ko su vam kupci. Tek kada neko nešto kupi, možete reći da ste uspjeli.”

Zašto pišemo blog?

Kao neko ko je 10 godina u oblasti marketinga i komunikacija, Vlada nam je ukazao na glavne osobine bloga – 1) mora da ima konkretnu vrijednost za korisnika, 2) postovi moraju biti optimizovani za pretraživače. Jedna od ključnih grešaka koja se pravi je pisanje bloga “radi bloga”. Vlada ističe da “pisanje bloga nije cilj sam po sebi, već je samo sredstvo na putu ka krajnjem cilju – privlačenju i dobijanju kupaca”. Shodno tome, neophodno je koristiti društvene mreže u cilju promovisanja sadržaja na blogu i ostvarivanja što većeg dosega blog postova, i naravno, detaljno pratiti šta se dešava sa sadržajima koje kreirate.

abc-always-be-closingZavršna lekcija našeg predavača je bio slajd sa porukom “ABC- Always Be Closing” iz kultnog filma “Glengarry Glen Ross”, nakon čega je nastavljena diskusija sa publikom, a naš sjajni moderator bila je Anja Drobnjak.

Preporuka za sve kojima su se profesije sa početka učinile interesantnim i koji bi željeli da se bave marketingom u budućnosti ili da postave temelje marketinga u svojoj kompaniji je da pogledaju video snimak predavanja. Video jeste malo duži, ali vjerujemo da vrijedi. 🙂

Možemo da potvrdimo da je Vlada uspješno “prodao” ovo “predavanje sa provokativnim naslovom” (kako ga je on sam nazvao). Tome u prilog ide činjenica da se na ovom događaju tražilo mjesto više, a da je sala bila krcata. 🙂 Možete pogledati i slajdove koje je Vlada koristio:

Hvala svima koji su došli na ovaj događaj, a mi se radujemo novom Digitalizuj.Me druženju. 🙂

Author: Milena Akovic

Student na Ekonomskom fakultetu. Ljubitelj putovanja i aktivizma. U slobodno vrijeme najviše voli da čita knjige, od teorija zavjere pa do savremenih tehnologija i digitalnog marketinga.

Share This Post On

Vaše mišljenje: